Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

divendres, 8 de juny del 2012

Philip Roth, Premi Príncep d’Astúries de les Lletres 2012


  "Vagis on vagis trobaràs alguna cosa que et treurà de polleguera" Philip Roth
Aquest prolífic autor, es donà a conèixer amb Goodbye Columbus, (1959), narracions centrades en la vida dels jueus als Estats Units, amb la que va guanyar el 1960 el National Book Award. El 1998 obtingué el premi Pulitzer amb American Pastoral (1997) i el 2001 va rebre el guardó més alt que concedeix l’Acadèmia Nord-Americana de les Arts i de les Lletres, la Medalla d’Or de Narrativa, atorgada cada sis anys a la totalitat d’una obra. Entre molts altres guardons, també ha rebut el Man Booker International Prize 2011.
L’acta del jurat:
La obra narrativa de Philip Roth forma parte de la gran novelística estadounidense, en la tradición de Dos Passos, Scott Fitzgerald, Hemingway, Faulkner, Bellow o Malamud. Personajes, hechos, tramas conforman una compleja visión de la realidad contemporánea que se debate entre la razón y los sentimientos, como el signo de los tiempos y el desasosiego del presente. Posee una calidad literaria que se muestra en una escritura fluida e incisiva.
  • Enllaç recomanat: Trobareu la seva biografia, una guia de recerca, enllaços i molt més, a la Philip Roth Society.


Philip Roth,  va nèixer a Newark (Nova Jersey, EUA) al 1933, és fill d’una família jueva emigrada des d’Ucraïna i està considerat un dels millors autors nord-americans dels últims 25 anys.
Ha rebut molts premis en la seva carrera literària: el Pulitzer per ‘La pastoral americana’,  el Man Booker International,  la Medalla Nacional de les Arts i la medalla d’Or de Narrativa, anteriorment lliurada a escriptors destacats com  John Dos Passos, William Faulkneri  Saul Bellow.
Entre les seves obres més destacades hi ha Pastoral Americana, M’he casat amb un comunista, Zuckerman encadenado , El complot contra els Estats Units,  La taca humana,  L’animal moribund, El trastorn de Portnoy, “Indignació o Nèmesi.
Les seves novel·les s’han publicat en diversos segells editorials com Mondadori, Seix Barral, La Magrana.

I un final de llibre: «Les estrelles són indispensables», Em vaig casar amb un comunista, de Philip Roth. 
 Roth no pretén ser un visionari que anticipa el futur. Simplement es considera un cronista que certifica el caràcter indissociable de l'individual i el col · lectiu. Al segle XXI, la sexualitat està modelada per les noves tecnologies, mentre la política retrocedeix cap al segle XIX, amb guerres il · legals i una exacerbació de les desigualtats socials. El vell conflicte entre Eros i Tànatos segueix agitant al nostre inconscient i l'amor gairebé sempre és el producte d'una confusió, amb un desenllaç amarg. L'home és un animal social, però això no significa que hagi aconseguit conviure en pau amb els seus semblants. La concessió del Premi Príncep d'Astúries de les Lletres 2012 reconeix la intensitat i originalitat d'una obra que encara no s'ha extingit. Philip Roth no és un moralista, sinó un escriptor que ens recorda les nostres doloroses imperfeccions.