Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dissabte, 4 de març del 2017

ACTIVITATS BIBLIOTECA D’ALTAFULLA MARÇ 2017. No sempre el pitjor és cert. Calderon

Tants llibres per llegir i tan poc temps !!! (Il·lustració de Stuart McReath)

RELATAST

Mostra de Taller d’Escriptura Creativa, (Alumnes Escola d’Adults)  Col·laboració especial: Formació TMT, Teatre Musical de Tarragona

Dia 3 de MARÇ a les 18 h.
Lloc: Biblioteca

 Després del primer Taller d’Escriptura Creativa arriba el ‘Relatast’, una mostra d’alguns dels relats dels alumnes del curs organitzada per la Biblioteca i l’Escola d’Adults d’Altafulla.
La presentació tindrà lloc aquest divendres a les 6 de la tarda a la Biblioteca. La professora responsable de l’activitat, Mons Buyó, ha explicat als micròfons d’Altafulla Ràdio en què consistirà, i ha destacat que comptarà amb la col·laboració especial de la Formació d’Arts Escèniques del Teatre Musical de Tarragona, que “aportarà una visió interpretativa diferent dels textos”.
Donat l’èxit d’aquest primer curs, les diferents parts implicades han decidit impulsar una segona edició del Taller d’Escriptura Creativa, que començarà el proper divendres 10 de març, i que s’impartirà tots els dilluns de 5 a 7 de la tarda a l’Aula de Formació Aldara.
Els interessats que s’hi vulguin inscriure o necessitin rebre més informació poden assistir a les oficines del centre formatiu, ubicat als baixos del número 4 del carrer Boga, de 4 a 7 de la tarda.


Club Novel.la Negra

dia 6 MARÇ 19'30 hores
“Escupiré sobre vuestras tumbas” de Boris Vian
lloc: Era de L’Esteve

Boris Vian (Ville-d'Avray, 1920 - París, 1959) Escriptor francès. Enginyer, periodista, dramaturg, novel·lista, actor, músic de jazz i autor de cançons, ha deixat una obra que va ser considerada, a títol pòstum, com el manifest de la joventut existencialista. Boris Vian va ser, en efecte, un dels protagonistes de la bohèmia intel·lectual, nodrida de l'existencialisme de Sartre, del barri parisenc de Saint-Germain-des-Prés en els anys cinquanta. Va causar escàndol la publicació, amb el pseudònim de Vernon Sullivan, de la seva primera novel·la, Escopiré sobre les vostres tombes (1946), que conté, sota la forma d'una novel·la negra, una rabiosa denúncia del racisme. És autor així mateix de les novel·les L'escuma dels dies (1947) i La tardor a Pequín (1947) -que revela la influència de Raymond Queneau i d'Eugène Ionesco-, i de poemaris com No voldria morir (1962). Va compondre fins i tot dues òperes: El cavaller de neu (1957), amb música de G. Delerue, i Festa (1959), amb música de D. Milhaud. Boris Vian va morir a París el 8 de febrer de 1959 un atac al cor.




CAPSA DELS CONTES  XERRADA

DIJOUS 9 de març  17,30 hores
Els diables petits” a càrrec de Gemma Maymó
Lloc: CENTRE D’ENTITATS 
El Grup de Diables d’Altafulla, es una entitat que va néixer per la Festa Major d’Altafulla, l’11 de novembre de l’any 1986. Va ser gràcies al neguit i a l’entusiasme d’un grup de joves que volia formar part de l’entramat cultural de la població, i alhora, es creia capaç de donar un altre aire a les seves festes.
La gènesis d’aquest grup ve del Carnaval del 1984, quan aquests joves sortien a la rua disfressats de diables amb sacs de cafè reciclats. Al cap de 2 anys ja es constituïa l’entitat de manera oficial.
Durant aquests anys, la colla ha actuat per infinitats de pobles d’arreu de Catalunya, fins i tot fora del país com va ser a Roviano, Itàlia, on guardem molts bons records d’aquella actuació. El grup el componen una seixantena de components i tenim un grup de diables petits amb 60 nens compresos entre els 4 i els 12 anys.




CAPSA DELS CONTES CONTACONTES

a càrrec de Pepi Miró
DIJOUS 9 de març  17,30 hores
Lloc: CENTRE D’ENTITATS 

Sir Quentin Saxby Blake (nascut el 16 de desembre de 1932 a Londres) és un il·lustrador, escriptor i dibuixant britànic. És molt conegut pel seu treball com il·lustrador de literatura infantil. Ha il·lustrat 19 llibres de Roald Dahl. El 2002 va obtenir el Premi Hans Christian Andersen, el millor reconeixement internacional per a il·lustradors de llibres infantils


El senyor Magnòlia” és un clàssic de Quentin Blake, publicat el 1980 i guardonat amb importants premis; és un relat rimat protagonitzat per un personatge simpàtic que va enumerant els elements que l’envolten. La història del senyor Magnòlia, alegre i contagiosa, destaca pel seu humor i per la successió desbaratada d’anècdotes que esdevenen, entre les quals -a tall de tornada- es repeteix que al protagonista li falta una bota. Tot canviarà amb l’arribada, per sorpresa, d’un paquet embolicat en paper de regal... Pel seu ritme acumulatiu, per la repetició d’estructures narratives i pel caràcter descriptiu de les il·lustracions, “El senyor Magnòlia” és un àlbum ideal per a practicar la lectura en veu alta, tot facilitant la participació del públic. Les imatges ressalten sobre un fons blanc i criden l’atenció pel seu colorit variat i intens, per la profusió de detalls i pels traços imperfectes que emfatitzen l’expressivitat i el dinamisme de cada escena.




