Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 12 d’abril del 2015

ACTIVITATS ABRIL, 2015 PLUJA DE LLIBRES


 Aquest mes d'ABRIL la Biblioteca d'Altafulla, ofereix un ventall d'activitats per foment de la cultura, adreçades a tots els públics.
Us animem a participar!

DIMECRES 8 ABRIL
dia 8 d’Abril 19 hores
lloc: Biblioteca


El filósofo británico Bertrand Russell analiza uno de los temas esenciales de la civilización humana: el poder. El autor analiza sus mecanismos y sus diversas manifestaciones, utilizando en esta apasionante indagación la historia, la sociología y la filosofía. Afirma Russell que "entre los deseos infinitos del hombre, los principales son los deseos de poder y de gloria. No son idénticos, aunque están estrechamente aliados. El camino más fácil para obtener la gloria es alcanzar el poder." El resultado es un libro extraordinario que sigue tan vigente como el día en que fue escrito, y que aborda un tema fundamental para entender las sociedades humanas y su evolución a lo largo de los siglos.



DIJOUS 9 ABRIL
DIVENDRES 10 ABRIL
LA CAPSA DELS CONTES
 Dia 9 d’abril 17,15 hores
                                          GRUP DIJOUS
Dia 10 d’abril 17,15 hores
GRUP DIVENDRES
LLOC: BIBLIOTECA
La capsa dels Contes, ÉS UN TALLER DE LECTURA DE CONTES per nes/es de 3-6 anys. A CÀRREC DE PEPI MIRÓ
                                    
 
I aquesta setmana presentam El Pispallibres! Tot un misteri... Qui s'endú els nostres llibres? us llegiren el 'El Pispallibres', un meravellós conte que ens ensenya l'amor pels llibres.

Al final del dia, a tots els nens i nenes se'ls llegia un conte. Però una nit els llibres van començar a desaparèixer. Hi hauria un lladre de llibres rondant per les cases? Qui seria capaç de fer una cosa així? El Pispallibres, aquesta petita criatura màgica, només vol que algú li llegeixi un conte. Algú com tu! 'El Pispallibres' (Maeva Young), escrit per
Helen Docherty i il·lustrat Thomas Docherty, ha obtingut molt bones crítiques i ha estat nominat a prestigiosos premis del gènere.
 
DILLUNS 13 D’ABRIL
Club Novel.la Negra
LOS CRÍMENES DEL BALNEARIO” ALEXANDRA MARÍNINA
dia  13 d’abril 19 hores
lloc: Biblioteca

Sinopsis de LOS CRÍMENES DEL BALNEARIO

Serie Anastasia Kaménskaya, número 1. «Anastasia Kaménskaya, funcionaria de la policía criminal de Moscú, le toma la palabra a su jefe cuando éste le ofrece una estancia en un balneario de lujo sito en la Ciudad, un lugar extrañamente próspero obra del poderoso capo de la mafia Eduard Denísov. Pero el poder absoluto de éste se está poniendo en entredicho a causa de ciertos acontecimientos protagonizados por unos misteriosos forasteros. El asesinato de un cliente del balneario pone en jaque a Denísov, quien se queda sin bula para matar a menos que encuentre un culpable y lo entregue a la policía. Por su parte, Kaménskaya se verá totalmente arrinconada por los sabuesos de la Ciudad, a quienes su capacidad analítica no les hace ninguna gracia. Incluso se sentirá despreciada por su única amiga y vecina de habitación, la altiva Reguina, una profesora de piano entrada en años que sufrió represalias antisemitas en la era soviética. El mafioso, sin embargo, le ofrece a Anastasia protección, apetitosos banquetes y un pacto. Trata de blancas, pornografía, asesinatos filmados en directo… Un cóctel explosivo en territorio del mafioso Denísov, donde se dan cita toda una corte de esquizofrénicos, ligones, músicos y agentes infiltrados.»




