Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dissabte, 1 de novembre del 2014

ACTIVITATS NOVEMBRE. FESTA MAJOR SANT MARTÍ


Aquest mes de novembre la Biblioteca d'Altafulla coincidint amb la celebració de la festa major, les Festes de Sant Martí patró de la vila, ofereix un ventall d'activitats per foment de la cultura, adreçades a tots els públics.
 
Us animem a participar!
TOTES LES ACTIVITATS ES DURAN A TERME A LA BIBLIOTECA
C/ ESCOLES s/n
 
DIA 4 novembre 19 h.
CLUB DE LECTURA NOVEL·LA NEGRA
  "BELTIBÚ" CLAUDIA PIÑEIRO
Una novel·la atrapant, en la qual l'autora de les vídues dels dijous torna a desplegar tot el seu talent narratiu per explicar la investigació d'un crim i traçar un retrat del país. Lectora aguda de la realitat i dels comportaments socials, Piñeiro posa llum sobre les relacions entre el periodisme i el poder i sobre els canvis que s'han produït en els mitjans de comunicació, i ens enfronta a un món de límits i controls en el qual malgrat tot sempre hi ha la possibilitat de construir ponts i apostar de nou.

DIA 6 novembre 19 h.
Presentació llibre “GERMANS DEL SUD” 
a càrrec de l'autor HÈCTOR BOFILL.
L’any 1213, les tropes catalanes van obtenir una victòria aclaparadora a la batalla de Muret i aquest fet va marcar decisivament el seu destí. En poc temps Catalunya es va convertir en un dels grans imperis de l’Europa occidental i amb mà de ferro va imposar la seva hegemonia en els territoris veïns.
Ara, però, vuit-cents anys després, els temps de pau i prosperitat comencen a esvair-se sota l’ombra d’una revolta incipient a Mossaràbia, un petit poble que, tip dels abusos, reclama la independència de Catalunya. El vell Màrius Gal·lè i el seu deixeble, l’agent Bernat de Tallaferro, són els encarregats de dirigir i mobilitzar les forces civils, polítiques i militars, i d’activar la xarxa de la diplomàcia internacional per mirar de sufocar la revolta.
Amb la novel·la Germans del sud, Hèctor Bofill capgira els termes de la història i ens ofereix una epopeia amb molt d’humor que arrossega el lector per un huracà de lluites de po­der i de passions viscerals. La narració d’un conflicte que pot evocar un món fruit d’una imaginació literària desbordant o de la realitat profunda que vivim en el present.
«Els pobles veïns sempre s’acaben fent la guerra. Alguna cosa ens corca per dins i ens demana que torni a emergir el conflicte...»


DIA 7 novembre 19h.
Xerrada “MON EDITORIAL, EDITORS, AUTORS” 
a càrrec de JESÚS BALLAZ.

El mercat del llibre obté la facturació de 1994. Baixa un 11,7% respecte al 2012 i acumula una caiguda del 40,6%, des de la crisi. Totes les àrees cauen, menys la digital.
La reconversió que s'està fent en el món editorial. La irrupció del llibre digital ha provocat que el sector editorial mogui fitxa. S'explicarà la manera com els grans grups del sector s'estan concentrant encara més a través de fusions. L'última d'aquestes accions de fusió ha estat la compra de la líder mundial per part de la líder europea. explicarà també com intenten sobreviure els petits segells editorials davant d'aquestes fusions. I ho fan amb externalitzacions, com ara la impressió sota demanda, que els permet fer tiratges molt curts.

DIA 10 novembre 19 h.
Presentació conte “ LA MARTINA I EL SEGUICI D'ALTAFULLA” a càrrec de l'autor JOAN CARLES BLANCH.
Joan Carles Blanch i Torrebadell (la Riera de Gaià, 1973) és historiador, llicenciat en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona, i il·lustrador. Interessat des de ben jove per la història local, sobretot del seu poble, on ha publicat diversos articles sobre la història, el patrimoni arquitectònic rierenc al Centre d’Estudis Altafullencs i al Centre d’Estudis del Gaià de Vila-rodona. Ha fet recerca sobre altres pobles del Baix Gaià i també sobre les construccions hidràuliques del riu Gaià. Actualment prepara La història del Baix Gaià: edat contemporània.

