Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 8 d’agost del 2021

LLEGIR CIENCIA. CANVI CLIMATIC

 

 CANVI CLIMATIC

El canvi climàtic està agafant cada vegada més força en les agendes polítiques i en els moviments socials, però també en la literatura i l’assaig narratiu. El coneixement sobre les conseqüències que tindrà aquest fenomen per la humanitat si no aconseguim reduir les emissions de CO, ens ajudarà a configurar objectius de descarbonització més ambiciosos.

Fa anys que els llibres sobre canvi climàtic i economia sostenible, de manera subtil, comencen a prendre protagonisme en les nostres llibreries. Alguns autors com Naomi Klein o Jeremy Riffkin, fa anys que publiquen obres que aconsegueixen captar l’atenció dels mitjans i de la crítica, i alerten de la importància d’actuar immediatament per frenar el canvi climàtic.

LLEGIR CIENCIA 

 


1. Cómo evitar un desastre climático –
Bill Gates (2021)

Bill porta més de 15 anys submergit en l'aprenentatge sobre les causes, efectes i solucions del canvi climàtic i ara comparteix en aquest llibre el que, segons ell, ens pot salvar d'una catàstrofe imminent.


2. El planeta inhóspito – David Wallace–Wells (2019)

Aquest llibre ens acosta als pitjors escenaris que poden esdevenir possibles de la crisi climàtica si no fem res per a frenar l'escalfament global

, pel que és perfecte per a regalar a un/una negacionista.


3. El green new deal global Jeremy Rifkin (2019)

De l'autor de best sellers com “La tercera revolució industrial”, aquest llibre parla sobre el terratrèmol que sacseja els fonaments de la nostra economia, i explica com els sectors clau en la indústria s'estàn desvinculant d'un recurs vital fins ara: els combustibles fòssils.4. El futuro por decidir –
Christina Figueres, Tom Rivett-Carnac (2021)

Un altre llibre per a descobrir com sobreviure a la crisi climàtica. Existeixen dos escenaris en 2050: un bo i un altre no tant. Depèn de nosaltres construir un futur amb qualitat de vida.


5. Energia sostenible sin malos humos – Javier Samanes (2019)

Aquesta adaptació et permet obtenir respostes a preguntes fonamentals de l'estil poden els països desenvolupats viure de les seves pròpies energies renovables?, quanta energia consum al dia?, quanta energia renovable es pot generar a Espanya en comparació amb el seu consum?, o quanta energia utilitzem i d'on?6. Petrocalipsis: Crisis energética global y cómo (no) la vamos a solucionar – Antonio Turiel (2020)

La lectura d'aquest llibre deixa clar que, si volem evitar el pitjor escenari possible (el «petrocalipsis»), hem de deixar d'enganyar-nos, comprendre la nostra situació real i actuar com més aviat millor en conseqüència.7. El desafío del clima –
Varios Autores (2021)

Aquesta lectura ens explica que, amb petits canvis en la nostra vida quotidiana, podem aconseguir grans transformacions. Es tracta de coses tan senzilles com usar ampolles de cristall, bosses reutilitzables, cotxes elèctrics, consumir aliments de proximitat, utilitzar més el transport públic o millorar l'eficiència energètica de la nostra llar.8. Esto lo cambia todo – Naomi Klein, Albino Santos (2015)

"Esto lo cambia todo" és una brillant explicació de les raons per les quals la crisi climàtica ens desafia a abandonar definitivament la ideologia de «lliure mercat», a reestructurar l'economia global i a refer els nostres sistemes polítics.


9. Cambiemos el mundo: #huelgaporelclima – Greta Thunberg (2020)

Des de 2018, centenars de milers d'estudiants de tot el món fan vaga cada divendres per a lluitar contra el canvi climàtic. Arran de la repercussió dels anomenats Fridays for Future, la seva creadora, Greta Thunberg, va ser convidada aquest mateix any a la Cimera sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides.

Aquest llibre recull, precisament, tots els discursos de la jove sueca candidata al Premi Nobel de la Pau.10. El mundo que nos dejáis – Lucas Barrero (2019)

Aquest llibre explica com, durant anys, quan es parlava del terrible impacte que tindria el canvi climàtic, se solia esmentar les generacions futures. Doncs bé, aquestes ja són aquí i han nascut en un planeta a la vora del col·lapse. Per això, cada vegada més estudiants de tot el món prenen consciència del problema i se sumen a la vaga del moviment Fridays for Future, iniciat precisament per Greta Thunberg

 


CONTES PER EXPLICAR EL CANVICLIMATIC

 

 


Les 10 decisions que pots prendre per lluitar contra el canvi climàtic aquest estiu

#1) Estalvia energia! L’electricitat és un bé de primera necessitat i a més contamina, així que cal anar amb compte, ara que fa calor, de no passar-nos de voltes. Apaga les llums i aprofita al màxim les hores de sol, posa l’aire condicionat només quan sigui necessari i no el baixis mai per sota dels 21 graus. A més, tal com està la factura de la llum, també estalviaràs diners!

