Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dissabte, 10 de gener del 2009

Llibres per pensar


És impossible entendre els conflictes de llarga durada si no se'ls contextualitza de manera adequada. I el d'Israel i Palestina -hauria de dir Israel i gran part del món àrab- no n'és una excepció. No fa quatre dies que àrabs i israelians, desgraciadament, es maten de mala manera. A ambdós costats, a ambdós, encara que no tothom pareix tenir-ho clar, hi ha hagut enganyifes i traïcions, males arts i terrorisme.
Israel i Palestina comparteixen una història comuna plena de diverses mirades que lluny d'unir-los, els separa. Precisament per canviar aquesta situació i començar a aprendre aquesta mirada de l'altre, professors d'Història de Palestina i Israel treballen junts des de fa anys i han elaborat un llibre de text que recull dues narracions diferents des dels punts de vista israelià i palestí.
“Es tracta d'ajudar els nens i els adults a acceptar la història, a saber que les seves explicacions no són les mateixes per als altres i que no hi ha una única interpretació dels fets”,El llibre sorgit d'aquesta iniciativa i que els mestres palestins i israelians utilitzen a les seves escoles està escrit en hebreu i àrab i té un format molt útil que permet els alumnes veure en una mateixa pàgina dues visions sobre la història i, a més, afegir la seva pròpia experiència.Ara, el material també pot consultar-se en català i castellà, en una edició publicada per Intermón Oxfam amb el títol Històries de l'altre. Israel i Palestina, un conflicte, dues mirades. es tracta d'un llibre dirigit sobretot a alumnes de secundària o dels primer nivells universitaris que, encara que tracta la qüestió palestino-israeliana també pot utilitzar-se com a eina eficaç per aprendre a posar-se en la pell de l'altre i resoldre conflictes