Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 14 de desembre del 2014

UN PLA PER PROMOURE L'HÀBIT LECTOR

Ensenyament presenta la Piràmide de la lectura per promoure l'hàbit lector dins i fora de l'aula entre els alumnes de primària i secundària.

  • Tots els centres educatius catalans rebran cartells i propostes didàctiques per afavorir el desenvolupament de l’hàbit lector entre l’alumnat 
  • L’objectiu de la proposta, que forma part de l’Impuls de la Lectura, és desenvolupar l’hàbit i l’autonomia lectora entre infants i joves, dins i fora de l’àmbit escolarEl Departament d'Ensenyament ha presentat als centres docents un pla per promoure l'hàbit de la lectura entre els alumnes. Aquest pla emula iniciatives com la piràmide alimentària i proposa una piràmide de lectura perquè els nens incorporin el gust per la lectura.
La iniciativa proposa diferents nivells d'acció per a alumnes de Primària i Secundària i les seves famílies. En un primer nivell, a Primària, el pla proposa portar un llibre a la motxilla, llegir una estona abans d'anar a dormir o tenir el carnet de la biblioteca.
En un segon nivell s'inclouen objectius com llegir en veu alta amb la família o que l'alumne faci recomanacions de llibres en l'àmbit educatiu, tant a l'aula, a la biblioteca com en un blog.

En el cas de la Secundària, es posa com a exemple llegir la premsa escrita, llegir a un germà petit o anar a la biblioteca a llegir. I a la punta de la piràmide, amb una periodicitat mensual, es parla d'intercanviar llibres amb amics, visitar llibreries o anar a un club de lectura.
Finalment, i com a recomanacions anuals, es proposa demanar llibres per Reis o per l'aniversari o visitar les parades de llibres durant la diada de Sant Jordi.
El Departament d'Ensenyament assegura que l'objectiu últim d'aquesta actuació és millorar la competència lectora dels alumnes, que es considera la principal clau de l'èxit a les aules.
Tots els centres educatius catalans disposaran del pla en forma de cartells i d'altres propostes didàctiques.
També dirigit a les famílies
La piràmide no només es dirigeix a alumnes i professors, sinó també a les famílies, que rebran informació sobre les propostes, ja que elles són un actor important perquè l'alumne desenvolupi el gust per la lectura.
La campanya també s'estendrà a les biblioteques de Catalunya, que rebran els cartells de la piràmide.