Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dimecres, 30 de novembre del 2011

José Luis Sampedro, Premi Nacional de les Lletres 2011

 JOSE LUIS SAMPEDRO
El Ministeri de Cultura reconeix la brillant trajectòria intel·lectual del nonagenari economista i escriptor barceloní
L'escriptor, economista i acadèmic José Luis Sampedro ha obtingut el Premi Nacional de les Lletres. Aquest premi del Ministeri de Cultura, el més prestigiós després del Cervantes de tots els que atorguen a Espanya i  reconeix la llarga trajectòria de Sampedro, que ha publicat novel·les i obres de teatre des de fa més de mig segle, a més d'haver exercit la docència durant dècades.
Segons el Ministeri, Sampedro (Barcelona, 1917) és "un dels més importants escriptors vius en llengua castellana, així com una referència intel·lectual i moral de primer ordre en l'Espanya de la segona meitat del segle XX".
Catedràtic d'Estructura Econòmica, exsenador i membre de l'Institut d'Estudis Catalans des de 1990, ha conciliat amb gran èxit l'exercici d'alts càrrecs administratius i acadèmics en l'àrea econòmica amb una reconeguda producció literària.
Sampedro és autor d'obres econòmiques com 'Principis pràctics de localització industrial', 'Les forces del nostre temps' o 'El mercat i la globalització' i 'Economia humanista. Algo más que cifras' (2009). Entre la seva producció literària es troben títols com 'Octubre, octubre', 'El somriure etrusc', 'La vella sirena' o 'La ciència i la vida'.
El pensament de Sampedro es projecta sobre la naturalesa social de l'activitat econòmica i els efectes de la realitat social en què es desenvolupa. "D'aquesta manera, advoca per una economia més humana, més solidària, capaç de contribuir al desenvolupament de la dignitat dels pobles", segons el ministeri. "La seva producció prolífica, desenvolupada al marge dels corrents literaris, està marcada per la seva postura vital de contribuir, des de l'educació, la cultura i la transmissió del saber a la consecució d'un món millor".

A la pàgina personal de l'autor podem llegir la trajectòria personal i literària de José Luis Sampedro, escriptor i acadèmic nascut el 1917 a Barcelona i que avui ha rebut el Premi Nacional de les Lletres del Ministerio de Cultura. És un dels més importants escriptors vius en llengua castellana i se li ha donat el premi en reconeixement de tota la seva obra literària

  El seus darrers llibres
CUARTETO PARA UN SOLISTA (Plaza Janés, 2011)
José Luis Sampedro y Olga Lucas

Sinopsis

Un viejo profesor, interno en un sanatorio, recibe la visita de los cuatro elementos –tierra, agua, aire y fuego- con quienes debate sobre el tiempo que nos ha tocado vivir y sobre si hay o no esperanza.

Novela de ideas o ensayo novelado, alegoría de nuestro tiempo y radiografía del ser humano en toda su complejidad, estamos ante una audaz y atrevida propuesta literaria que solo un escritor como José Luis Sampedro se podría atrever a escribir. Con un tono más próximo a la indignación que al pesimismo, el autor propone un viaje a través de la Historia, desde sus orígenes hasta ese “bárbaro ataque preventivo a Irak”, donde saldrá a relucir el papel de Europa, la economía de mercado, la sociedad de consumo o el eterno debate entre progreso, ciencia y fe. En suma, reflexión, aventura interior, lucidez, radicalidad y sabiduría a raudales. Sampedro, a sus casi 94 años, en plena forma. El libro que el autor de La vieja sirena quería, y necesitaba, escribir. Para saber de dónde se viene, entender lo que nos rodea e intuir lo que nos espera. Un libro a contracorriente, un libro necesario.

Reacciona és un pamflet polític i social de 176 pàgines publicat el 13 d'abril de 2011, coordinat per Rosa María Artal (que també hi escriu un capítol) i escrit en castellà per José Luis Sampedro Saez, Baltasar Garzón, Federico Mayor Zaragoza, Javier Pérez de Albéniz, Javier López Facal, Carlos Martínez, Ignacio Escolar, Àngels Martínez i Castells, Juan Torres López i Lourdes Lucía.

L'economista barceloní José Luis Sampedro va néixer l'any 1917, igual que Stéphane Hessel, autor a França del pamflet de dinou pàgines Indigneu-vos!. Sampedro va escriure el pròleg d'Indigneu-vos! mentre que Hessel signa el de Reacciona. Reacciona va ser el tercer llibre més venut a Espanya el 2011 al cap de poques setmanes d'aparéixer.

Als diferents articles/capítols del llibre els diferents autors defensen la dignitat, la democràcia i el bé comú, tenen com a objectiu informar a la ciutadania perquè “només un ciutadà informat pot ser responsable i impedir els atropellaments”.


ENTREVISTA
"Sé que la gente que me lee se va a alegrar"