Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dimarts, 26 de març del 2013

Ofegats per la tragèdia, Dia Mundial del teatre 2013

El Dia Internacional del Teatre, creat per l’Institut Internacionaldel Teatre (ITI) i la UNESCO, se celebra, cada any, el 27 de març. Aquest dia s’organitzen, arreu del planeta, milers d’actes teatrals que acostumen a incloure la lectura d’un missatge que, tradicionalment, redacta alguna personalitat del món del teatre a proposta de l’ITI. Enguany, celebrem el 51è aniversari del nostre Dia amb un manifest a càrrec del conegut actor i director italià Dario Fo.

Dia Mundial del Teatre 2013
Missatge de Dario Fo


Fa molt de temps, el poder va prendre una decisió intolerant contra els comediants en expulsar-los del país. Actualment, actors i companyies teatrals tenen dificultats per trobar escenaris públics, teatres i espectadors, tot a causa de la crisi. 

Els dirigents, per tant, ja no estan preocupats per controlar aquells que els citen amb ironia i sarcasme, ja que no hi ha lloc per als actors, ni hi ha un públic a qui adreçar-se. Al contrari, al Renaixement, a Itàlia, els qui governaven, van haver de fer un esforç important per mantenir a ratlla els Comediants que gaudien d’abundant públic. 

Se sap que el gran èxode d’actors de Commedia dell'Arte va tenir lloc al segle de la Contrarreforma, que va decretar el desmantellament de tots els espais teatrals, especialment a Roma, on van ser acusats d’ofendre la ciutat santa. El Papa Inocent XII, sota pressió d’insistents requeriments de l’ala més conservadora de la burgesia i dels màxims exponents del clero, va ordenar el 1697 l’eliminació del Teatro Tordinona que, segons els moralistes, havia acollit el major nombre de representacions obscenes. 

A l’època de la Contrareforma, el cardenal Carlo Borromeo, del nord d’Itàlia, es va consagrar a la redempció dels 'fills milanesos', tot establint una clara distinció entre l’art, com a la màxima expressió d’educació espiritual, i el teatre, la manifestació d’allò profà i vanitós. En una carta adreçada als seus col·laboradors, que cito de memòria, s’expressa més o menys així: 

"Els qui estem resolts a eradicar les males herbes, hem fet els possibles per cremar textos que contenen discursos infames, per extirpar-los de la memòria dels homes, i alhora perseguir a tots aquells que difonen aquells textos impresos. Evidentment, malgrat tot, mentre dormíem, el diable va maquinar amb renovada astúcia. Fins a quin punt és més penetrant en l’ànima el que els ulls poden veure que el que poden llegir dels llibres d’aquell gènere! Fins a quin punt més devastadora per a les ments dels adolescents i nens és la paraula parlada i el gest adient, que una paraula morta impresa en un llibre! Per tant és urgent treure les gents de teatre de les nostres ciutats, com ho fem amb les ànimes indesitjables." 

Per tant l’única solució a la crisi es basa en l’esperança que s’organitzi una gran caça de bruixes contra nosaltres i especialment contra la gent jove que desitja aprendre l’art del teatre. Una nova diàspora de Comediants que, des de tal imposició, sens dubte provocarà beneficis inimaginables per al bé d’una nova representació.

Traducció: Teatre Municipal de l’Escorxador


Dia Mundial del Teatre 2013
Manifest de l'
Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya
missatge de Lluís Pasqual
Ciutadans, ja n’hi ha prou! Ha arribat el moment de perdre la por i des de qualsevol escenari, o convertint en escenari el carrer, ser els primers en alçar la veu amb tots vosaltres.
  • Per exigir cada dia als nostres governants una educació responsable per als nostres fills.
  • Per exigir cada dia als nostres governants una sanitat digna i solidària.
  • Per exigir cada dia als nostres governants que la corrupció, que es nodreix directament de la nostra sang, sigui perseguida i castigada sense excepció.
I si penseu que no només en un dia especial com el d’avui, sinó dia rere dia, val la pena que lluitem junts també per conservar aquest espai de llibertat de pensament i d’expressió que es diu Teatre.
  • Un lloc on la mentida no és un engany ni una humiliació sinó un exercici pactat de la intel·ligència.
  • Un lloc on una col·lectivitat es reuneix lliurement per compartir memòria, pors i esperances.
  • Un lloc que ens obre les portes de l’esperit i ens fa més savis. I la saviesa ha portat sempre a comprendre les raons dels altres i no a trepitjar-les.
Exigiu també Teatre als nostres governants, perquè el Teatre forma part , i amb molt d’orgull, de la nostra vida i la nostra Cultura. I tant la vida com la Cultura són Drets Legítims. Per a tothom!
Lluís Pasqual / març 2013

Ser o no Ser (Monólogo de "Hamlet") de William Shakespeare'Literalment, no entenc perquè m'atorguen el premi d'Honor de les Lletres Catalanes, però si serveix per recordar que el teatre també és literatura, i contribueix a reforçar aquest gran moment que viu el teatre català,

Josep Maria Benet i Jornet, Premi d'Honor de les Lletres catalanes 2013