Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 31 de gener del 2016

BCNegra 2016, el crim arriba de nou a Barcelona


BCNegra, la Trobada de Novel·la Negra de Barcelona, arriba a l'onzena edició i, tal com diu el seu comissari, Paco Camarasa, en el text de presentació, enceta "una edició nova amb llibres, amb autors, amb clubs de lectura juvenils... Ho fem des d'aquest racó del Mediterrani declarat Ciutat Literària per la Unesco, però també pels autors, els editors i els lectors. Seguim, doncs, amb BCNegra, un festival creat per servir d'escenari a la trobada feliç entre els autors i els seus lectors.
 
El crim (literari) s'instal·la de nou a Barcelona gràcies a la BCNegra, la trobada de novel·la negra de Barcelona, que tindrà lloc del 28 de gener al 6 de febrer a diferents ponts de la ciutat.
 
Aquest any, BCNegra té convidats de França, on van inventar un noir que es manté molt viu gràcies a festivals com el Quais du Polar de Lió, convertit des d’aquest any en el nostre còmplice. I també alguns altres procedents d’Escòcia, entre altres països. Però també rebrem novel·listes valencians que, seguint el rastre deixat pel desaparegut Rafael Chirbes, denuncien una corrupció que, sovint, han vist de prop.
Sí, algunes novel·les negrocriminals ens fan somriure malgrat la seva temàtica, però hi ha una realitat que ens segueix indignant: la d’unes dones convertides en víctimes de la irracional i covarda violència de gènere.
Enguany tornarem a constatar que Barcelona és la capital europea del crim literari i comprovarem que la narrativa en català és cada dia més abundant i diversa. Per això comencem la setmana amb la proclamació del guanyador o guanyadora del VII Premi Crims de Tinta, un guardó recuperat gràcies a la col·laboració entre l’Editorial RBA i l’Ajuntament de Barcelona.
 
El saló més noble i antic de la ciutat serà l’escenari del lliurament a Donna Leon de l’XI Premi Pepe Carvalho. En un moment en el qual la convivència entre turistes i barcelonins és objecte de controvèrsia, la nostra autora convidada, arribada des de Venècia, podrà aportar valuosos arguments a la discussió. Potser ho farà mentre ens parla del seu comissari Brunetti, que sens dubte és, igual que Pepe Carvalho, un dels nostres.

BCNEGRA 2016