Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 25 de març del 2018

Any Europeu del Patrimoni Cultural - Tot un món per descobrir

"El nostre patrimoni: on el passat es troba amb el futur".

El 2018 celebrem l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. Una oportunitat única per celebrar la riquesa i diversitat del patrimoni europeu. La commemoració, aprovada pel Parlament Europeu i el Consell d’Europa el 17 de maig de 2017, vol sensibilitzar la societat sobre la història i els valors europeus, reforçar un sentiment d’identitat comú i posar en valor les possibilitats que ofereix el nostre patrimoni cultural per al desenvolupament de la societat.
El patrimoni cultural abasta recursos del passat en moltes formes i aspectes: monuments i jaciments, paisatges, festes i tradicions, coneixements transferits i expressions de la creativitat humana, així com col·leccions conservades i gestionades per museus, biblioteques i arxius. Un llegat del passat que ens permet mirar el nostre futur, amb un inqüestionable valor educatiu, un considerable potencial econòmic i una gran dimensió de cooperació internacional.
Els principals objectius de l’Any Europeu són:
  • Promoure la diversitat cultural, el diàleg intercultural i la cohesió social
  • Posar en relleu la contribució econòmica del patrimoni cultural als sectors de la cultura  i de la creació, en particular a les petites i mitjanes empreses, i al desenvolupament local i regional.
  • Posar l’accent en el paper del patrimoni cultural en les relacions exteriors de la UE com, per exemple, en la prevenció de conflictes, la reconciliació després d’aquests i la reconstrucció del patrimoni cultural destruït.
Al mateix temps, l’Any Europeu del Patrimoni Cultural vol reflexionar sobre els reptes als quals s’enfronta com són les conseqüències de la transició a l’entorn digital, la pressió ambiental i física sobre llocs que formen part del patrimoni i el tràfic il·lícit de béns culturals.
Catalunya se suma a aquesta iniciativa compartint i assumint els seus objectius. Aquesta celebració és una gran oportunitat per donar a conèixer el patrimoni cultural català en el marc comunitari i dels valors compartits que ens hi uneixen, alhora que serveix per reforçar el sentiment de pertinença a Europa. Aprofitem aquest esdeveniment per:
  • Promoure el coneixement del patrimoni cultural de Catalunya dins l’àmbit nacional i en l’àmbit internacional.
  • Fomentar la visita de monuments, museus, arxius i biblioteques patrimonials del país
  • Donar a conèixer i reconèixer el treball de salvaguarda, estudi, conservació i difusió del patrimoni que desenvolupen institucions i associacions públiques i privades d’arreu del país.
  • Promoure el debat professional sobre la salvaguarda i difusió del patrimoni nacional
  • Promoure i consolidar les xarxes de col·laboració entorn del patrimoni
Des de la Generalitat de Catalunya animem al sector cultural del país a realitzar accions i activitats per celebrar el patrimoni cultural català i animem a tota la ciutadania a explorar aquesta riquesa i diversitat patrimonial per comprendre i protegir el seu valor únic. Per reforçar aquesta celebració, el Departament de Cultura aplega, en aquest web commemoratiu, l’agenda d’actes i activitats que se celebraran arreu de Catalunya.

El patrimoni documental és integrat per aquells documents que, més enllà de la seva utilitat administrativa o informativa que en fou el seu origen, acaben essent testimoni de les activitats de les persones i de les institucions, un testimoni que constitueix el fonament indispensable per a la preservació, l’estudi i la divulgació de la memòria històrica.
Catalunya conserva un patrimoni documental excepcional que recula als segles IX i X  i que deriva de la seva històrica adhesió al document escrit, ja durant aquells segles, de la força adquirida per les seves institucions nacionals i de la intensitat de l’activitat dels catalans en tots els àmbits privats, des de l’economia a la cultura, l’associacionisme o l’activitat política dels segles contemporanis.
Aquest patrimoni documental és majoritàriament conservat en arxius accessibles a la ciutadania, entre els quals destaquen els propis de la Generalitat de Catalunya, els dels municipis i altres entitats locals, i els de l’Església Catòlica, que és dipositària d’una part importantíssima del nostre patrimoni documental.

La història del patrimoni de Catalunya no es pot entendre sense la tasca d’adquisició,
conservació i difusió de col·leccions de gran interès literari, artístic i científic que es realitza des de les biblioteques.

En destaquem la Biblioteca de Catalunya i institucions com l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, l’Abadia de Santa Maria de Poblet, l’Ateneu Barcelonès, la Biblioteca de Montserrat, la Biblioteca Episcopal de Vic i el CRAI Biblioteques de la Universitat de Barcelona, entre d’altres.
Amb l’objectiu de catalogar, preservar i difondre el patrimoni bibliogràfic de Catalunya el 1983 la Generalitat va crear el Col·lectiu del Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya (CCPBC), actualment gestionat per la Biblioteca de Catalunya. Un catàleg de documents impresos que van des dels inicis de la impremta fins a principis del segle XX, i també de manuscrits i altres tipologies documentals d’interès patrimonial conservades a les biblioteques de Catalunya, en el qual hi participen més de cent institucions i entitats.


 

Europeana és un portal d'Internet que dóna accés a milions de llibres, pintures, pel·lícules, objectes de museu i documents d'arxiu que han estat digitalitzats per tot Europa. La Mona Lisa de Leonardo da Vinci, La jove de la perla de Johannes Vermeer, les obres d'Isaac Newton i Charles Darwin i la música de Wolfgang Amadeus Mozart són algunes de les obres més destacades del portal. Té la seva seu a l'edifici Biblioteca Reial dels Països Baixos.
Al voltant de 1.500 institucions d'arreu d'Europa han contribuït al projecte, auspiciat per la Unió Europea.Des de grans institucions com el Rijksmuseum d'Amsterdam, la Biblioteca Britànica, el Museu del Louvre o el Museu Nacional d'Art de Catalunya fins a arxius regionals i museus locals de tots els països membres de la Unió Europea. El conjunt de col·leccions reunides permeten als usuaris explorar el patrimoni cultural i científic d'Europa des de la prehistòria fins als temps moderns. La plataforma és accessible en nombrosos idiomes: alemany, basc, bosnià, búlgar, català, castellà, danès, eslovac, eslovè, estonià, finés, francès, grec, hongarès, anglès, irlandès, islandès, italià, letó, lituà, maltès, neerlandès, noruec, polonès, portuguès, romanès, rus, suec, txec i ucraïnès.
L'òrgan rector del servei i la plataforma digital Europeana és la Fundació Europeana, anomenada també Stichting Europeana, una organització sense ànim de lucre, que té la seva seu a la Biblioteca Nacional dels Països Baixos, a La Haia.
https://www.europeana.eu/portal/es

Europeana es la puerta al patrimonio cultural europeo.


Any Europeu del Patrimoni Cultural - Tot un món per descobrir

Any Europeu del Patrimoni Cultural