Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dijous, 3 de maig del 2018

LECTURA I SOMNIS DE PRIMAVERA

Lectura: sueños de primavera (ilustración de Ana Varela )

ACTIVITATS BIBLIOTECA MAIG 2018
Club Novel.la Negra
“Pálido criminal” Philip Kerr
dia 7 de maig 19'30 hores
lloc: Era de l’Esteve

En homenatge al Philip Kerr mort recentment a l’edat de 62 anys i al que vam conèixer amb el primer llibre de la nissaga de Bernie Gunther “Violetas de marzo” i vam retrobar a BCNegra l’any 2015, el mes d’abril llegirem el segón llibre de la trilogia “Berlin Noir”
Berlín seria el camp base del seu famós detectiu. Les tres primeres novel·les, conegudes com la 'trilogia berlinesa', situades en la preguerra i postguerra (a més de 'Violetas de marzo', inclou els títols 'Pálido criminal' i 'Réquiem alemán', publicades del 1989 al 1991), van establir els fonaments del personatge i del seu context polític, i va guanyar-se els lectors. Però després abandonaria el detectiu durant 14 anys. No es volia encasellar. De fet, considerava que ni tan sols feia novel·la negra sinó novel·la política, encara que anés disfressada en forma d'impecable 'thriller' històric.
Berlín, 1938. El ambiente se ha enrarecido en Alemania. Desde la ascensión al poder del Partido Nazi, las frías calles berlinesas que Bernie Gunther tan bien conoce están repletas de señales que conducen al país hacia el odio, el terror y quizá la guerra. El detective Gunther, antiguo agente de policía, se verá obligado a reincorporarse al cuerpo y colaborar con unas autoridades que detesta tanto como teme. Aunque lo que preocupa a sus superiores no es banal: un criminal anda suelto, violando y asesinando a inocentes muchachas de raza aria, sin que nadie consiga darle caza. Pero ¿qué sucederá cuando Gunther descubra que en el caso están implicados varios miembros de las SS, entre quienes figura nada más y nada menos que el mismísimo Heinrich Himmler? Pálido criminal (Serie Bernie Gunther, 2), segunda entrega de la trilogía «Berlín Noir», embrión de la exitosa serie protagonizada por el detective Bernie Gunther, reúne lo mejor de la literatura policíaca y de la ficción histórica. Con unos personajes magníficamente trazados y una trama vibrante, esta novela consolidó a Philip Kerr como uno de los mejores escritores de su género.

CAPSA DELS CONTES
DIMECRES 9 de maig 17,30 hores
XARRADA “L’HORT DE LA SíNIA” a càrrec de Joan Vives
CONTACONTES “a càrrec de Pepi Miró
Lloc: CENTRE D’ENTITATS 

“L’Hort de la Sínia” és una finca agroecológica situada a les Hortes de Tamarit (Tarragona). Fa més de 20 anys que ens dediquem al cultiu, la divulgació, l’educació i la formació en agricultura ecològica, plantes aromàtiques i medicinals, energies renovables i en donar a conèixer hàbits saludables que ens permeten dur una vida sostenible, respectuosa amb l’entorn i amb els ritmes de la natura.
Ens trobem situats en un entorn privilegiat, a tocar de l’Espai Natural de la desembocadura del riu Gaià (Baix Gaià-Camp de Tarragona) i de la platja natural de Tamarit. La nostra activitat està adreçada a protegir aquest entorn natural, des de l’educació i la divulgació del respecte del medi ambient, així com des de la practica de l’agricultura ecològica que repercuteix positivament en la preservació de l’espai que ens envolta.
És des d’aquest compromís amb el respecte de la natura que funcionem des dels nostres inicis com a Centre d’Educació Ambiental, realitzant activitats educatives amb els centres escolars, amb centres d’educació especial i amb d’altres col•lectius i associacions d’arreu del territori interessats en valors de la sostenibilitat, a partir de descobrir com és un hort ecològic, com es gestiona el compostatge i els residus vegetals que donen de menjar als animals de la granja, quines propietats i usos tenen les plantes aromàtiques i medicinals, com funcionen les energies renovables, per què fem ús d’una depuradora biològica i quins motius ens fan ser conscients que cal un consum responsable de l’aigua, d’aliments ecològics, de temporada, de varietats locals, i de construir una societat més solidària i respectuosa amb la natura i els seus cicles.
 


