Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dimecres, 21 de novembre del 2018

NOVEL·LA HISTÒRICA, el gust pel passat

Salvador-Joan Rovira

CONFERÈNCIA
L'historiador, l'escriptor i la novel·la històrica
a càrrec de SALVADOR-J. ROVIRA
22 DE NOVEMBRE
18,30 hores
Lloc: BIBLIOTECA D'ALTAFULLA
C/VINYET, 1 baixos

S'entén per novel·la històrica la que, sent una obra de ficció, recrea un període històric preferentment llunyà i en la qual formen part de l'acció personatges i esdeveniments no ficticis. Ha de distingir-se per tant entre la novel·la històrica pròpiament dita, que compleix aquestes condicions, i la novel·la d'ambientació històrica, que presenta personatges i esdeveniments ficticis situats en un passat sovint remot. Es pot establir una distinció més amb el que s'ha denominat la història novel·lada, en què la història és narrada amb estratègies pròpies de la novel·la, encara que sense incloure elements de ficció.
Existeixen molts tipus de lectors, però els amants de la novel·la històrica es reconeixen de seguida. Estan acostumat a lectures extenses, mil pàgines no els espanten. Per a ells, molt més llarg sigui la novel·la millor! Veuràs que sempre tenen llibres a mitges i si els demanes una recomanació ... prepara't i agafa una llibreta, perquè és impossible que et diguin una sola historia.Antiguo Egipte, Grècia Clàssica, Antiga Roma, les Croades, el Renaixement, l'Edat Moderna , la Seguna Guerra Mundial, Segle XIX, l'Espanya de la Guerra Civil ... Si estàs disposat a començar una aventura que no oblidaràs fàcilment, viatjar centenars d'anys enrere en el temps i posar-te en la pell del protagonista en llunyanes terres.


PROJECTE DE CAPÇALERA 
 
El projecte DE CAPÇALERA va ser impulsat pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, juntament amb la Institució de les Lletres Catalanes (ILC)  i amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones  amb l’objectiu d’enfortir el vincle entre els escriptors catalans i les biblioteques públiques del país. S’utilitza una fórmula ben senzilla: cada biblioteca participant acull de forma preferent un escriptor o una escriptora de trajectòria literària contrastada, que accepta convertir-se en autor de capçalera de la biblioteca amb la qual se sent vinculat.

La Biblioteca Municipal D’Altafulla participa en el projecte 'De Capçalera', prenent com a autor de referència el tarragoní i fill adptiu d'Altafulla, Salvador-J. Rovira. A més de la creació d'un espai destacat des del qual la biblioteca donarà a conèixer l'obra de l'escriptor, aquest participarà en diverses activitats organitzades per l'equipament, la primera d'elles, el proper dijous  22 de noviembre amb la conferència “L'historiador, l'escriptor i la novel·la històrica”

 
L'AUTOR SALVADOR-J. ROVIRA
Salvador-J. Rovira i Gómez nascut a Tarragona és Doctor en Història.
És profesor emèrit d'Història Moderna de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili. Cofundador del Centre d'Estudis d'Altafulla.Especialitzat en nobiliària i heràldica ha estudiat les desamortitzacions i les nissagues familiars de la província de Tarragona, entre altres. És autor de diversos articles i llibres dedicats a les Terres de l'Ebre pels quals ha estat guardonat amb la Beca Pepita Martí de Duran (Fundació privada Duran & Martí, de Tortosa) en diverses ocasions.
L'abril de 2010 va ser nomenat Fill Adoptiu d'Altafulla.
 
LLIBRES DE L'AUTOR






"Em sento i vull ser un patrimoni d'Altafulla". "Vull que el proïsme sàpiga tanta història d'Altafulla com jo. El que escric és per als altafullencs i després per a la resta del món".
                     Salvador-J. Rovira (historiador).