Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

divendres, 6 de maig del 2016

34 Saló Internacional del Còmic de Barcelona, IMATGES QUE EXPLIQUEN UNA HISTÒRIA.

El Saló del Còmic és un dels esdeveniments més importants de la temporada a Barcelona. Donarà el tret de sortida a la seva 34 edició aquest dijous 5 de maig, i el Palau 1, la planta baixa del Palau 2 i la Plaça Univers de Fira Barcelona Montjuïc seran enguany els escenaris del certamen organitzat per FICOMIC, un gran espai on el còmic viurà una festa espectacular amb exposicions, tallers, autors signant, conferències, videojocs i on el cinema, els cotxes i les motos tindran un especial protagonisme. Per exemple, l’autor nord-americà Frank Miller donarà una conferència durant la seva participació al 34 Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Tindrà lloc el dissabte 7 de maig a les 19.00 hores al Palau de Congressos situat al mateix recinte de Fira Barcelona Montjuïc, on té lloc el certamen. La llista de convidats internacionals és molt completa, amb noms com Alberto Ponticelli, Doug Braithwaite, Koren Shadmi, Mic Graves o Sole Otero, entre molts d'altres que podeu consultar aquí.
Els assistents al 34 Saló Internacional del Còmic de Barcelona tindran l'oportunitat també de veure en primera persona una rèplica de Moon Tug, la nau híbrida que tindrà un paper clau en Independence Day: contraatac, la seqüela de la mítica Independence Day. Heu de tenir en compte que parlem de la fira més important del còmic de casa nostra, i per entrar-hi podeu anar a les taquilles del Saló del Còmic situades a la plaça d'Espanya. L’entrada serà vàlida únicament per a una persona i un dia, i també es podran adquirir les entrades anticipadament a través d'aquest web. En tot cas, no deixeu de consultar el web oficial del Saló. Hi trobareu des d'activitats, exposicions i xerrades fins a signatures d'autor i molt més.
 
 




 FELICITATS, homenatge pels 80 anys del creador de Mortadel·lo i Filemó
 
Francisco IbáñezTalavera va néixer el 15 de març de 1936 a Barcelona. Abans d'iniciar-se en el món de la historieta va treballar al Banc Espanyol de Crèdit. Va publicar el seu primer dibuix als onze anys a la secció Colaboraciones de nuestros lectores de la revista Chicos. Durant diversos anys alterna la feina al banc amb la seva vocació, fins que el 1957 es decideix a fer el gran pas i es dedica exclusivament a treballar per a l'Editorial Bruguera.
El 20 de gener de 1958 apareix la primera historieta de Mortadel·lo i Filemó en el número 1.394 de la revista Pulgarcito. A partir d'aquí i durant els anys seixanta, Ibáñez publica en diferents revistes seus millors personatges: Mortadel·lo i Filemó, La familia Trapisonda (1958), 13, Rue del Percebe (1961), El botones Sacarino (1963), Rompetechos (1964) i Pepe Gotera y Otilio (1966), que destaquen entre tots els creats per Ibáñez.
El 1969 es publica El Sulfato Atómico, primera historieta llarga en format d'àlbum amb una acurada realització de guió i dibuix. En els anys setanta Ibáñez crea algunes aventures que es convertiran en clàssics de la historieta espanyola: ¡Valor y al toro!, Contra el “Gang” del Chicharrón, El caso del bacalao, Chapeau el Esmirriau, La máquina del cambiazo...
Els anys 1969, 1974, 1975 i 1976 rep el premi Aro d'Or als personatges infantils més populars de l'any per Mortadel·lo i Filemó. El 1985 Ibáñez deixa l’Editorial Bruguera i després del seu pas per Grijalbo entra l'any 1988 a Ediciones B, on Mortadel·lo i Filemó es torna a editar amb regularitat i el seu autor aconsegueix dotar els personatges dels elements necessaris per seguir comptant amb la fidelitat dels lectors. Durant aquests anys s'editen aventures que contribueixen a augmentar la fama de Mortadel·lo i Filemó com ¡Pesadilla...!, Dinosaurios, El Racista, 100 años de cómic, El tirano, Siglo XX, ¡qué progreso!, La vuelta, ¡Llegó el euro! o ¡Elecciones!, el seu llibre més recent.
El 1994 se li lliura el Gran Premi del Saló del Còmic al conjunt de la seva obra i el 2002 se li concedeix la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts 2001. Un any més tard va obtenir un gran èxit en totes les pantalles cinematogràfiques la pel·lícula basada en el còmic d'Ibáñez, La gran aventura de Mortadelo y Filemón.
L'any 2004, amb motiu del IV centenari del Quixot, es va editar una aventura de Mortadel·lo i Filemó a manera d'homenatge a aquesta novel·la universal, Mortadelo de la Mancha. Ja al 2008, com a reconeixement a una carrera sense igual, es va celebrar amb magnificència el 50 aniversari de Mortadel·lo i Filemó, amb un seguit d'actes commemoratius i edicions especials de l'aniversari. A finals de l'any 2009, Francisco Ibáñez va rebre el premi Infància 2009 que concedeix la comunitat de Madrid.
Com no podia ser d'altra manera, l'àlbum dedicat al Mundial de futbol 2010 va ser un èxit massiu, amb el valor afegit del triomf de la selecció espanyola. El 2012 l'èxit va acompanyar el número 1 del còmic del nostre país, especialment amb l'aventura Londres 2012. El 2013 Francisco Ibáñez va rebre el premi El Chupete al millor comunicador amb el públic infantil. A l'abril de 2014 es va publicar l'aventura dedicada als mundials de futbol del Brasil, Mundial 2014. El desembre de 2014, coincidint amb l'estrena de la pel·lícula del mateix nom, es va publicar en àlbum l'aventura Contra Jimmy el “cachondo”, que va suposar un gran èxit comercial.
Les seves últimes aventures, El Tesorero y ¡Elecciones!, s'han convertit en dos dels majors èxits editorials de la sèrie de Mortadel·lo i Filemó.

 
Es publica el '13, Rue del Percebe' en Edició Integral amb motiu del 80 aniversari de Francisco Ibáñez

Grans Mestres del Comic