DIA 12 novembre 17,30 h.
CONTACONTES “LA LLEGENDA DE SANT MARTÍ”
 a càrrec de PEPI MIRÓ i ELS NENS/ES DEL CENTRE OBERT ´”LES BRUIXES” d'Altafulla.
La llegenda més famosa entorn de la seva vida succeiria a l'hivern de 337, quan essent Martí a Amiens troba prop de la porta de la ciutat un captaire tremolant de fred, a qui dóna la meitat de la seva capa, car l'altra meitat pertany a l'exèrcit romà que serveix i no se'n pot desprendre. A la nit següent, Crist se li apareix vestit amb la mitja capa i dient als àngels: "Aquí hi ha Martí, el soldat romà que no està batejat: ell m'ha vestit". En desvetllar-se, Martí va trobar que la capa estava sencera i va decidir de batejar-se. 

DIA 12 novembre 19 h.
CLUB DE LECTURA ASSAIG
Defensa que la progressiva depauperació de l'ensenyament que, tot i les contínues reformes educatives, ve donant-se en els últims anys no és una cosa fortuïta. Aquesta és la tesi que defensa Jean Claude Michéa a L'escola de la ignorància i les seves condicions modernes, un breu libel que sembla tocar tangencialment el tema de l'educació, mentre retrata de forma àmplia el triomf del capitalisme i els estralls que ocasiona -dels que la degeneració de l'educació és només una faceta-. Així, Michéa fa un repàs precís sobre algunes idees fonamentals que s'han de tenir en compte per comprendre la realitat sociològica que vivim, la qual en absolut és fruit de l'atzar.

DIA 22 novembre 19 h.  
 
 Luis Gutiérrez Maluenda nació en Barcelona en 1945. Estudió ingeniería industrial y marketing. Trabajó durante años como gestor de grandes cuentas en el sector informático hasta que decidió dedicarse en exclusiva a escribir novelas negras.

Su primera novela publicada "Putas, diamantes y Cante Jondo" fue finalista del premio Mejor Primera Novela de 2005 otorgado por la Asociación de Novela Negra y Policíaca Brigada 21. Ha publicado ensayos y cuentos en diferentes medios culturales, como las revistas El coloquio de los perros, Prótesis o el fanzine LH'Confidential. Complementa su tiempo asistiendo como invitado a conferencias y mesas redondas en torno a su tema preferido: novela negra, jazz y blues.

Jordi Canal Artiga (11 de novembre de 1955, Berga, Catalunya) és un bibliotecari espanyol. S'encarrega a més de fomentar la lectura de novel•la negra i coordina els premis literaris en aquest gènere o clubs de lectura.
 

Va néixer a Berga, província de Barcelona, en 1955. Es va diplomar en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Barcelona i dirigeix des de 1999 la Biblioteca Bòbila, a L'Hospitalet de Llobregat, on s'alberga un fons especialment dedicat a la literatura negra i policíaca. Va ser creador i conductor del primer club de lectura a la novel•la negra a Espanya. Organitza nombroses activitats de difusió del gènere negre com el Club de lectura Guido Brunetti, el Club de lectura per al jove Flanagan, o l'Exposició Detectius para les xarxa de biblioteques de la província de Barcelona. També és responsable del fanzine La H'Confidencial. Jordi Canal coordina el Premi internacional de la novel•la negra La H'Confidencial. Organitza nombroses presentacions literàries, cicles de cinema negre i publica documents relacionats amb la novel•la negra. Ha estat membre de nombrosos jurats literaris i també ha estat requerit a nivell internacional. Va col•laborar en l'última edició del diccionari de Claude Mesplèdes: Dictionnaire donis littératures policières (2007).

DIA 27 novembre 19 h.
CLUB DE LECTURA ADULTS
LOSENAMORAMIENTOS” JAVIER MARIAS
L'argument de la novel·la pot ser resumit així: una dona que entreveu una parella s'assabenta poc després de la mort de l'home (Miguel Desvern o Deverne) a mans d'un desconegut; de manera accidental, entrarà en possessió d'una dada que podria resoldre el perquè d'aquesta mort enigmàtica. Els escassos incidents donen lloc a una hipertròfia narrativa, en la qual les reflexions de la narradora i altres personatges voltants, sempre suggerents, assumeixen un lloc central. Altres novel·listes poden acontentar-se amb deixar que els fets parlin per si sols; Marías, en canvi, entén que l'important del gènere novel·lístic és la reflexió, les conjectures, l'especulació que neix a partir de certs fets. Tot això és part d'un "pensar literari" que s'assumeix com una forma específica de tractar d'entendre la realitat.