Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 30 de setembre del 2012

CLUB DE NOVEL·LA NEGRA

El club de lectura de novel·la negra ha iniciat el seu recorregut d'enguany, les reunions del club es duran a terme els segons dilluns de cada mes a les 19 hores a la Biblioteca d'Altafulla, la durada aproximada serà d'una hora i mitja, les reunions són obertes a tothom i gratuïtes.

Per tal de concretar la temàtica del club vàrem decidir iniciar la primera lectura en torn a debatre i decidir: 
A què ens referim quan parlem de novel·la negra?
El primer que hem d'aclarir és a què es diu exactament novel·la negra. I aquí ens trobem amb el primer escull a salvar. Podríem dir sense risc a equivocar-nos molt, que la novel·la negra és una branca de la novel·la policíaca clàssica en què el crim, la investigació, i la intriga són els únics ingredients principals. A la novel·la negra, al costat d'aquests conceptes, interactua amb molta força un de nou, "la realitat social".
Hem escollit diferents autors clàssics de la novel·la negra per debatre i delimitar el génere negra: com Agatha Chritie, Conan Doyle, Raymond Chandler, Dashiell Hammett ,John Le Carré, Georges Simenon o Manuel VázquezMontalbán.

La novel·la negra és avui per avui el gènere literari més consumit i llegit arreu del món i s’ha convertit en la gran novel·la social del nostre temps.
La novel·la negra és, com la va definir Raymond Chandler en el seu llibre El simple art de matar, la novel·la del món professional del crim. Deu el seu nom a dos factors: que originalment va ser publicada a la revista Black Mask d'Estats Units i en la col·lecció Série Noire francesa, així com als ambients 'foscos' que assoleix. El terme s'associa a un tipus de novel·la policíaca en la qual la resolució del misteri no és en si l'objectiu principal; que és habitualment molt violenta i les divisions entre el bé i el mal estan bastant difuminades. La major part dels seus protagonistes són individus derrotats, en decadència, que busquen trobar la veritat (o almenys algun indici de veritat).
Tipologia
Actualment existeixen tres tipus de novel·la negra:
Novel·la d'acció amb el detectiu com a protagonista.
Novel·la des del punt de vista del criminal.
Novel·la des del punt de vista de la víctima.
Guias web negra

Una gran proporció de la literatura que ha sobreviscut ha tingut a veure amb diferents formes de mort violenta.
Raymond Thornton Chandler