Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dijous, 1 de novembre del 2018

MANGA, dibuixos irresponsables

El XXIV Saló del Manga de Barcelona se celebrarà del dijous 1 al diumenge 4 de novembre de 2018 en el recinte de Fira Barcelona Montjuïc.
Homenatjarà el dibuixant japonès Osamu Tezuka, considerat el pare del manga, coincidint amb el seu 90 aniversari.
El certamen ocuparà el Palau 1, les dues plantes del Palau 2, el Palau 3.1, el Palau 4, el Palau 5 i la Plaça Univers on estarà ubicat el gran escenari cobert. El Saló del Manga tindrà en aquesta edició un total de 75.000 metres quadrats.
El Saló comptarà amb la participació de més de 200 expositors entre editors, llibreters, autors, distribuïdores d’anime i empreses de marxandatge.
El programa d’activitats del Saló del Manga de Barcelona inclou exposicions, tallers de manga, anime i cosplay, espai de videojocs, sales de conferències i de projeccions i un gran escenari on tindran lloc actuacions musicals i concursos de Cosplay que reuneixen a gran nombre de públic. A més, el certamen comptarà amb un gran espai anomenat Japan Experience, en el que se celebraran activitats relacionades amb la cultura japonesa tradicional i actual. La gastronomia japonesa tindrà un lloc destacat en el Saló amb tallers de cuina japonesa i nombrosos restaurants.
Spot XXIV Salón del Manga de Barcelona - proyecto Onigiri


Els còmics tradicionals japonesos es denominen mànga, una paraula nipona que significa literalment dibuixos irresponsables. La seva paternitat s'atribueix a l'artista del segle XVIII Hokusai, encara que els mànga no es van fer populars fins després de la Segona Guerra Mundial.

Autors ja clàssics del gènere, com Osamu Tezuka, van dotar a aquests dibuixos d'una personalitat pròpia. A més, les historietes, concebudes per a adolescents i adults, eren realment sorprenents i, sobretot, diferents de les que circulaven per Occident.
Avui aquests còmics i la seva versió animada -el anime- fan furor no només al Japó, sinó al món sencer. Akira, Pai, Ranma, Momiji Kushinda, Kyuuketsuki Miyn i Goku són els herois nipons que competeixen amb Tintín, Batman, Superman o Tarzan.
Osamu Tezuka - el padre del Manga/Anime
PER SABER MÉS

 
 
"Al principi els mànga situaven al lector com si estiguessin davant d'un escenari. Això anul·lava gairebé qualsevol efecte dramàtic o psicològic, per això vaig començar a utilitzar tècniques cinematogràfiques. Inspirat per pel·lícules europees que vaig veure de nen, el resultat va ser un tipus de màniga molt més llarg del que s'havia vist fins llavors, També vaig pensar que, a més de fer riure, els màigues podrien transmetre altres sentiments: odi, desesperació, afany de venjança ... En suma, em vaig plantejar una narració com un viatge on el final no tenia per què ser forçosament feliç. "
Osamu Tezuka (1928-1989)