Taller literari: “Escriu la teva historia”
 a càrrec de Nella Yanes
 DIJOUS 10 i 17 de maig  18-20 hores
Lloc: BIBLIOTECA D’ALTAFULLA 

Alliberant la imaginació és una proposta pensada per deixar anar la nostra creativitat a través de l’escriptura amb un enfocament pràctic, lúdic i vivencial
Al llarg del curs generarem un munt d’escrits connectats amb nosaltres mateixos i els treballarem experimentant amb diferents formes d’escriptura: narrativa, dramàtica, poètica, etc.
Basant-nos en les nostres experiències individuals, explorarem la creació amb la paraula com a eina, indagant en els diferents aspectes de la nostra personalitat i les nostres maneres de relacionar-nos, les quals esdevenen l´essència, d´altra banda, de les obres literàries més valorades i atemporals.
L’escriptura és emoció, transformació i autoconeixement i, per això, proposem una pràctica a través de trobades mensuals obertes, cadascuna d´elles basades en un tema envers el qual reflexionarem de manera col·lectiva i treballarem de forma individual.

 
Club Lectura adults
dia 24 de MAIG 19 hores
Lectura “ORGULLO Y PREJUICIO” Jane Austen
Lloc: BIBLIOTECA D’ALTAFULLA

Jane Austen (Steventon, Hampshire, Anglaterra, 16 de desembre del 1775Winchester, Hampshire, Anglaterra, 18 de juliol del 1817) va ser una novel·lista anglesa. Les seves obres, entre les quals cal destacar Orgull i prejudici, Seny i sentiment i Emma, són generalment considerades clàssics de la literatura anglesa. La seva penetrant anàlisi de la societat de l'època, unida al seu magistral ús de la narració indirecta i de la ironia, fan d'Austen una de les més influents i estimades novel·listes del segle XIX.
Considerem a Jane Austen una autora clàssica de la literatura i un precedent de tota la literatura feminista que vindrà després per posar el focus sobre les dones i criticar que els llibres d’història estaven sempre protagonitzats per homes.
Orgull i prejudici és segurament la novel·la més coneguda de Jane Austen.
El primer esborrany del que seria un clàssic de la literatura anglesa va ser escrit a Steventon entre l'octubre de 1796 i l'agost de 1797, sota el títol de Primeres impressions, si bé no es va publicar fins al 28 de gener del 1813, ja amb el títol actual. Jane Austen va ocupar el període 1811-1812 a refer la novel·la, encara que, a part del títol, no se sap amb seguretat quines modificacions va rebre. Segons les memòries de la seva germana Cassandra, el títol Orgull i prejudici (en anglès, "Pride and prejudice") va ser inspirat per l'obra Cecilia, de Fanny Burney, on apareixen aquests mots. La publicació de "l'estimat infant", segons les mateixes paraules de l'autora, va tenir un èxit immediat.
Quan Jane Austen va escriure la primera versió de "Orgull i prejudici" tenia vint anys: la mateixa edat que Elizabeth Bennet (protagonista de l'obra). Tot i que no es va publicar fins al 27 de gener de 1813, quan Austen tenia trenta-set anys.
Dos segles després de la seva publicació, l'obra ha esdevingut el llibre més popular de l'autora. És el que es gaudeix amb més facilitat arran del seu to de comèdia de bon humor, per la seva alegre protagonista i pel seu desenllaç de somni.
La història té lloc en un entorn rural i la trama es desenvolupa a un ritme àgil; en pocs capítols apareixen al cercle de les noies Bennet quatre joves que són, en potència, quatre marits. A continuació, tenen lloc una sèrie de crisis i confrontacions sucessives que ajuden a mantenir viu el rime, però la història resulta càlida, i gran part de la seva calidesa prove del moviment constant cap a l'amor consumat.
Austen dota la seva protagonista (Elizabeth) de quatre qualitats admirables: vitalitat, intel·ligència, segueretat en si mateixa i capacitat per pensar. Qualitats de les que sorgeixen els moments més dramàtics i característics del llibre, quan per exemple, la mostra en acció, corrent, rient, bromejant, discutint, contradient i negant-se a complir ordres. Es podria dir que s'assembla a Marianne Dashwood (protagonista de "Seny i sentiment"), però a diferència d'aquesta, Elizabeth és forta i sap protegir-se. Fa ús de l'humor tant per defensar-se com per atacar, però no transgredeix les normes socials.
És una de les primeres comèdies romàntiques, i la frase que obre el primer capítol és una de les més famoses de la literatura anglesa: "és una veritat universalment coneguda que un home jove en possessió d'una bona fortuna ha de voler una esposa"

