Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dimecres, 16 de juliol del 2014

LA LECTURA DELS COLORS


El color és una propietat perceptiva causada per la llum quan aquesta interacciona amb l'ull, el cervell i la nostra experiència. La percepció del color es veu altament influïda pels colors adjacents en l'escena visual. El terme color també s'empra per destacar la propietat dels objectes que generen aquestes sensacions.
El color és llum, energia que es reflecteix en la matèria i arriba a la nostra retina. Com qualsevol element del nostre entorn, interactuen amb nosaltres i són capaços de modificar o influir en el nostre estat.
La diferència entre un color i l'altre ve determinat per les qualitats dels objectes, els quals reflecteixen les radiacions de l'únic color que no absorbeixen. Els objectes blancs reflecteixen alhora tot l'espectre de colors perquè no n'absorbeixen cap; els negres els absorbeixen tots i no en reflecteixen cap. Un tomàquet, per exemple, només reflecteix el vermell perquè és l'únic color que no absorbeix.

Els colors són vibració que s'escampa pel seu entorn i interactua amb nosaltres, així que d'alguna manera ens toquen i exerceixen una influència en les persones i en tots els éssers vius. Tots som sensibles a la llum, sovint ens alegrem i ens posem de bon humor quan surt el sol després d'un seguit de dies grisos. Cada color no és altra cosa que una longitud d'ona lluminosa determinada i cada un d'ells està associat a la transmissió de determinades qualitats energètiques. Utilitzar-ho en el nostre benefici en cada moment depèn de nosaltres. Podem vestir-nos, pintar la nostra casa, posar unes cortines d'un color o d'un altre, triar un cotxe o una bicicleta segons l'estímul que vulguem provocar en nosaltres o en el nostre entorn.Vet aquí un petit resum de les característiques psicològiques que proporciona cada color:

Els colors vius i càlids tenen una acció estimulant i vigoritzant, mentre que els colors freds tenen una acció calmant i relaxant.
 • VERMELL: tonifica i estimula el cervell, excita i accelera la circulació.
 • ROSA: crea un clima agradable i festiu.
 • VIOLAT: concilia els dos extrems (el blau i el vermell), incrementa la creativitat i la intuïció.
 • MORAT: estimula l'espiritualitat i la sensibilitat.
 • BLAU: proporciona serenitat i relaxa.
 • BLAU CEL: ens regala pau i un profund benestar.
 • TURQUESA: convida a l'autoestima i a la transformació personal.
 • MARAGDA: una energia que barreja la suavitat i la determinació.
 • VERD: calma els nervis i tranquil·litza.
 • GROC: proporciona energia i vigoritza el sistema nerviós i l'intel·lecte.
 • TARONJA: genera optimisme
 • MARRÓ: reforça el sentit pràctic i la senzillesa.
 • GRIS: minimitza les reaccions.
 • NEGRE: ens fa enigmàtics i reservats.
 • BLANC: ens dóna obertura al món i transparència.

  LECTURES PER INFANTS: ELS COLORS 

  L'activitat de llegir i explicar contes és un moment màgic durant el qual el nen pot relaxar-se i escoltar o participar de manera activa. El contacte quotidià amb els llibres i la possibilitat de gaudir amb la seva lectura desperta en els nens el desig i la motivació per llegir. Per això, tant pares com mestres hem d'oferir al nen la possibilitat de descobrir per si mateix o amb ajuda d'un adult, el plaer de la lectura, per aconseguir que es familiaritzi amb els llibres i els associï a una experiència positiva i enriquidora.
  Actualment, el mercat ofereix una gran varietat de llibres,relacionats amb els colors aquí us deixem un petit tast...
   
