Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dimecres, 30 de novembre del 2011

50 ANYS REVISTA CAVALL FORT

 La revista infantil Cavall Fort va néixer l’any 1961  i s’ha convertit en tot un referent en la cultura infantil catalana.

La revista Cavall Fort celebra el seu 50 aniversari amb l’edició d’una revista especial de cent pàgines que servirà per oferir un repàs per la història de la revista.
Cavall  Fort va néixer amb l’objectiu d’ajudar els seus lectors a adquirir el gust per la lectura, a despertar la curiositat pel món que els envolta i estimular-ne la creativitat. També per estimular la lectura en els nois i noies entre 9 i 15 anys.
Cavall Fort va començar a aparèixer el mes de desembre de 1961, sota l'empara dels Secretariats Catequístics de Vic, Solsona i Girona, que van constituir aleshores la necessària cobertura legal, car en aquells moments era impossible d'obtenir el permís oficial per a la publicació d'una revista en català i, encara més, si era destinada als nois i les noies.

El tiratge inicial de Cavall Fort era de 10.000 exemplars, que es va ampliar tot seguit, i es podia difondre únicament per mitjà de subscripció.
A partir del número 17 (abril de 1963) es va augmentar el tiratge i es va ampliar el format (20,5 x 28,5 cm) i el nombre de pàgines (vint-i-quatre, de les quals n'hi havia dotze a dos colors i dotze a quatre colors). A partir del número 587 (gener de 1987) s'hi van afegir vuit pàgines centrals en blanc i negre. Des de la publicació del número 1000, el març de 2004, la revista es publica completament a tot color.

L'any 1990 Cavall Fort va començar a publicar un suplement per a lectors més petits (a partir de 5 o 6 anys), que es regalava amb la revista i que sortia sis cops l'any. L'any 2005 El Tatano es converteix en una revista independent, mensual, adreçada a lectors de 4 a 8 anys. L'octubre d'aquest any se n'edita un número 0, gratuït, destinat a donar a conèixer la nova revista i l'edició regular s'inicia el gener de 2006.

El contingut de Cavall Fort i d'El Tatano ha estat sempre determinat per un consell de redacció, constituït inicialment pels fundadors, i que s'ha anat renovant al llarg de la seva existència.
La revista va ser dirigida per Josep Tremoleda, després  Albert Jané  i actualment Mercè Canela, n’és la directora des de 1997.
La galeria d’escriptors que han passat per Cavall Fort  és molt important  i destaquen; Joaquim Carbó, Josep Vallverdú, Pep Albanell, Salvador Espriu, Pere Calders, Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Roig i  Tísner entre d’altres.
Si parlem dels il·lustradors cal destacar  Cesc, Picanyol, Fina Rifà, Pilarín Bayé.
Cavall Fort també ha comptat en els 50 anys amb les col·laboracions d’artistes destacats com Joan Miró, Antoni Tàpies i Josep Maria Subirachs.

El número dels 50 anys

Ja el tenim aquí. El número doble de desembre, el 1185-1186, apareix just cinquanta anys després del primer Cavall Fort. Hi podreu llegir una extraordinària aventura amb què celebrem el cinquantè aniversari.

La revista Cavall Fort la podeu trobar a la Biblioteca d'Altafulla.