Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dimarts, 1 de maig del 2012

Saló del còmic de Barcelona 2012

El Saló Internacional del Còmic de Barcelona es celebra del 3 al 6 de maig, consolidat ja com una de les cites mundials més importants del sector, celebra enguany la seva 30 edició al Palau 8 de Fira de Barcelona, a Montjuïc. El certamen organitzat per FICOMIC aprofitarà el seu aniversari per presentar un atractiu programa d'exposicions, comptarà amb la participació de destacats autors de còmic nacionals i internacionals i nombroses activitats culturals i lúdiques.
El 30 Saló Internacional del Còmic de Barcelona presenta una impressionant llista d'autors convidats. Alguns vénen de la mà del seu editor i del Saló, mentre uns altres els porten directament les seves editorials o la distribuïdora SD. A la llarga llista de convidats, s'han afegit noms com el de Joost Swarte, dibuixant i dissenyador de referència europeu, que va revolucionar la “línia clara” d'Hergé als 70; Tanino Liberatore, que participarà amb la seva obra a la exposició Robots en la seva tinta; el polac Grzegorz Rosinski (Thorgal), Gilbert Shelton (Los Fabulosos Freak Brothers, Not Quite Dead) i Georges Bess, que va comptar amb els guions d'Alejandro Jodorowsky a diversos còmics (Los gemelos mágicos, El lama blanco i Juan Solo) i autor de la sèrie Pema Ling.

El director del Saló Carles Santamaria va explicar com una novetat d'última hora que Jean Giraud / Moebius, dibuixant que ha estat “fonamental” per a la cultura contemporània, serà objecte d'una exposició en homenatge a la seva obra i persona. En aquesta mostra es podran veure originals de l'autor, així com treballs inèdits seus, a més de dibuixos realitzats per diversos autors dedicats a la seva obra i figura.
La programació de exposicions es completa amb la dedicada Spiderman, que compleix 50 anys; al nou Univers DC; a Little Nemo; a la revista Cavall Fort i als guanyadors dels premis de la passada edició, que van ser Jordi Longarón, Paco Roca, Juanjo Guarnido, David Sánchez i el fanzine Naufraguito. A més, es podrà veure una exposició dedicada a l'obra Malefic de Luis i Rómulo Royo, produïda per Norma Editorial, així com la mostra Un pont cap a Angulema de l'Escola de Còmic Joso, sobre professors i alumnes del centre que publiquen a França. 
 
2012 és l’any del Drac en el calendari xinès i la República Popular Xinesa és el país convidat del 30 Saló del Còmic de Barcelona, del 3 al 6 de maig a la ciutat comptal. Degut a aquest fet vidnrà una delegació xinesa de  representants governamentals, empresaris del món del còmic i artistes xinesos.
L’activitat més destacada serà una exposició itinerant per la història del còmic xinès, que mostrarà els treballs més destacats dels creadors del país a través d’imatges, llibres, revistes, e-books i vídeos. Hi ha quatre artistes convidats: Chen Weidong un guionista, Benjamin Zhang Bin un destacat dibuixant i il·lustrador n destacadíssim dibuixant i il•lustrador, de portades per a Marvel i obres com Orange i RememberLotulist una jove dibuixant experta en motius tradicionals com els dracs o un , Andy Chen periodista amb especial sentit de l’humor de Pequín.

1001 cómics que hay que leer antes de morir Guió: Paul Gravett Editorial: Grijalbo Ilustrados

 
La ja famosa col·lecció de llibres amb 1001 recomanacions de novel·les, discos, pel·lícules o videojocs ens lliura ara una de les seves rodanxes més sucoses amb aquest volum dedicat al còmic. Un nou cànon sobre el novè art en un volum d’apassionant lectura i amb un bon grapat d’il·lustracions, que és ja una obra de referència per a afeccionats, estudiosos i interessats a descobrir noves obres mestres d’un art sovint massa ignorat.


Aleix Saló ens presenta la solució: Simiocracia, Crónica de la Gran Resaca Económica. Un còmic magnífic que fa treure els colors a Espanya, explicant molt gràficament quins han estat els errors i els culpables que ens han portat a una situació com aquesta. Per a promocinar-lo ha creat un trailer-book on posa de manifest el seu talent com a il·lustrador: Una crisi que Aleix Saló ha sabut disseccionar amb llenguatge senzill i negre i documentada ironia a Simiocràcia. Si fa un any coneixia l’èxit gràcies a Españistán i al vídeo animat del seu càustic còmic sobre la bombolla immobiliària, ara dirigeix el seu esmolat pinzell vers els factors històrics i nyaps varis de banquers, polítics i constructors que ens han dut al caos.Miguel Brieva porta ja uns anys compartint la seva particular visió del món a través de les vinyetes. Després de “Bienvenido al mundo: enciclopedia universal Clismón” (2007), “Dinero” (2008) i “El otro mundo” (2009), el segell Reservoir Books de Editorial Mondadori torna a ser l’encarregada d’apropar-nos la seva obra.
Memorias de la Tierra serveix a Miguel Brieva per recuperar en un sòl volum diversos treballs publicats en diferents mitjans i complementar-los amb una gran quantitat de treball inèdit, per convertir-ho tot plegat en una sòlida declaració de principis. Fent servir un alienígena per abstreure’s del temps i de l’espai que ens ha tocat viure, Brieva fa una bona repassada -crítica i filosòfica- a tot allò inherent a la “condició humana”. Vinyetes que parlen de la situació del mercat laboral, del medi ambient,  de les modes, del poder de la publicitat, dels perills d’una societat concentrada en l’Economía, de la pèrdua de certs valors, de política i fins i tot de religió.
Dimecres 2 de maig a les 19 hores, a l’Espai Jove "Kesse"el Club de Còmics de l’Associació Ariadna de Tarragona comptarà amb la presència, Paco Roca, Premi Nacional de Còmic i guanyador del premi Goya d’Animació 2012, pronunciarà una conferència sobre la seva obra L’hivern del dibuixant. L’accés és gratuït.
L’hivern del dibuixant és un homenatge que Paco Roca fa a tots aquells dibuixants que li van fer estimar els còmics i li van donar ganes de voler-se dedicar a explicar històries. L’obra va rebre el premi al millor àlbum i millor guió en el saló del còmic de Barcelona i Madrid i també el premi al millor autor estranger en el festival de Treviso (Itàlia).
El proper  Dimecres 2 de maig a les 19 hores, a l’Espai Jove "Kesse" de Tarragona,(C/ Sant Antoni M. Claret 12)Paco Roca, Premi Nacional de Còmic i guanyador del premi Goya d’Animació 2012, pronunciarà una conferència sobre la seva obra L’hivern del dibuixant. L’accés és gratuït.


A continuació, a les 20.30h a la Sala 8 i Mig d’Ocine – Les Gavarres es presentarà la pel·lícula Arrugas, basada en un còmic de Paco Roca que va guanyar el premi Goya d’Animació 2012. Arrugas és un llargmetratge animat amb una durada de 90 minuts dirigit per Ignacio Ferreras. La història està ambientada en un geriàtric i gira al voltant de l’amistat entre dos homes d’edat avançada, un d’ells en les primeres etapes de la malaltia de l’alzheimer.

 BREU HISTORIA DEL CÒMIC

 

ARRUGAS, Paco Roca
Premi Nacional de Còmic i guanyador del premi Goya d’Animació 2012