EL 7è llibre, CLUB DE LECTURA I CINEMA

“MUERTE DE UN VIAJANTE” pel·lícula de László  Benedek i

relat d’Arthur Miller

DIVENDRES 25 de MAIG  18-20 hores

Lloc: BIBLIOTECA D’ALTAFULLA

Willy Loman (Fredric March) és un viatjant de comerç de 60 anys, que ha perdut la seva feina, i comença a preguntar-se si ha aconseguit tenir èxit en l’esforç que ha fet durant tota la seva vida. Descobreix que hi ha més decepcions, oportunitats perdudes i sobretot metes irracionals, que triomfs. Intenta comunicar-se amb la seva família, composta per la seva esposa, Linda (Mildred Dunnock) i els seus dos fills, Biff (Kevin McCarthy) i Happy, (Cameron Mitchell); i queda sumit a la confusió, en adonar-se'n que la seva esposa fins i tot l'estima, però que ha sofert tota la seva vida al costat d'ell. Els seus fills, que en la infantesa l’adoraven, ara el menyspreen. Willy sent que l'angoixa el consumeix i comença a buscar amb desesperació les causes del seu fracàs vital, la qual cosa el porta a perdre el seu contacte amb la realitat.La mort d'un viatjant d’Arthur miller
Adaptació al cinema Títol: Muerte de un viajante
Director: László Benedek
Actors: - Willy Loman: Frederic March
- Linda Loman: Mildred Dunnock
-Biff Loman: Kevin Mccarthy
- Happy Loman: Cameron Mitchell
Idioma: Anglés
Guió: Stanley Roberts
Premis:
- Nominacions: cinc als oscars i dos als BAFTA.
- Premis: quatre globus d'Or i un Copa Volpi.

Willy Loman és un home de negocis, un viatjant que ha d’anar d’estat en estat per fer les seves vendes. Espòs i pare de família, Willy s’interna a la selva de ciment, baix les ombres dels grans edificis on sobreviu en el món voraç del venedor, en el qual la mentida és l’actitud predominant. 


A punt de perdre el seu treball, no pot pagar les factures i la seva vida familiar s’enfonsa. Els seus fills, Biff i Happy, no el respecten i sembla no estar a l’alçada del que un pare deu ser per a un fill. Loman es troba davant la gran incògnita de la seva vida: què va fer malament i com pot millorar la seva situació i la de les persones que l’envolten...

Un dramàtic retrat de la vida nord-americana que narra la història d’un home que arriba a la desesperació. El nostre protagonista reflexiona sobre la seva vida i veu com se li desmunta davant dels seus fills.Arhtur Miller va néixer a Nova York l'any 1915. Nét de polonesos emigrats a Estats Units, va estudiar periodisme a la Universitat de Michigan on va començar a escriure les seves primeres obres teatrals. La seva obra "Tots eren els meus fills" (1947) va obtenir excel·lents crítiques i va guanyar el Premi Pulitzer, tres Premis Tony i per segona vegada el Premi de la Crítica de Nova York dos anys després amb l'obra "Mort d'un viatjant" (1949). Les seves obres tenen un marcat accent de crítica social.

Va ser víctima de la caça de bruixes del senador McCarthy als anys cincuanta. L'autor es va acollir al silenci. 


Es va casar tres vegades, però va ser el seu segon matrimoni amb l'actriu Marilyn Monroe (1956) el més mediàtic i el qual va durar 4 anys.

Al cinema va signar el guió de "Vides rebels" (1960) amb Marilyn Monroe, Montgomery Clift i Clark Gable.

L'any 2002 va ser guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres. Va morir l'any 2005 a l'edat de 89 anys.

Es tracta d'una obra teatral del dramaturg i escriptor Arthur Miller. És vista per molts com un atac al somni americà de progressar en la vida sense considerar els principis ètics, en contraposició a la tragèdia d'Aristòtil.
Va rebre el premi Pulitzer el 1949, a més del premi Tony i el premi de la crítica a Nova York.

'Mort d'un Viatjant' és un text colpidor sobre la ceguesa d'ànima, sobre la cara fosca del capitalisme. Willy Loman, és un venedor de seixanta anys que després de dedicar la seua vida a treballar per la seua empresa i als seus fills, s'adona que ha fracassat en totes dues coses, i no és capaç d'obrir els ulls per a veure-ho.
 

EL 7è llibre, CLUB DE LECTURA I CINEMA

DEBAT “MUERTE DE UN VIAJANTE” pel·lícula de László  Benedek i relat d’Arthur Miller

DIVENDRES 1 de JUNY  18-20 hores
10Cosas: Arthur Miller, el dramaturgo que criticaba a la sociedad estadounidense