Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 6 de gener del 2019

ABSORBITS PER LA LECTURA. ACTIVITATS

La lectura nos hace cuestionarnos y ser críticos. Lee, reflexiona! (ilustración de Maria Simavilla

ACTIVITATS BIBLIOTECA D'ALTAFULLA
GENER 2019 
 
TALLER LITERARI “ESCRIU LA TEVA HISTÒRIA”

a càrrec de NELLA YANES
El conte és una narració breu que gira al voltant d’un únic incident predominant al que se li dóna una solució definitiva (s’ha de prescindir de tot allò que sigui secundari i pugui distreure l’atenció del tema principal). Tot això expressat d’una forma que arriba a despertar en els nostres sentits un únic efecte emocional.
Els contes poden ser tant de caràcter fictici com real. El conte, en tant que gènere (o subgènere) literari, té les seves pròpies característiques; és una forma destacada dins de la narrativa breu i, a diferència de la novel·la, presenta una màxima concentració narrativa i una major intensitat. Té una il·lustre tradició escrita de segles, a la qual caldria afegir una important tradició oral.
DIJOUS 10 de FEBRER 17,30 hores
Lloc: BIBLIOTECA (c/ VINYET, 1)   

Club Novel.la Negra
“EL GRITO DE LA LECHUZA” de PATRICIA HIGHSMITH
El crit de l’òliba és una interessant novel·la que Patricia Highsmith va publicar l’any 1962. Com tota la narrativa de Highsmith, es tracta d’un llibre potent i personal, profund i intel·ligent, que sobrepassa els límits del gènere. No hi ha dubte, a aquestes alçades, que Highsmith ha esdevingut un clàssic del xx, una escriptora que ha reflectit com ningú, des del suspens de les més angoixants atmosferes, els racons més foscos de l’ànima humana.
El crit de l’òliba. Un home recentment divorciat, solitari i deprimit, cau en el parany d’espiar per la finestra una noia jove. Així arrenca la novel·la. A partir d’aquest plantejament, es produiran un seguit d’esdeveniments que ens abocaran al món clos i asfixiant de cinc estranys personatges. Passaran moltes coses, però gairebé totes escaparan a la lògica establerta. Highsmith torna a muntar un curiós experiment. El lector se sent gairebé com un assetjador més, igual que el protagonista. Com un espia que mira per un forat sense poder intervenir, sense entendre, sense compartir. El distanciament és brutal i fascinant, perquè, contradictòriament, ens manté enganxats de manera inevitable. Tret del personatge secundari del metge, que serveix de contrapunt a la baixesa moral imperant, no podem identificar-nos amb ningú, no ens pot agradar ningú, no ens podem posar del cantó de ningú. Només descobrim personalitats tòxiques, gent que es guia pels instints més primaris, absència d’ètica, manca d’implicació. 

DILLUNS dia 14 de GENER 19hores
lloc: BIBLIOTECA (c/ VINYET, 1)

XERRADA “MORT DIGNA”
DMD-CAT  és una entitat sense ànim de lucre fundada l'any 1984 que defensa la llibertat de tota persona a decidir el moment i la manera de finalitzar la seva vida, especialment quan pateix un deteriorament irreversible i un sofriment insuportable. Segons els seus estatuts, les seves finalitats són: 



DEFENSAR ELS DRETS DEL CIUTADÀ AL FINAL DE LA SEVA VIDA (Llei 41/2002 d'Autonomia del Pacient)
-A la informació clínica
-A decidir lliurament entre les opcions clíniques disponibles (consentiment informat)
-A la intimitat
-A negar-se al tractament, i al respecte de les decisions adoptades lliure i voluntàriament pel malalt
-A expressar anticipadament la seva voluntat en el Document de Voluntats Anticipades (DVA)
-A l'alleujament del sofriment, accedint a una medicina pal·liativa de qualitat que sigui respectuosa amb els seus valors i les seves creences
-A evitar tractes inhumans o degradants, recorrent a la sedació pa·liativa (morir adormit) si aquesta és la seva voluntat. 
DEFENSAR EL DRET A L'EUTANÀSIA I EL SUÏCIDI MÈDICAMENT ASSISTIT PER A MALALTS QUE LLIURAMENT DESITGEN ALLIBERAR-SE D'UN SOFRIMENT QUE VIUEN COM INTOLERABLE

                                   Libres hasta el final

DIMARTS 15 DE GENER 18 hores
lloc: BIBLIOTECA (c/ VINYET, 1)

