Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

divendres, 3 de gener del 2014

REGALEM LLIBRES

ÉS TEMPS DE REGALAR LLIBRES


Regalar llibres és un bon regal de Reis, tot i que nosaltres sempre insistim que el millor regal és regalar temps.
Diuen els experts que els pares han d’estar amb els seus fills, parlar amb ells, escoltar-los, explicar-los les coses i deixar-los que preguntin. I sembla que aquesta és la millor de les inversions possibles a fer.
A l’hora de fer la carta als Reis els demanem que no s’oblidin d’incloure, per exemple, un val per passejar amb el pare o la mare un dia a la setmana. O un val per anar al cine, o per jugar una partida de parxís, o per anar a la biblioteca, etc. Així de fàcil i barat.
I tot això, és clar, necessita temps!…
Si voleu veure el tríptic podeu anar a Recomanacions.


 ‘perquè ens agraden els llibres
i perquè som el que llegim’

 Us oferim una selecció  amb les novel·les més destacades de l’any 2013.
 http://www.illadelsllibres.com/2013/12/30/any-2013-les-novelles-de-lany-de-lilla-dels-llibres/ 
Com triar llibres per a nens i nenes

Fins a 4 anys hem de triar llibres en què la imatge és predominant i que desenvolupen la imaginació dels petits gràcies a la capacitat de resseguir la història amb els dibuixos.
Durant el primer any. Són importants les cançons i els jocs de falda. Els llibres de cartó, de tela i de bany
permeten als nadons manipular els contes i adquirir la idea de què és un llibre.
D’1 a 3 anys. Contes amb històries curtes i estructura repetitiva. Els dibuixos han de ser expressius i les narracions, pròximes al seu món. Llibres de coneixements de colors, conceptes, etc.
De 3 a 4 anys. Llibres de coneixements sobre animals, vehicles, nombres, etc. Contes amb històries més llargues, però amb trama argumental fàcil. Llibres manipulables amb solapes i desplegables. Diccionaris visuals o llibres d’imatges que permetin l’expressió oral.
De 4 a 7 anys s’inicia el procés lector i els llibres s’han d’adaptar a la capacitat lectora dels nens.
De 4 a 5 anys. Llibres amb lletra majúscula o manuscrita (d’acord amb l’escola) i poc text en cada pàgina. Poemes amb rima. Continua sent important el predomini dels dibuixos. Llibres de coneixements amb fotografies.
De 5 a 7 anys. Llibres amb lletra gran i d’impremta i dibuixos en color en gairebé totes les pàgines. Narracions que tinguin nens com a protagonistes. Adaptacions de contes tradicionals.
De 7 a 10 anys. Contes meravellosos de fades i de personatges extraordinaris. Narracions en què hi hagi molta acció. Llibres amb lletra gran i il·lustracions en blanc i negre. Còmics amb històries senzilles. Àlbums il·lustrats amb narracions singulars i sorprenents. Llibres de poemes amb argument.
De 10 a 12 anys. Llibres d’aventures, reals o fantàstiques. Narracions amb diàlegs abundants i amb algun toc d’humor. Llibres de coneixements sobre esports, personatges o etapes històriques, animals, dinosaures, etc.
A partir de 12 anys. Novel·les de fets reals amb personatges de la mateixa edat que el lector. Llibres de literatura fantàstica. Llibres informatius sobre els problemes que els preocupen: les relacions, les drogues

Extret:  http://www.animallibres.cat/

La Institució de les Lletres Catalanes des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han presentat el portal lletrescatalanes.cat  amb l’objectiu de veure i visibilitzar la literatura catalana.
El nou portal incorpora la base de dades d’escriptors clàssics i contemporanis en llengua catalana, així com noves funcions i serveis.
Per crear el nou portal s’han catalogat 3.930 autors (2.260 autors publicats i 1670 no publicats). La base de dades inclou 22.187 llibres, 1.487 obres dramàtiques, 773 guions de ficció, 1.951 obres en altres llengües, 303 llibreries, 99 il·lustradors i 1.735 editorials. S’han creat fitxes dinàmiques dels autors comptenamb fotografies, galeries de  cobertes dels llibres, etc.