Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dimarts, 30 d’octubre del 2012

"EL ROTO", Premi Nacional d'Il.lustració 2012

AndrésRábago (Madrid, 1947), pintor, dibuixant, il.lustrador, i conegut amb el pseudònim de "El Roto", firma cada dia una vinyeta al diari El País. També ha il.lustrat nombrosos llibres i ha estat protagonista de moltes exposicions a galeries d'art de tot el món.
 
El seu estil inconfundible, poètic i crític alhora, moltes vegades no necessita  de paraules per fer-se entenedor. 
El Roto és moltes vegades la veu del carrer, la denúncia i la lucidesa davant els estralls a que ens tenen acostumats la classe política, els banquers, etc.
El Roto sempre ha defensat aferrissadament les llibertats de l'individu, la solidaritat entre els pobles, la dignitat dels humils i el poder que té la cultura i l'educació per remoure la conciència.
El 1978 va començar a col·laborar en revistes de còmic per a adults, com “Tótem” o “El Jueves”. També treballa per a la premsa, a mitjans com “Diario 16″, “Tiempo”, “El Periódico de Catalunya” o “Pueblo”. Actualment, la seva visió crítica es pot veure a “El País”.
L’últim llibre que ha publicat és “Camarón que se duerme (se lo lleva la corriente de opinión)“, en què la seva ploma fiscalitza els mitjans de comunicació.

Un viatge de mil dimonis (i un parell d'àngels). Exposició retrospectiva al Centre d'Art Tecla Sala de l'Hospitalet. Del 26 de setembre 2012 fins al 24 de febrer 2013

EL ROTO I ELS LLIBRES

La distinció se li ha atorgat per "la seva visió crítica, poètica, aguda i intel·ligent que ens ajuda a reflexionar sobre com som i com vivim; a més de per la seva defensa del llibre en particular i de la cultura en general com a eines imprescindibles per a la construcció d'una societat avançada".

El futur té molts noms.
Pels dèbils és el que no es pot assolir.
Pels temerosos, el desconegut.
Pels valents, l'oportunitat.

Victor Hugo (1802-1885) Novelista francès.