TALLER DISPOSITIUS MÒBILS
WHATSAPP I ALTRES APPS AL TEU MÒBIL
Taller adreçat a persones d'Altafulla de més de 55 anys. En aquest taller de quatre hores veurem què és WhatsApp i com s'utilitza. Aprendrem a descarregar aquesta i altres aplicacions, crear un perfil, parlar pel xat, crear grups i compartir fotografies, àudios i altres complements.
Informació i inscripcions  gener de 2019.
Ajuntament d'Altafulla 977650008 o Biblioteca 977651176

Organitza Ajuntament d'Altafulla i Fundació Pere Tarrés amb la col·laboració de Fundación Vodafone España.
DIMARTS 22 DE GENER I DIJOUS 24 DE 16-18 hores
lloc: BIBLIOTECA (c/ VINYET, 1)

EL 7è llibre, CLUB DE LECTURA I CINEMA
PROJECCIÓ: “Las nieves del Kilimanjaro” de Robert Guédiguian / “La gente pobre” VictorHugo

Sinopsi: Com a conseqüència d’un pla de reestructuració laboral, Michel, un home de prop de seixanta anys ,casat amb Marie-Claire ,pare de dos fills i avi de tres néts, es veu obligat a deixar la feina i restar a l’atur. Poc després, celebra el trentè aniversari del seu casament, en companyia dels seus parents i amics. A la festa de celebració hi convida Christophe, un noi de 22 anys que treballava a la mateixa empresa i que també va ser acomiadat. Com a regal d’aniversari, Michel i Marie-Claire reben una arqueta plena de diners i un bitllet per a fer un viatge a Tanzània. Però, l’alegria de la parella dura ben poc: dies després de rebre l’obsequi, dos lladres amb el rostre tapat entren a casa seva i els roben els diners i el bitllet. Casualment, Michel descobreix que un dels delinqüents és Christophe i, feta la denúncia a la policia, aconsegueix que arrestin al jove. Tanmateix, en el moment en què s’assabenta de la situació familiar del lladre, Michel es planteja si ha actuat correctament enviant Christophe a la presó.

DIVENDRES 25 de GENER  18 hores
Lloc: BIBLIOTECA (c/ VINYET, 1)   

CAPSA DELS CONTES a càrrec de Pepi Miró
DIMARTS 29 de GENER  17 hores
XERRADA I CONTACONTES
Lloc: BIBLIOTECA (c/ VINYET, 1)  




Club Lectura adults
“EL MAPA I EL TERRITORI” MICHEL HOUELLEBECQ

Michel Houellebecq (nom real Michel Thomas) (Saint-Pierre, 26 de febrer de 1956) és un poeta, novel·lista, assagista i director de cinema francès.
Autor provocador i controvertit, les seves novel·les Les Particules élémentaires i Plateforme són fites de la nova narrativa francesa de finals del segle XX i començaments del XXI. Ambdues li van donar reconeixement literari, però també fama de provocador per les seves opinions políticament incorrectes sobre diversos temes de la França actual. Se'l considera una alenada d'aire fresc dins de la literatura francesa contemporània.

Michel Houellebecq no deixa ningú indiferent. Amb un estil extrem i particular, ha estat titllat de misantrop i xenòfob però també d’estrella literària i de gran representant de les lletres franceses actuals. És innegable la seva capacitat narrativa i també la seva habilitat a l’hora d’analitzar la societat francesa i occidental del segle XXI, amb un cinisme i un pessimisme realment esfereïdors. Provocador nat, sembla haver arribat a un punt de maduresa que li permet fer arribar el seu missatge amb gran claredat i subtilesa. El Mapa i el Territori és una obra que s’allunya del caràcter directe i radical de Las Partículas Elementales o Plataforma i construeix una història ben tramada amb un missatge clar i directe.

En Jed Martin, el gran protagonista de la novel·la, és un artista francès que aconsegueix la fama internacional amb una sèrie de fotografies de mapes de carretera Michelin, en primer lloc, i després amb una sèrie d’obres pictòriques que representen oficis tradicionals. La seva relació amb el món de l’art, la complexa interacció amb el seu pare malalt i la presència infinita de l’Olga a la seva vida seran l’eix que el farà viure i que permeten a Houellebecq abordar temes recurrents de la seva obra com l’evolució de la societat, els estranys camins del món de l’art, el sexe, les relacions humanes o la mortalitat.
DIVENDRES 31 de GENER 19 hores
Lloc: BIBLIOTECA (c/ VINYET, 1)  

EL 7è llibre, CLUB DE LECTURA I CINEMA
DEBAT projecció i lectura“Las nieves del Kilimanjaro” de Robert Guédiguian / “La gente pobre” Victor Hugo
DIVENDRES 1 de FEBRER 18 hores
Lloc: BIBLIOTECA (c/ VINYET, 1)   
"Las nieves del Kilimanjaro” de Robert Guédiguian