Dia  21 de MARÇ 17,30 h.
JUGUEM AMB LES PARAULES
Lectura poemes amb la col·laboració  dels nens/es del Centre Obert “Les Bruixes”
Lloc: BIBLIOTECA D’ALTAFULLA
La Unesco va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Per commemorar aquesta diada, la ILC -amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades- celebra una gran festa de la paraula i les lletres i fomenta tot un seguit d’iniciatives, presencials i/o a través de la xarxa, arreu dels territoris de parla catalana.

La poesia
plana sobre
la vida fulgors d’altres mons
t’esclata als ulls també
estrelles
d’aigua eixugades a la cala
de la infantesa quan
retuts tornen
els àngels
 ja sense
sal sense ales i tu
intentes agafar-ne les ombres
penjalls als fils
d’estendre
les paraules l’hora
que més voldries
revocar els morts que
et pugen per
les cames
baldament omplis
la nit
de colomes blanques 
 tot esperant
una espurna de foc
que t’encengui el poema.
Antònia Vicens



Club Lectura adults

dia 30 de MARÇ 19 hores
“EL MEU GERMÀ POL” Isabel-Clara Simó i “EL TEU NOM ÉS OLGA” de Josep Maria Espinàs
Lloc: BIBLIOTECA D’ALTAFULLA

 “EL MEU GERMÀ POL” Isabel-Clara Simó



La vida d’una nena de 12 anys que té un germà amb la síndrome de Down.
 En Pol té 29 anys i té la síndrome de Down. És com una criatura petita però amb un cos enorme. La mare d’en Pol se’n queixa sovint i diu que tothom diu que són tan dolços, els de la síndrome de Downm però que a ella li ha tocat l’excepció. I en Pol no és que no sigui dolç, però també és impertinent, té enrabiades i sempre s’ha de fer el que ell digui. I és molt pesat. El meu germà Pol ens transporta a un món de sensacions contradictòries: La força de l’amor, el desamor, l’amistat, la confiança, la traïció, la por, l’autoestima i les ganes de viure.


“EL TEU NOM ÉS OLGA” de Josep Maria Espinà


  
Aquest llibre esta constituït per disset cartes dedicades a la seva filla amb síndrome de Down. 
En cada carta hi ha una reflexió de l’Olga la seva filla de la relació entre pare i filla al llarg dels anys.
Explica com es va sentir al principi al saber que tenia una filla amb aquestes característiques, ja que la gent no hi estava acostumada. Comenta també les dificultats que va poder tenir la seva filla però també les virtuts, explica que ella a diferència de l’altre gent “normal” és una persona centrada, clara, i amb un cor immens.
Ell creu que el fet de haver tingut aquesta nena, ara ja dona, li ha fet obrir els ull i per tant ha estat una de les millor coses que li han passat.
 


CLUB DE LECTURA I CINEMA, EL 7è LLIBRE

DIVENDRES 31 de MARÇ 18,30 hores
“RASHOMON” Akira Kurosawa
Lloc: BIBLIOTECA D’ALTAFULLA
 

Ryûnosuke Akutagawa (1892-1927) és considerat el millor contista del Japó modern. Amb una infància marcada per la bogeria de la seva mare, Akutagawa es va refugiar ben aviat en la lectura, la qual cosa li va permetre conèixer de primera mà els clàssics xinesos i japonesos, així com els autors occidentals, d’entre els quals admirava Baudelaire, Poe, Strindberg, Tolstoi o Wilde. Va produir febrilment un centenar llarg de contes i relats breus amb els quals va explorar el cantó més fosc i més contradictori de la condició humana. Gràcies al seu domini estilístic i al seu coneixement de la psicologia, es va establir com una figura literària de primer ordre que va ser capaç d’insuflar aires nous a les lletres nipones, tant amb els contes que va ambientar en l’època clàssica com amb els que va situar en un entorn modern i urbà.

RASHOMON LA PEL·LÍCULA

La pel·lícula Rashōmon (1950) d'Akira Kurosawa està basada en els seus contes 
"Rashōmon" ( 1915) i "Dins el bosc"(1922).
 
Rashōmon és una pel·lícula japonesa produïda i dirigida el 1950 pel director Akira Kurosawa, considerada com una de les seves obres mestres, amb l'actor Toshirō Mifune com a protagonista. Basada en els contes de Ryūnosuke Akutagawa "Rashōmon" (1915) i "Dins el bosc" (1922), descriu un crim a través del punt de vista dels de diversos testimonis, incloent la versió del criminal. Rashōmon va ser una de les tres pel·lícules en les quals Kurosawa va col·laborar amb el també director Kazuo Miyagawa.

La pel·lícula va ser un dels referents que va obrir les portes del cinema japonès als espectadors occidentals. Es va estrenar al Japó, el 25 d'agost de 1950 i als EUA el 26 de desembre de 1951. Es van realitzar diverses adaptacions posteriors, entre les quals cal destacar el western The Outrage (1964) amb Paul Newman, Claire Bloom i Edward G. Robinson.

La pel·lícula va obtenir el Lleó d'Or en la Mostra de Cinema de Venècia i l'Oscar Honorari de l'Acadèmia en la seva XXV edició.
 




Akira Kurosawa - Composició de Movimient