La Biblioteca nacional espanyola celebra aquests dies el seu tercer centenari. Va ser inaugurada el 1711 per Felip V de Castella i IV d’Aragó com a biblioteca reial.La BNE és un centre de referència per a la investigació de la cultura hispànica. Cataloga i conserva els fons bibliogràfics en qualsevol llengua espanyola o altres idiomes, al servei de la investigació, la cultura i la informació.
Què és la BNE?
La BNE va néixer al 1711, ara fa 300 anys. La seva seu actual és al Palau de Biblioteca i Museus de Madrid. Com a les altres biblioteques, s’hi poden consultar els seus fons. No obstant, es tracta de fons i col·leccions molt especials, com ara monografies del segle XIX, fons i documentació molt més antics amb manuscrits o incunables, revistes i publicacions periòdiques, a més de gravats, fotografies, mapes, dibuixos, i registres sonors i audiovisuals.
Quins objectius té la BNE?
Les biblioteques nacionals són institucions bàsiques per a qualsevol estat i país. La seva missió bàsica és la recopilació, conservació i difusió del coneixement i de tota la producció bibliogràfica d’un país. Per tant, les biblioteques nacionals conserven el nostre patrimoni literari, bibliogràfic i cultural. La BNE és, doncs, la principal biblioteca de l’estat espanyol i a més, la més important de tots els països de parla espanyola, convertint-se així en el primer centre informatiu i documental sobre cultura escrita hispana.
Exposició del Tricentenari
Per conmemorar aquest aniversari, la BNE comença amb l’exposició Biblioteca Nacional de España: 300 años haciendo historia. Aquesta exposició es basa en 3 eixos. El primer és l’origen, la història i la trajectòria de la BNE, mostrant part del seu fons i les seves col·leccions. La BNE és també museu bibliogràfic des del 1858. El segon és la tecnologia i la seva evolució, i com ha permès poder conservar i difondre els fons a la ciutadania. I per últim, el darrer eix de l’exposició mostra com es treballa diàriament a la BNE, ja sigui per ampliar i completar les col·leccions, els treballs més tècnicos així com les mesures i solucions per la bona conservació de la informació.
Des de la Biblioteca d'Altafulla volem Felicitar els 300 anys de la BNE.
us deixem el vídeo de conmemoració
Una bona ocasió per veure de prop incunables, llibres, dibuixos, mapes, fotografíes, partitures, ex libris, cartells… i peces úniques com manuscrits de Leonardo Da Vinci, Beat de Liébana o Petrarca, dibuixos de Velázquez, Goya o Fortuny, gravats de Goya, Dürer, Rembrandt o Picasso i llibres tan especials com l’edició príncep de El Quijote.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada