Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dissabte, 24 de novembre del 2012

LLEGIR, COMPARTIR


La Biblioteca d'Altafulla té actualment tres Clubs de lectura en funcionament: Club de lectura Adults, Club de lectura Assaig i Club de lectura novel·la negra.
El club de lectura és una activitat de dinamització de la lectura, és una activitat que pren forma de tertúlia literària.Tots els clubs de lectura coincideixen en uns trets específics, es tracta d'una activitat voluntària per formar part d’un grup que vol llegir i parlar de llibres. A partir d’una
lectura establerta, els membres del club ens trobem per compartir impressions amb el
guiatge d’un coordinador que anirà conduint la conversa amb la intenció d’aprofundir
en la lectura. De manera que aquestes tertúlies es converteixen en una bona acció
per al foment de la lectura des de l’àmbit més íntim de l’acte de llegir, el que té a
veure amb l’esforç de la lectura, l’atenció, la reflexió, establint lligams amb les altres
lectures i amb el món que ens envolta. I també des de l’àmbit més social, el que té a
veure amb la conversa, la construcció del discurs, l’empatia amb els membres del
grup i l’acceptació d'altres punts de vista.
Els protagonistes dels clubs: els lectors i els llibres
Als lectors i lectores dels clubs, se’ls demana un compromís, el de la lectura dels llibres
seleccionats, l’assistència a les trobades per parlar de la lectura i la participació en la
conversa.
ELS LLIBRES
  Club d'adults
Estem llegint, LAS UVAS DE LA IRA, John Steinbeck
John Steinbeck (Nord-americà, 1902-1968), va ser un escriptor de molt èxit que va merèixer els més alts reconeixements del món de la literatura, com el Pulitzer del 1940 o el Nobel de l’any 1962. A la vegada, però, va ser un autor polèmic que va provocar reaccions contràries fins al punt de ser prohibit en algunes zones dels EUA. El seu delicte va ser tractar amb franquesa temes tant difícils com els abusos de poder dels terratinents californians.
Las Uvas de la Ira (1939) està ambientada a la gran crisi americana dels anys 30 i retrata les dificultats d’una família d’agricultors d’Oklahoma que perd la seva terra i es veu obligada a emigrar a Califòrnia per buscar feina. El llibre és un relat de la seva lluita per sobreviure i del procés de conscienciació que van seguint al adonar-se de l’abús del que són víctimes tant ells com molts d’altres amb qui comparteixen penúries i frustració.
Entre les versions cinematogràfiques que ha conegut aquesta novel·la hi destaca la memorable pel·lícula protagonitzada per Henry Fonda i dirigida per John Ford.
 Club d'assaig
Estem llegint, DINS EL BUIT, Éric Champoux 

Eric Champoux va néixer al Quebec, Canadà. Va estudiar ciències físiques amb un enfocament en astrofísica i treballar com a guia en observatoris astronòmics públics transmetent la seva fascinació pel cosmos. Després va estudiar antropologia amb un interès marcat en les religions i espiritualitats del món i més tard especialitzant-se en la migració. Ha ocupat diversos llocs de treball però sempre en relació propera amb l'adaptació de l'ésser humà a la realitat quotidiana de la vida. Ha viatjat extensament i parla espanyol i anglès perfectament a més del francès, la seva llengua materna. Totes les experiències que ha viscut a través dels estudis, de la feina, dels viatges, dels éssers humans i del contacte amb la natura i els animals l'han portat a un camí de presa de consciència plena, de plena presència.
Eric va crear el esPAZio i es dedica ara a difondre la felicitat i la bellesa de SER i FER a través del vehicle fabulós que és el cos humà, una entre la infinitat de les formes d'expressió de l'univers.

Dins el buit, ens transporta a un "viatge" d'anada i tornada entre l'àtom i els confins del cosmos. Al llarg del camí, l'autor barreja ciència i espiritualitat perquè prenguem consciència de la força creativa que mou l'univers que habitem i perquè també tinguem una consciència més aguda del vehicle a través del qual experimentem la nostra aventura quotidiana. La ciència i l'espiritualitat convergeixen per constituir el teixit multidimensional d'una exploració fascinant i reveladora: adonar-nos que ja tenim les eines necessàries per viure bé dia a dia. Es planteja de manera senzilla la possibilitat de deixar-se guiar per la pau creativa del ple buit a cada moment de la nostra vida. I així, participar activament en la constant retro alimentació de l'univers i del nostre món. (leer online)
La versió en paper del llibre es pot adquirir escrivint directament a Éric a. info@espazio.net

Club novel·la negra
Estem llegint, VIOLETAS DE MARZO, Philipe Kerr 
Philip Kerr, nascut a Edimburg l’any 1956, va estudiar a la universitat de Birmingham i va obtenir un màster en lleis en 1980; va treballar com a redactor publicitari per a diverses companyies, entre elles Saatchi i Saatchi, abans de consagrar-se definitivament a l’escriptura el 1989 amb March Violets, obra amb què va iniciar una sèrie de thrillers històrics ambientats en l’Alemanya nazi coneguda com Berlin Noir.
Viu a Londres amb la seva dona, l’escriptora Jane Thynne, i els seus tres fills. A més d’escriure per al Sunday Times, Evening Standard i New Statesman, Kerr ha publicat tant novel·la de espionatge i policíaca, ambientada en diferents èpoques, fins i tot futures, com ara Una investigació filosòfica, com literatura infantil sota el pseudònim de PB Kerr, per exemple El secret de Akhenaton, primer volum de la trilogia Els nens de la llàntia màgica, al qual va seguir El geni blau de Babilònia.
El 2009 va obtenir el Premi Internacional de Novel·la Negra RBA per Si els morts no ressusciten, la història transcorre en un Berlín en ple apogeu del nazisme, poc abans de les Olimpíades i la II Guerra Mundial. Kerr ha estat traduït a tot Europa gràcies a la seva sèrie Berlin Noir, ambientada a l’Alemanya de pre i postguerra i protagonitzada pel detectiu alemany Bernhard “Bernie” Gunther.
Violetas de marzo, a banda de les virtuts del gènere – trama argumental complexa, perill, sang, misteri, noies maques que fumen i beuen, poder i política – té de bo que parteix d’un personatge simpàtic – l’alter ego de l’autor – un moment històric fascinant – Alemanya 1936 – i per als interessats d’aquesta gran tragèdia històrica que va ser el nazisme, unes grans dosis d’informació històrica minuciosa, una gran quantitat de personatges i biografies psicològiques i socials fascinants.
Violetas de Marzo, a més a més, és la primera d’una sèrie de cinc novel·les que tenen per protagonista el detectiu Bernie Gunther, un ex-policía depurat pel règim que fa el paper de bo mentre la maldat contamina el conjunt del cos social.
 LLEGIR ENS TRANSPORTA
“La manera principal que tenim de
conèixer la realitat és llegint-la”.José Antonio Marina