Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 6 de desembre del 2015

CANVI CLIMÀTIC, COSA DE TOTS


El clima mundial ha evolucionat sempre de manera natural, però proves convincents obtingudes arreu del món revelen que en l’actualitat hi ha en marxa un nou tipus de canvi climàtic, que posa en perill la composició, la capacitat de recuperació i la productivitat dels ecosistemes naturals i el desenvolupament econòmic i social, la salut i benestar de la humanitat. 

Canvi Climàtic: Una responsabilitat del món

A tots ens preocupa el medi ambient, però en veritat sabem Què és el canvi climàtic? Com ens afecta? Què passa si no fem alguna cosa per aturar-lo?
El Canvi Climàtic és l'alteració del clima i les temperatures de la terra, principalment afecta els ecosistemes, tots els canvis directament o indirectament són produits per activitat humana. Les conseqüències immediates són repercussions nocives per al medi ambient i els sistemes productius.
El canvi climàtic ens afecta a tots. L'impacte potencial és enorme, principalment repercuteix en la manca d'aigua potable, canvis en les condicions per a la producció d'aliments i l'augment de fenòmens naturals com inundacions, tempestes, sequeres i onades de calor.
El canvi climàtic és un fenomen ambiental de profundes conseqüències econòmiques i socials, però, els països més pobres estan pitjor preparats per enfrontar canvis ràpids, seran els que patiran les pitjors conseqüències.La COP21, cimera sobre el canvi climàtic que te lloc a París del 30 de novembre a l'11 de desembre, preveu assolir un acord global per combatre el principal repte que afronta la humanitat: l'escalfament del planeta.
Hi ha moltes preguntes a l'entorn del canvi climàtic, però n'hi ha 10 que són les fonamentals i que cal saber:

-1. Què és el canvi climàtic?
El canvi climàtic és la variació del clima de tot el planeta. El clima no és una cosa estàtica, sinó que varia al llarg del temps per causes naturals. Els 15 ºC de temperatura mitjana del planeta d'ara han variat al llarg de la història del nostre planeta. La diferència entre el canvi climàtic actual respecte als anteriors és la velocitat amb què s'està produint. Hi ha consens entre els científics a assenyalar l'home com a responsable d'aquesta acceleració del canvi climàtic per la crema de combustibles fòssils des d'inici de l'era industrial.
- 2. Per què l'home és el responsable del canvi climàtic actual?
Si l'augment del l'escalfament del planeta fos per acció del sol, com defensen alguns escèptics, s'escalfaria la part exterior de l'atmosfera. En canvi, la ciència sosté que s'escalfa la part baixa pels gasos emesos per l'home, mentre que la part externa de l'atmosfera es va refredant.
- 3. Quin són els gasos d'efecte hivernacle?
Els gasos d'efecte hivernacle són els que acumulen calor. Els tres principals són: el diòxid de carboni (CO2), el metà (CH4) i l'òxid nitrós (N2O). Altres gasos de menor importància serien el hidrofluorocarbons (HFC), perfluorocarbons (PHC) i hexafluorur de sofre (SF6).
- 4. Per què la temperatura del planeta no pot superar els dos graus a finals de segle?
L'atmosfera funciona a partir de reaccions químiques i moltes depenen de la temperatura. Canviar la temperatura de l'atmosfera significa trencar l'equilibri del planeta. S'estima que els dos graus d'increment de la temperatura del planeta és la xifra crítica. Un increment superior ens duria al desastre.
- 5. Quines activitats contribueixen al canvi climàtic?
Les activitats que més hi contribueixen són el consum d'energia, que representa un 72,1%; l'agricultura, un 11,1%; la indústria, un 5,8%; el canvi d'ús del sòl i la desforestació, un 5,7%, i els residus un 3,1%.
- 6. Quant s'ha escalfat fins ara el planeta?
L'Agència Meteorològica britànica (Met Office) fa poc va anunciar que la temperatura del planeta ha augmentat 1,02 graus des de l'època preindustrial. La concentració de CO2 l'any 2013 va superar per primera vegada les 400 part per milió i no ha parat d'augmentar fins avui.
- 7. Com s'ha comprovat l'efecte del canvi climàtic?
L'últim informe del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) anuncia que l'impacte ha arribat a tots els continents. El nivell del mar puja 3 mil·límetres l'any, les glaceres retrocedeixen, el gel als pols es fon, la vegetació i la fauna canvia, els esculls coral·lins estan seriosament amenaçats, la productivitat d'algunes collites ha minvat, han augmentat les morts per onades de calor, etc.
-8. Com afecta l'home, el canvi climàtic?
L'home s'enfronta a escassetat d'aigua, inseguretat alimentària, danys i pèrdues de vides per fenòmens meteorològics extrems de més intensitat i més freqüents, com: inundacions, tempestes, sequeres o onades de calor. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) preveu que augmenti la propagació de malalties, empitjori la qualitat de l'aire i augmenti el nombre de persones desnodrides per la manca d'aigua.
- 9. Quins són els 10 països del món més contaminants?
La Xina ocupa el primer lloc amb un 25,3%, seguida dels Estats Units (14,4%), la Unió Europea (10,2%), l'Índia (7%), Rússia (5,4%), el Japó (3,1%), el Brasil (2,3%), Indonèsia (1,8%), Mèxic (1,7%) i l'Iran (1,6%).
- 10. Què hem de fer per mitigar les conseqüències del canvi climàtic i que no arribi a ser catastròfic?
L'IPCC proposa una reducció de les emissions entre un 40 i 70% per al 2050 i una disminució a zero a finals de segle.
Com podeu veure, la COP21 arriba en un moment clau. Cal que tots els països s'impliquin i prenguin decisions amb determinació. L'actuació política és vital perquè la població posi també el seu granet de sorra per combatre l'increment de gasos d'efecte hivernacle.
PER SABER MÉSEL GRAN NEGOCI DEL CANVI CLIMÀTIC 
 Això ho canvia tot, el capitalisme vs. el clima, Noemi Klein

 Naomi Klein  (Montreal, 1970) és la premiada autora dels best-sellers La doctrina del xoc (Empúries, 2007), No logo (labutxaca, 2008) i Barreres i finestres: notes des de la trinxera contra la globalització (Empúries, 2003) i coautora del documental The Take. Els seus llibres s'han traduït a vint-i-vuit llengües i han rebut nombrosos guardons. Les columnes que escriu per als diaris The Guardiani The Nationes publiquen arreu del món.
 Oblida tot el que creies saber sobre l'escalfament global. La veritat, la pura veritat, és que el problema no rau en les emissions de diòxid de carboni, sinó en el nostre sistema. Però l'altra veritat és que podem combatre aquesta crisi existencial i transformar el nostre sistema esgotat en una cosa diferent i radicalment millor. En el seu llibre punyent i provocador, potser el més provocador de tots, Naomi Klein s'enfronta a un dels problemes més greus que amenacen la humanitat: la guerra que el nostre model econòmic fa contra la vida a la terra.
 
 LLIBRES CANVI CLIMÀTIC PENSAMENTS
La salvación del medio ambiente está siendo el más brillante negocio de las mismas empresas que lo aniquilan.”. Eduardo Galeano
"Todo lo que le ocurra a la tierra, le ocurrirá a los hijos de la tierra"Jefe indio Seattle
"El gran libro, siempre abierto y que tenemos que hacer un esfuerzo para leer, es el de la Naturaleza y los otros libros se toman a partir de él, y en ellos se encuentran los errores y malas interpretaciones de los hombre."
Antoni Gaudí

La Verdad Sobre el Cambio Climatico