DIVENDRES 17 D’ABRIL
PRESENTACIÓ LLIBRE DE CONTES “LES AVENTURES D'EN PEPITU” A càrrec de l'autora Pepi Miró i Núria Riambau (Il·lustradora)
dia 17 d'abril a les 17,30h.
Lloc: Biblioteca 
 


DIMECRES 22 D'ABRIL
CONTACONTES DE SANT JORDI 
A càrrec de Pepi Miró i els alumnes del Centre Obert “les Bruixes”
dia 22 d'abril a les 17, 30h.
Lloc: Biblioteca 
 


DIVENDRES 24 D'ABRIL
A carrec de l'autor Joan Carles Blanch
El presentarà l’actor Oriol Grau i l’acte comptarà amb la presència de l’Alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, i el regidor de Cultura, Jordi Molinera.
dia 24 d'abril a les 18 h.
Lloc: Plaça del Pou, 1 Sala de Plens de l'Ajuntament d'Altafulla

DIJOUS 3O D’ABRIL
Club Lectura adults
ESTIMADA VIDA" ALICE MUNRO
dia 30 d’abril 19 hores
lloc: Biblioteca

 Alice Munro, Premi Nobel 2013, és canadenca. Va néixer el 1931 en una zona rural de la província d’Ontario. El proper 10 de juliol farà vuitanta-quatre anys. Ja en fa uns quants que va anunciar que volia deixar d’escriure però el 2009 va publicar Massa felicitat (Club editor, 2010). Pot ser sí que Estimada vida (Club Editor en català, Lumen en castellà) serà el seu darrer llibre, ja que Munro assegura que cada cop té menys memòria.
Estimada vida és un llibre format per catorze relats. Dels quatre darrers l’autora informa que es tracten de peces autobiogràfiques i que “són les primeres i les darreres paraules –i les més íntimes- que he de dir sobre la meva vida”. Queda dit.
Els personatges dels relats d’Estimada vida són majoritàriament femenins. Nenes, joves i dones de mitjana edat que comencen noves vides, que persegueixen somnis, que s’arrisquen, que viuen processos d’alliberament i que confessen per continuar vivint. Tant elles com ells (que d’homes també en parla, però menys) són radicalment reals i propers. “La vida de la gent és prou interessant si tu aconsegueixes captar-la tal com és, monòtona, senzilla, increïble, insondable“, diu Alice Munro quan parla de la creació dels seus personatges, que sempre ha defensat l’autenticitat i l’interès de les vides de la gent anònima i humil.
Els contes d’Alice Munro estan filtrats per una maduresa incontestable. És una literatura adobada amb experiències dures i amb la saviesa de la persona que ha resistit els cops de la vida. De què van els contes de Munro? Una mare que abandona la seva filla en un compartiment d’un tren per anar a dormir amb l’actor que acaba de conèixer, una dona malalta que accepta el suborn del seu amant, l’estranya situació  que viu una jove quan els pares viatgen a Ghana mentre ella es queda amb els seus oncles...
En el conte de Dolly una parella sembla que toca fons i està a punt de trencar. M’agrada el clima d’inseguretat, de gelosia i de paranoia que recrea l’autora. Dels contes autobiogràfics destacaria L’ull que narra la mort de la Sadie, una noia jove i rebel que va ser mainadera a la infància de Munro i Nit on explica la llarga etapa en què compartia habitació amb la seva germana i en la què no podia dormir. El meu conte preferit però és Grava, on una nena permet que la seva germana s’ofegui al llac mentre ella espera que els seus pares acabin de fer l’amor. Esfereïdor.
Els contes de l’autora estan ambientats al Canadà. El món rural canadenc, que tant bé coneix Munro, hi apareix constantment i suposa un fort contrast amb el món urbà (Vancouver, Toronto) on també estan ambientats alguns relats.
Tot i que accessible, davant la literatura de Munro cal posar-hi molta atenció. El seu llenguatge és com una teranyina en la qual és fàcil quedar-se atrapat en una part sense veure-hi el tot. Res és el que sembla ser. És probable haver de reelegir paràgrafs si no hi tens els cinc sentits posats. Una paraula, un detall o un petit fet poden ser els desencadenants d’un gir argumental. Cal estar atents i llegir de manera entregada.
Alice Munro és ara una reconeguda escriptora. El 1961 un reportatge sobre ella deia “mestressa de casa troba temps per escriure relats”. És un exemple del masclisme contra el que va haver de lluitar. De fet ella és testimoni i exemple dels canvis i de l’evolució de la dona durant el segle XX.
De la lectura d’Alice Munro el lector surt renovat literàriament. Tens la sensació d’estar llegint una literatura poderosa i insubornable.
  
 
ACTIVITAT PERMANENT “MENJALLIBRES”

INTERCANVI DE LLIBRES EN LA BIBLIOTECA D’ALTAFULLA PER MENJAR, que posteriorment s’entregarà a Caritas.