#2) L’aigua és vida! No la malbaratis. A l’estiu ens agrada gaudir de l’aigua i poder refrescar-nos de tant en tant, i és molt important fer-ho. Però cal anar amb cura de no deixar-nos aixetes obertes, o de desaprofitar-ne massa. Evitem fer banyeres, gastem allò necessari i fem servir els programes ecològics a l’hora de rentar la roba i els plats. Que ja se sap que, al Mediterrani a l’estiu la pluja es troba a faltar!

#3) El consum responsable mou el món! L’estiu és una època d’excessos: ens reunim amb amistats, ens agrada tenir convidats… Siguem responsables a l’hora de comprar! Evita les grans superfícies i compra al comerç de proximitat, fixa’t en la petjada ecològica de tot allò que prens: compra productes ecològics i de proximitat, sí són km0 millor, així com també pots reduir el consum de carn. Ets el que menges!

#4) No als plàstics! Llaunes, envasos, embolcalls, ampolles, plats i coberts d’un sol ús, taps, bosses, reixetes, palletes, capses, film transparent, gots, càpsules de cafè, brics, safates… T’has parat mai a pensar la quantitat de residus que produim a diari? Reflexiona-hi aquest estiu i evita els plàstics! Compra a granel, utilitza bosses i envasos reutilitzables i intenta no comprar congelats ni productes envasats en plàstic. Desplastifica la teva vida, millora el teu entorn!

#5) Estiu comença amb R! Fes teva la regla de les tres R: redueix, reutilitza, recicla. Produeix menys residus comprant amb consciència. Els pocs que generis intenta donar-los una segona vida, converteix-te en crac del bricolatge i les manualitats. Fes volar la teva imaginació! I tots aquells que no puguis aprofitar, llença’ls al contenidor adequat o porta’ls a la deixalleria o al punt verd.

#6) Mou-te sosteniblement: baixa’t els fums! Aparca el cotxe i els vehicles motoritzats i sempre que puguis agafa el transport públic, camina o vés en bicicleta. Contribueix a reduir les emissions i a poder respirar un aire més net. A l’estiu ens agrada gaudir de l’aire lliure i ja n’estem tips de mascaretes!

#7) Viatja sense petjada! Vacances? Sí! Però pensa en el bé del planeta i fes-ho de manera sostenible. L’avió i els creuers són els mitjans de transport més contaminants. Es calcula que cada passatger d’un avió produeix 285 grams de CO2 per un sol quilòmetre! Busca alternatives: viatja en tren, amb cotxe compartit… Si no et queda més remei que agafar un avió sempre pots compensar la teva emissió de carboni participant a projectes ecologistes o fent-hi una donació.

#8) La sorra no s’ho empassa tot! Les vacances són per gaudir-les i tothom les vol gaudir per igual. Fes escapades i turisme de forma responsable: tignues cura de la platja, la muntanya i dels entorns naturals. Endu-te la brossa i llença-la quan tornis a casa. Redueix al màxim el teu impacte a la natura i cuida l’entorn. Ho agaraïrem totes i tots!

#9) Tens temps i no saps com omplir-lo? Aquí et podem fer moltes recomanacions! Participa del col·lectiu ecologista que tinguis més a prop de casa i fes-te’n activista! Aprofita les vacances per llegir, mirar conferències i videos online i formar-te sobre el tema. Et recomanem especialment dos llibres:

  • Això ho canvia tot: el capitalisme contra el clima – Naomi Klein (Empúries)
  • La vida en el centro: voces y relatos ecofeministas – Yayo Herrero, Marta Pascual i María González Reyes (Libros en Acción)

#10) No t’atures ni a l’estiu? Tenim propostes per tot tipus d’estius, també per aquelles persones que no tingueu vacances. Malgrat no tinguis temps lliure, sempre pots treure dos minuts per firmar alguna de les ciberaccions que us proposem a Amnistia Internacional, com per exemple aquesta: saps qui és Jani Silva? Dona la cara per aquells que protegeixen el medi ambient!

#Bonus!) Et regalem un últim consell addicional, però per res del món és menys important que els anteriors! Per lluitar contra el canvi climàtic i pels drets humans necessitem gent compromesa com tu. Per tant, et volem demanar que aquest estiu et cuidis molt, no oblidis hidratar-te i posar-te crema solar!

CANVI CLIMATIC

 La natura és tot el que necessitem per preservar el món . Henry David Thoreau

El món no serà destruït pels que fan el mal, sinó pels que els miren sense fer res. Albert Einstein