En el club d'assaig estem llegint:
JESÚS TUSÓN, MAL DE LLENGÜES, Editorial Empúries.
Jesús Tuson Valls (València, 1939) ha estat catedràtic de la Facultat de Filologia i professor de Lingüística a la Universitat de Barcelona durant quatre dècades, fins a la jubilació el 2009. La seva docència ha abastat matèries com la Història de la Lingüística, la Semàntica, la Lingüística i Poètica i la Teoria i Història de l'Escriptura. És autor de diversos manuals sobre Lingüística i ha publicat, amb gran èxit entre els lectors, llibres d'assaig sobre diversos aspectes del llenguatge i de la comunicació humana; entre els quals, El luxe del llenguatge (1986), Mal de llengües (1988), Històries naturals de la paraula (1998), ¿Com és que ens entenem? (1999), Una imatge no val més que mil paraules (2001), Patrimoni Natural (2004), Lletres sobre lletres (2006), Això és (i no és) Allò (2008) i Paraules en la corda fluixa (2009).El darrer llibre publicat per l'autor és Quinze lliçons sobre el llenguatge (i algunes sortides de to)''.(Ara llibres) 2011.
Mal de llengües és una defensa aferrissada de la llibertat lingüística i una denúncia dels prejudicis (de la gent del carrer, d’alguns il•lustrats i, sobretot, dels inductors de la confusió) que tendeixen a menystenir algunes llengües. Tuson ens explica que les llengües humanes són objectes delicats i, si no els defensem i en tenim cura, poden morir, i morir amb elles una part substancial de la nostra memòria. Cal tenir-ne cura, perquè les llengües humanes, totes les llengües sense cap excepció, ni tenen punys, ni amaguen en el fons de les seves estructures armes secretes i mortíferes. Són del tot innocents, i ho ignoren tot sobre l’agressió i les preeminències. Hi ha, però, qui té voluntat i té poder, i fa de les llengües bandera. I vet aquí que el món dels humans és ple de prejudicis.
Recomanem la lectura del seu darrer llibre, Quinze lliçons sobre el llenguatge (i algunes sortides de to)''.(Ara llibres) 2011
La lliçó magistral de Jesús Tuson. Un elogi del llenguatge. Un cant a la intel·ligència humana.
Després de tota una vida a la Universitat, Jesús Tuson es buida en un llibre imprescindible. Un assaig lliure i global sobre el llenguatge, aquest regal únic que la natura ens ha fet a nosaltres, els humans.
"La facultat del llenguatge és una dotació natural, exclusiva de l'espècie humana. Els sapiens, doncs, ni ens podem pensar, ni tan sols imaginar, sense el llenguatge, perquè aquest forma part inalienable de l'univers mental que ens fa ser com som. Sense el tresor lingüístic, ens trobariem de cop en un passat ben llunyà, potser a una distància de sis milions d'anys, contituint una espècie probablement paral·lela a la dels actuals ximpanzés. No és aquest, el cas."
Jesús Tusón.
Si voleu compartir la lectura d'aquest llibre, MAL DE LLENGÜES, ens trobareu a la biblioteca d'Altafulla el dia 11 de gener a les 19h.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada