Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dijous, 30 de maig del 2019

SIRI HUSTVEDT, LECTORA D'ANIMES

"Escriure és una manera de localitzar la meva fam, i la fam no és sinó un buit".
  Siri Hustvedt
Siri Hustvedt guanya el premi Princesa d'Astúries 2019

La Fundació Princesa d'Astúries acaba d'anunciar la guanyadora en la categoria de literatura, l'escriptora nord-americana Siri Hustvedt, autora de novel·les com 'Allò que vaig estimar' (Edicions 62/ Anagrama) i assajos com 'La mujer temblorosa' (Anagrama) i 'La dona que mira els homes que miren les dones' (Edicions 62 / Seix Barral).
L'escriptora ha reivindicat la seva obra en el context feminista, l'eix en què han anat moltes preguntes en la roda de premsa que ha donat aquest dimecres a l'Institut Cervantes de Londres. "Necessitem el feminisme perquè la història encara no ha acabat -diu l'autora-. És una manera d'alliberar-nos de les cadenes imposades per l'ésser humà".
Hustvedt és la dona de l'autor Paul Auster, també guanyador del guardó el 2006, i ha reconegut que habitualment l'identifiquen com la dona d'Auster abans que pel seu nom: "No m'ho puc prendre com una cosa personal -diu-. Per a mi, el reconeixement suposa derrotar aquests convencionalismes". En el seu discurs, ha posat d'exemple altres dones a qui els va costar superar el reconeixement de la seva parella, com és el del matrimoni d'escriptors Jean Paul Sartre i Simone de Beauvoir.
Una trajectòria d'arrel feminista
"Als homes no se'ls castiga per tenir grans conviccions. Ni tampoc si són capaços d'elaborar un discurs impecable o de saber moltes coses. Una dona intel·lectual ha d'estar preparada: se l'atacarà i castigarà", deia l'autora el 2017, durant la seva última visita a Barcelona. Nascuda el 1955 a Minnesotta, Hustvedt va debutar com a poeta el 1983 amb 'Reading to you', i va haver de passar una dècada perquè publiqués la seva primera novel·la, 'Els ulls embenats' (1992), disponible des de l'any passat en català, traduïda per Ferran Ràfols. Després de 'The enchantment of Lily Dahl' (1996) i l'assaig 'Yonder' (1998), Hustvedt va publicar un dels seus llibres més celebrats, la novel·la 'Allò que vaig estimar', publicada en anglès el 2003 i en català i castellà cinc anys després. 
Des de llavors, la trajectòria de l'autora nord-americana s'ha consolidat amb altres novel·les, com 'L'estiu sense homes' (Empúries / Anagrama, 2011), 'El món resplendent' (2014) i la recent 'Records del futur' (2019). També amb assajos com 'Vivir, pensar, mirar' (Anagrama, 2013) i 'La dona que mira els homes que miren les dones' (2017). 

Siri Hustvedt va néixer a Northfield, Minnesota. El seu pare, Lloyd Hustvedt, era un professor de literatura escandinava. La seva mare, Ester Vegan, havia emigrat de Noruega quan tenia 30 anys. Hustvedt té estudis d'història pel St. Olaf College i de literatura i llengua anglesa per la Columbia University.
Hustvedt és famosa sobretot com a novel·lista, però també ha publicat un llibre de poesia, contes i assaigs sobre diversos temes editats en (entre d'altres) The Art of the Essay, 1999, The Best American Short Stories 1990 i 1991, The Paris Review, Yale Review, i Modern Painters.
Hustvedt fa servir temes i símbols repetitius en tota la seva obra. Els més notables són l'ús d'un cert tipus de voyeurisme, la vinculació d'objectes de morts a personatges estranys a aquests morts, i l'exploració de la identitat. També ha escrit assaigs sobre la història de l'art i la pintura. Els pintors solen aparèixer en les seves obres de ficció, potser sobretot en la seva novel·la What I loved.
Viu a Brooklyn, Nova York, amb el seu marit, l'escriptor Paul Auster, i la seva filla, la cantant i actriu Sophie Auster.
El 22 de maig de 2019 va guanyar el Premi Princesa d'Astúries

RECOMANEM LLIBRES


La dona que mira els homes que miren les dones. Tant en català com en castellà, els lectors poden disposar de diversos títols d’obres de ficció de Hustvedt, però fins ara mai no s’havia traduït cap volum d’assajos. És una bona notícia que existeixi el projecte de recuperar i publicar algunes de les obres de fons d’aquesta escriptora i intel·lectual de primer ordre, sempre interessant i heterogènia, perquè la seva és una mirada intel·ligent que defuig els prejudicis. Com a intel·lectual, a Siri Hustvedt li agrada situar-se en la posició que ella anomena “al bell mig de la vall de la interdisciplinarietat” i escurçar distàncies que intentin superar l’abisme de la incomprensió mútua entre “les dues cultures” científica i humanística o literària. I, per altra banda, superar el prejudicis que contribueixen a fer invisible la tasca de les dones en totes dues cultures, o que en dificulten el seu reconeixement. Per a l’autora, “aquest llibre és un intent de treure l’entrellat d’aquesta pluralitat de perspectives”. La dona que mira els homes que miren les dones són, com diu l’autora, dos llibres en un. El volum s’articula en dues seccions i recopila un conjunt heterogeni d’assajos, escrits entre els anys 2011 i 2015, que exploren conceptes que provenen tant del món de les humanitats com del de la ciència.
 


Allò que vaig estimar. Una reflexió sobre l’amor i l’art en forma de thriller

Passejant per les galeries del SoHo (Nova York), l’historiador de l’art Leo Hertzberg queda fascinat per un quadre i comença a buscar-ne l’autor. Entre els dos homes sorgirà una profunda amistat que els unirà per a tota la vida, tant a ells com a les seves famílies.
Trenta anys després, en Leo recorda la seva vida: el seu matrimoni, la seva amistat amb en Bill, el pintor; el naixement d’en Matt (el seu fill) i el d’en Mark (el fill d’en Bill), les segones núpcies d’en Bill amb la Violet, el seu èxit dins del món de l’art... i poc a poc anirà ens anirà desvelant foscos secrets guardats durant massa anys. 
 
Records del futur. Una obra brillant, un relat feminista provocador, intrigant i molt enginyós.
Siri Hustvedt es posa en la pell d’una escriptora ja gran que, esperonada per la trobada d’un quadern de notes antic, evoca els records del seu primer any a Nova York, el 1978, quan acabada d’arribar de Minnesota, sola i sense ni cinc, descobreix les múltiples possibilitats que li ofereix la ciutat. A més, les converses misterioses d’una veïna, la Lucy Brite, que la jove sent a través de la fina paret de l’apartament, l’intriguen. I com que cada cop són confessions més íntimes i sinistres s’obsedeix a descobrir la veritat de la dona que viu a la porta del costat.
Construïda a partir de la reelaboració en el present del temps passat, Records del futur crea un diàleg entre dècades i s’expandeix en múltiples relats. A més de la misteriosa vida de la veïna,assistim sobretot al retrat d’una jove que troba el seu camí com a dona i com a escriptora,inscrita en un ambient elèctric, el Nova York de finals dels anys 70.


CITES


El teu dolor et fa més fràgil. Ja saps que sempre he considerat la totalitat i la integració com mites necessaris. Som éssers fragmentats que ens anem consolidant, però sempre hi ha esquerdes. Que aconseguim conviure amb aquestes esquerdes és la clau per arribar a ser uns éssers, diguem-ho així, raonablement sans.

No crec que les "dones" siguin una entitat monolítica. Els prejudicis contra les dones es produeixen malgrat les seves característiques particulars. El seu treball es devalua simplement perquè són dones. Això és sexisme.

No es pot viure sense assentar-se sobre terra ferma, sense sentir un espai que no només és extern sinó també intern: un espai mental.

Cada dia fem judicis precipitats sobre les persones i les coses. Hem d'examinar les nostres respostes instantànies al món i preguntar-nos si segueixen estant justificades
 


No només som receptors del món que ens envolta, també som els seus actius creadors.Siri Hustvedt