Pequeño azul, pequeño amarillo de Leo Lionni publicat per Kalandraka.
Un dia la mare blava li va dir: “He de sortir, espera’m a casa” però el Petit blau no li va fer cas i va sortir a buscar al petit groc que vivia al davant de casa seva. El va buscar i buscar fins que el va trobar i sabeu què? Que es van fer una forta abraçada… tan forta tan forta que els seus colors es van barrejar. Sabeu què passa quan barreges el color blau i el groc? No us perdeu aquest conte…
I seguint aquesta mateixa línia Vermell, blau, groc: com van aparèixer els colors de Edoardo Bardella Rapino i Ereic Battut publicat per Joventut. La història comença així: Al principi hi havia tres colors: vermell, blau i groc. Aquests tres eren amics de debó i jugaven junts… però un dia jugaven a empaitar-se i va passar una cosa extraordinària. El vermell i el groc es van abraçar ben fort i de sobte van quedar units i va sorgir un altre color: el taronja… ja us podeu imaginar com van quedar de sorpresos, no?
Un altre conte que us recomanem sobre els colors:La reina de los colores de Jutta Bauer publicat per Lóguez. Un matí la reina Malwida, la reina dels colors es va posar davant de la porta del seu castell i va cridar a un dels seus subdits: Blau!! I el blau es va presentar davant d’ella. El blau era suau i delicat, va saludar la reina i va cobrir de color el cel. Després va cridar al vermell que era molt agosarat i li agradava el perill, el groc era càlid i lluminós però també podia ser esquerp i primmirat així que la reina i el color groc es van barallar. El blau va voler intervenir per aturar-los i el vermell tot curiós també va posar el nas… i patapam! Tot es va tornar gris…
Llibres per jugar: Si vols viure una autèntica aventura amb els colors entra en el llibreColores colores de la Kveta Pacovska publicat per Kókinos. Les seves imatges són un autèntic arc de Sant Martí que convida a la dansa i que submergeix al lector en una festa de creativitat. Un llibre per explorar el món dels colors que segur que t’atrapa.
Els colors d’en Silvà de Daniel Nesquens i Mariona Cabassa publicat per Baracanova de la col·lecció Peix Volador. Hi havia una vegada, fa molt de temps, un vell que somiava volar com ho fan els ocells: més enllà dels núvols, solcant la Terra d’una banda a una altra… Volar tan alt que pogués tocar el cel amb els dits. Aquesta és la història d’en Silvà, un vell pescador que dedica els últims anys de la seva vida a buscar un somni. Perquè, els somnis, prou que valen un esforç.
El somni d’en Mateu de Leo Leonni publicat per Hipòtesi, 2013.somni+mateu+hipotesi
..Els ratolins eren molt pobres,
però tenien grans esperances
per al Mateu. De gran, potser arribaria a ser metge.
Aleshores menjarien formatge parmesà per esmorzar,
per dinar i per sopar. Però en preguntar a en Mateu
què volia ser de gran, els va contestar:
No ho sé… Vull veure món.
Però en Mateu no s’esperava que la visita a un museu li fes veure la vida de colors i allà descobrís l’amor i el seu futur…
Los colores de Elmer de David MCKee publicat per Anaya… Segur que molts de vosaltres coneixeu a aquest curiós elefant, oi? L’Elmer és un elefant molt especial perquè és diferent de la resta d’elefants precisament pels seus colors: negre, lila, blau, verd, groc, taronja… quin és el teu color preferit?? L’Elmer els te tots! A les biblioteques trobareu uns quants contes d’aquest peculiar elefant.
Els més peques podeu seguir amb el llibre: L’artista que va pintar un cavall blau de Eric Carle publicat per Hipòtesi-Kalandraka… un homenatge al pintor alemany Franz Marc a qui li agradava pintar animals de colors brillants i extranys: Un cocodril vermell, una vaca groga… Els vols descobrir tots?
Un llibre per als més petits per llegir amb companyia… us llibre sobre els colors que us encantarà!!
 Font: 
http://vadellibres.wordpress.com/tens-ganes-de-llegir/tematiques/colors/
 
El llibre negre dels colors és un conte il·lustrat en blanc i negre que ens parla dels colors, des de la percepció d'en Tomàs, un nen sense visió. Per ell els colors tenen sabors, olors, sons, textures,...
A partir d'aquesta obra ens podem acostar a la manera d'imaginar i descobrir els colors des del negre, l'únic color que en Tomàs coneix des del punt de vista visual.El llibre negre dels colors, com el seu nom indica, és negre. Però és ple de tons. Les autores, Menena Cottin i Rosana Faria, ens endinsen en el món de Tomàs, un nen que és cec i que explica al seu amic a què fan olor, com se senten i què saben els diferents colors. A cada pàgina hi ha un text tant escrit com en Braille, mentre que a la pàgina següent hi ha una il · lustració en relleu que ens transmet el color de què parla Tomás.
EL LIBRO NEGRO DE LOS COLORES

Mare de quin color són els petons?. ELISENDA QUERALT.
Està destinat a un públic d'entre 4 i 8 anys.
És un conte molt dolç on una mare li explica al seu fill Pau que els petons poden ser de moltes formes i colors i que canvien de color segons el que ens volen dir: carregats de vitamines i vitalitat els de color taronja; bromistes i juganers són els de color vermell; grocs els que brillen com el sol; suaus i esponjosos, plens d'amor són els petons blaus ... com seran els petons a les nits?
El llibre presenta un relat breu acompanyat amb il · lustracions de gran qualitat i expressivitat. Realment és un llibre imprescindible per treballar els sentiments i l'afectivitat.
No només el poden utilitzar els pares, també és aconsellable que els mestres introdueixin aquests llibres a l'escola, en els racons de lectura, biblioteques, etc. Amb ell els nens van a aprendre i experimentar moltes coses, però sobretot entendran la importància de comunicar-se amb els altres i d'expressar sentiments, ajudant a crear llaços afectius, tan importants en aquestes edats. Finalment, cal ressaltar l'enfocament coeducatiu que plasma la història. És molt important fer veure als nens que expressar sentiments és una cosa natural i no ha de ser un comportament característic i exclusiu de les nenes. 
A continuació us presento un vídeo on podreu gaudir d'aquest magnífic conte infantil.


 Mama ¿de que color son los besos?