Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 26 de febrer del 2012

CLUB LECTURA ASSAIG: DÉU NO ÉS BO

El club de lectura d'assaig de la Biblioteca d'Altafulla proposa la lectura del llibre DÉU NO ÉS BO de Christopher Hitchens, Ed Debate

Christopher Hitchens  (PortsmouthRegne Unit, 13 d'abril de 1949 - Houston, Texas, EUA, 15 de desembre de 2011), escriptor i periodista.
Llicenciat en Filosofia, Ciències Polítiques i Economia pel Balliol College d'Oxford. Després d'escriure durant 20 anys en el setmanari nord-americà The Nation, oposant-se a les administracions de Ronald Reagan i Bush pare, així com a la primera guerra del Golf, se n'acomiada el 2003 per diferències d'opinió amb la direcció de la revista.
En relació amb el seu llibre The Trial of Henry Kissinger (Judici a Kissinger), el diari britànic The Guardian va escriure: "En el seu nou i explosiu llibre, Christopher Hitchens explica per què Henry Kissinger, venerat com un cap d'estat, convidat i admirat pels grans d'aquest món, ha de ser processat per crims contra la humanitat".
Christopher Hitchens fou antiteista i antireligiós. Parlava sovint en contra de les religions abrahàmiques, o les que ell anomenava "les tres grans religions monoteistes" (judaisme,cristianisme i islam). 
En el seu llibre Déu no és bo, Hitchens va ampliar la seva crítica a fi d'incloure totes les religions, incloses les que rares vegades són criticades per l'antiteisme occidental com l'hinduisme i el neopaganisme. El seu llibre va tenir reaccions contradictòries, de lloança al New York Times i d'acusacions de "baixesa inteŀlectual i moral" al Financial Times. Hitchens va dir en una entrevista que ell pensava que totes les persones educades han de tenir un coneixement de la Bíblia. També va afirmar que va instruir els seus fills en la història religiosa.
En el llibre, Hitchens sosté que la religió és «violenta, irracionalintolerant, aliada del racisme i el tribalismo, inverteix en la ignorància, és hostil cap al librepensamientodespectiva cap a les dones i coactiva cap als nens». 
Els principals arguments d'Hitchens consisteixen en una combinació d'històries personals, anècdotes històriques documentades i anàlisi crítica de textos religiosos. Els seus comentaris se centren principalment en les religions abrahámicas, encara que passa per altres tals com l'hinduisme i el budisme
Hitchens ha estat una de les figures més destacades del periodisme anglosaxó, primer al Regne Unit  i després als EUA, país on es va traslladar el 1981 i del qual va obtenir la ciutadania el 2007. També se'l considera el millor assagista des dels temps d'Aldous Huxley o George Orwell.Si alguna cosa caracteritzava Hitchens era el seu enginy, la seva agudesa i mordacitat fronterera amb el cinisme. Però, per sobre de tot, la seva passió per polemitzar, en el millor estil de la disputatio escolàstica com a mètode de debat. Desplegava una memòria prodigiosa, sempre amb un cigarret a la boca i una copa a la mà.


Va morir a l'MD Anderson Cancer Center de Houston, a conseqüència de les complicacions d'un càncer d'esòfag que li havia estat diagnosticat el 2010.
"La religión es una creación del ser humano. Ni siquiera los seres humanos que la crearon pueden ponerse de acuerdo acerca de lo que dijeron o hicieron en realidad sus profetas, redentores o gurús." Christopher Hitchens
El proper 7 de març comentarem aquest llibre, ens trobareu a la Biblioteca d'Altafulla a partir de les 19h.