Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 20 de novembre del 2011

Premi nacional de literatura infantil i juvenil

L’escriptora Maite Carranza ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil. Dotat amb 20.000 euros, el premi el concedeix el Ministeri de Cultura.
Ha estat reconeguda per la seva obra, escrita en català, ‘Paraules emmetzinades ‘.(Edebé)

L'AUTORA
Maite Carranza, va néixer a Barcelona l'any 1958 i és llicenciada en Geografia i Història. L'Editorial Edebé ha publicat bona part de les seves obres, entre les que destaquen: "Víctor Yubacuto", "Mauro ojos brillantes", "El clan de la loba", "El desierto de hielo" o "La maldición de Odi". A més, Carranza ha estat guardonada amb altres premis com el Folch i Torres per "La rebelión de los lactantes" (1987), el Joaquim Ruyra per "La selva de los Arutams" (1989), l'Edebé infantil per "¿Quieres ser el novio de mi hermana?" (2002) i el Protagonista Jove per "El desierto de hielo" (2006).
Es tracta d’una història punyent sobre abusos sexuals i la violència de gènere. La història arrenca amb la desaparició de Bàrbara Molina de 15 anys. La policia investiga el seu entorn més pròxim, un professor, un nòvio, la família, una amiga íntima…, però ningú, excepte el seu segrestador, sap que des d’aleshores fa quatre anys que està tancada en un zulo, patint abusos físics i psíquics.
Maite Carranza va començar a pensar en Paraules emmetzimades arran de les notícies sobre els casos de les austríaques Natascha Kampusch i Elisabeth Fritzl, totes dues tancades en zulos, durant 8 anys la primera per Wolfgang Priklopil, i durant 24 la segona, pel seu pare, amb qui va tenir set fills.
Segons dades de l’any 1994 realizades pel Govern Espanyol i dades no actualitzades, a Espanya, un 23% de nenes i un 15% de nens menors de 17 anys han patit abús sexual. El 60% no ha rebut cap ajuda i és probable que molts casos no hagin sortit a la llum. Maite Carranza també ha comptat a la col·laboració dels Mossos d’Esquadra, psicòlegs, víctimes i amb la Fundació Vicki Bernadet, especialitzada en l’ajuda i atenció als afectats.
Maite Carranza és autora de més de 40 novel·les entre les que destaquen Màgia d’una nit d’estiu i la trilogia La guerra de les bruixes.

GEMMA LIENAS RECOMANA 
"PARAULES EMMETZINADES"