Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 29 de maig del 2016

BOOKTUBERS, JOVES PRESCRIPTORS, ens encanta llegir

Els joves, els que més llegeixen

Joseph Goebbels va ser el que va encunyar la famosa frase que afirma que una mentida repetida mil vegades pot convertir-se en veritat. Tal assumpte pot estar darrere de l'expressió que assenyala que els joves no llegeixen i que han estat absorbits per la pantalla, ja que les dades ho desmenteixen. Segons la 'Enquesta d'hàbits i pràctiques culturals a Espanya de 2014-2015', els grups d'edat amb major percentatge lector són els que tenen entre 15 i 19 anys; i entre 20 i 24 anys. Dels primers, el 90,1% va llegir almenys un llibre a l'any, i dels segons, un 79,8%. És a partir dels 54 anys quan la lectura cau en picat: un 58,5% va afirmar llegir un llibre a l'any.
El 61% dels catalans llegeix per oci una mitjana de 10,6 llibres l’any i el 22,4% llegeix per feina o estudis. Pel que fa a la freqüència de lectura, el 52,5% de la població és lectora freqüent i, per tant, llegeix almenys un cop a la setmana.
Per sexes, les dones tenen una activitat de lectura més alta que els homes, ja que el 69% de les dones es declaren lectores, mentre que el cas dels homes aquest activitat la fa el 59% del col·lectiu.
Per franges d’edat, el 89,6% de la població de 14 a 24 anys és lectora de llibres, ja sigui per oci o a causa de la feina o els estudis, mentre que a partir dels 25 anys baixa el percentatge de lectors fins al 67,8%.
L’estudi també constata que l’activitat lectora esta fortament relacionada amb els nivells de formació acadèmica de la població. El 85,5% dels que han fet estudis universitaris es declaren lectors, pel 44,7% dels que han fet estudis primaris.
Pel que fa a la llengua, el 26,4% dels lectors té el català com a llengua de lectura habitual de llibres d’oci i el 71%, el castellà. En cinc anys, el català ha guanyat 5,2 punts percentuals com a llengua de lectura habitual entre els lectors.


Booktubers,nous crítics literaris 

El booktube té l’origen al món anglosaxó, però rápidamente s’ha fet present a tot el món generant una nova comunitat de crítics literaris, que escampen el plaer de llegir a través de la xarxa.
Els booktubers o crítics literaris, és una comunitat del Youtube a mans dels més joves que enregistren vídeos de poc més de 5 minuts de durada, creatius i originals. Els nadius digitals tenen destresa i enginy a l’hora d’enregistrar, editar i incorporar la música. Un booktuber ressenya llibres, recomana novetats, mostra les seves biblioteques i fomena el debat literari. A més, ho fa amb gràcia i pocs minuts.

Ha nascut a Youtube una comunitat de nous crítics literaris. S’anomenen a si mateixos booktubers i han substituït els clubs de lectura pels vídeos casolans.
Vivim submergits en un entorn canviant dominat per la tecnologia digital. Gràcies a Internet, els mitjans de comunicació tradicionals han evolucionat cap a noves maneres de comunicar i els nous mitjans, entesos com aquells que permeten la interacció, han convertit l’usuari de la xarxa en un productor de continguts culturals. Sembla que els més joves són els grans protagonistes d’aquesta revolució en la comunicació. Primer, perquè amb tota naturalitat incorporen aquests mitjans a la seva quotidianitat i segon, perquè mostren unes habilitats sorprenents per apropiar-se’ls. Si tenim en compte que les manifestacions visuals —ja sigui fotografia o audiovisual— atrauen molts joves i generen més viralitat que un document escrit, no ens pot estranyar que el fenomen dels booktubers emergeixi amb força i guanyi seguidors cada dia.

El fenomen dels booktubers és molt important a l’Amèrica Llatina, sobretot a Mèxic i Argentina. Per fer-ne un tast dels catalans, podeu mirar: Perduts entre llibres, Recomanacions de llibres i El món és un mot; o el de l’escriptora Gemma Lienas

Per fer un tast us oferim unes quantes recomanacions dels millors booktubers:
 
Sebastián, El coleccionista de mundos (España) 
 
Sebastià es destaca molt per l'edició dels seus vídeos i el contingut. Ell presenta el seu espai a YouTube com un canal de literatura. 

Javier Ruescas (España) 

Xavier no només és booktube. També és escriptor i les seves històries  conqueriran tant com els seus ressenyes. 
Ella és mexicana i va ser, probablement, una de les primeres a la xarxa de vídeos. El seu èxit es deu a la seva autenticitat. És tan genial que fins fa entrevistes a autors! 
Matías Gómez (Argentina)
Matías és un pioner entre els booktubers locals. Viu a Campana (Buenos Aires) i la seva autora preferida és JK Rowling. 
 Vale Bigotes (México)
És molt impredictible i directa. Els seus vídeos són curts, ella va directe al gra. A més, té un bloc en el que escriu gairebé com si fos el seu diari.
Té vinticinc anys i és mexicana. Els seus vídeos tenen molta sinceritat i sempre dóna la sensació que estem parlant amb una amiga doncs transmet emocions.
Són parella i fan vídeos, però sempre és genial veure-les perquè tenen un punt nou dels temes i algunes vegades estan en desacord el que ajuda per abastar més punts de vista.
Alberto Villareal
Té una manera molt especial de parlar, sempre és graciós i fins irreverete, però aconsegueix parlar de llibres poc coneguts per la majoria. 

 Com ser un booktuber?

"Book" de llibres, i "tubers" de YouTube. Aquesta és la nova tendència per recomanar llibres: fer-ho en format vídeo i compartir-ho a internet. Hem remanat per la xarxa per conèixer-ne alguns. Es tracta d'apassionats dels llibres, sí, però també autèntics artistes a YouTube! Els voleu veure?
Vols convertir-te en booktuber? Doncs només cal que comparteixis la teva afició per la lectura i la passió pels llibres gravant petits vídeos on hi surts fent les teves recomanacions. I això ho pots compartir al canal booktube.
 

Como ser un BookTuber y no morir en el Intento [Tutorial]


 
Els joves llegim

La pasión en la lectura la ponen los jóvenes | Sebastián García Mouret | TEDxYouth@Gijón

Per preparar un booktuber cal seguir uns passos, la Gemma Lluch ho exposa àmpliament, jo us en faig un breu resum,
  • trieu un llibre,
  • elaboreu un guió. penseu que hi ha d’haver una petita presentació personal, la introducció, el desenvolupament amb les idees que voleu exposar, una conclusió i un petit acomiadament,
  • passeu el guió a text. Es tracta d’escriure un text per ser dit,
  • assageu oralment la vostra exposició tenint en compte els quatre components de la competència comunicativa oral: estratègic, lingüístic, discursiu i sociolingüístic,
  • graveu-vos i editeu  el vídeo,
  • pengeu-lo i compartiu-lo al al booktube