Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 19 de juliol del 2015

LES EMOCIONS TENEN COLORS

CONTES PER ALLIBERAR SENTIMENTS I EMOCIONS
Treballar les emocions amb els infants perquè les puguin identificar i controlar és molt important, un nen que sigui capaç de reconèixer les emocions i expressar-les, seràs més capaç d'autocontrolar-se, serà menys agressiu, més reflexiu.El desenvolupament emocional incideix també en el desenvolupament intel·lectual, en la memòria, en la capacitat de concentració, en la capacitat d'abstracció, en la percepció i la intuïció.
De petits, els nens haurien d’escoltar històries i contes almenys una estona cada dia, marcant una petita rutina… Qualsevol hora és bona perquè se’ls pugui llegir un conte en un ambient tranquil i relaxat. Explicar contes és un art i un goig tan pel narrador com per als que l’escolten. Els contes agraden a grans i petits pel lligam comunicatiu i afectiu que s’estableix entre ells i també per l’atractiu i la seducció que té una història desconeguda.
Llegir és, sobretot, compartir emocions, sentiments, crear moments i espais emocionals interessants on tots els éssers humans podem comunicar-nos, ja que el llenguatge del cor, de les emocions, és un idioma universal que va més enllà de les paraules i del que tothom pot arribar a entendre.
A partir de la lectura dels contes, els infants poden identificar-se en diferents personatges, situacions, històries, aventures… i projectar el seu propi món de fantasies i creativitat. També els permeten endinsar-se en la vida, en els sentiments, en les inquietuds, els problemes, les vivències reflectides en les diferents històries, de forma se’ls ajuda a identificar les pors, els neguits, la vergonya, la tristesa, l’alegria… En definitiva les pròpies emocions i necessitats. Amb els contes podem educar les emocions per tal que els infants comprenguin millor els sentiments que experimenten en el seu difícil camí a la maduresa: alegria, tristor, enuig, por, orgull, enveja i gelosia, confiança en si mateix, vergonya i culpa. D’aquesta manera es produeix un encontre emocional entre pares i fills.


el-monstre-de-colors
El Monstre de Colors no sap què li passa. S’ha fet un garbuix d’emocions i ara li toca desfer l’embolic. Una història senzilla i divertida que introduirà a petits i a grans en el fascinant llenguatge de les emocions.
Aquest conte ens ajudarà a treballar i identificar les diferents emocions a partir dels colors i donarà peu a fer petites reflexions de com ens sentim i quines emocions hem experimentat.
Al web de l’autora, l’Anna Llenas, podreu descarregar uns recursos molt útils per treballar el conte.
Aquest conte el va interpretar la Gemma Maymó a la Bibliomar d'Altafulla el dia 16 de juliol, aquí  teniu algunes  fotos i comentaris.

ScreenHunter_470 Mar. 07 16.40 
Contes i emocions. Col·lecció de la editorial Edicions Baula

És una col·lecció de conte sobre emocions i sentiments amb lletra de pal per a primers lectors. A la solapa, hi trobareu el relat desenvolupat per compartir el conte amb els infants. Amb consells per entendre i treballar l’emoció.


dsc00342
Aquesta col·lecció està composta de quatre volums i al final de cada història hi ha una guia adreçada a familiars i educadors. En aquesta guia d’una forma directa i clara s’explica l’emoció bàsica que es tracta al conte. També ofereix consells i orientacions que ajuden a identificar i gestionar positivament l’emoció que es treballa en aquell moment.

91O4H+Dq2mL“De vegades està content. De vegades està trist. De vegades és amable. De vegades és maleducat… Però l’elefantet sap que la mare sempre l’estimarà.”

baixa (3)Per què un mateix tret d’una persona fa que de vegades ens agradi i d’altres ens molesti? En Lolo i la Rita són amics malgrat les seves diferències. Acceptar-les sovint no els és fàcil. Però qui els va dir que ho seria? Un conte per a nens i grans que ens parla de tolerància i de l’acceptació d’allò que és diferent, mostrant el màgic efecte dels pols oposats.

les-petites-i-les-grans-emocions-de-la-vida-9788481314656Llibre de format reduït que a través de 68 pàgines, il·lustrades amb colors delicats, ens aproxima a la comprensió dels sentiments que experimentem, de les emocions que vivim : la timidesa, la por, l’alegria, l’exclusió, l’orgull, l’amistat … Un llibre que ens ensenya a viure i a comprendre’ns.

  • baixaQuè m’està passant? Editorial Lumen. Els sentiments prenen forma amb les cançons de Marc Parrot i les il·lustracions d’Eva Armisén reunides per descriure situacions que els nens i els pares identificaran ràpidament, i donaran peu a converses sobre les pròpies experiències.

  • Tu, com estàs? Imapla. Libros del Zorro Rojo
baixaLa felicitat de Marta, la por d’Isaac o la tristesa de Rocío omplen les pàgines d’aquest divertit àlbum que parla dels sentiments. Un mirall en l’última pàgina reflectirà la sorpresa dels més petits a més de convertir-los en els autèntics protagonistes del llibre.

baixa (8)Un llibre que ens ensenya que independentment de com siguem, tots som igual d’importants davant els ulls de les persones que ens estimen; tant és que siguem alts, prims, grassos, baixets, tímids, alegres… tots necessitem amor i comprensió.

  • El punt. Peter H. Reynolds. Cercle de lectors.
377g-300x225El Punt és una preciosa faula sobre l’esperit creatiu que tenim tots al nostre interior. Peter H. Reynolds fa una empenta a tots aquells que tossudament ens entestem a dir que no sabem o no podem expressar-nos artísticament, i ens anima a tots a”fer la nostra marca”.Un conte molt útil per treballar l’autoestima i la creativitat.

contes sentimentsUna col·lecció que conté històries senzilles amb les quals l’infant s’identificarà fàcilment, de forma que li sigui més fàcil desxifrar les seves emocions.
ENDEVINA COM T'ESTIMO Endevina com t’estimo narra la història de dues llebres, una de gran i l’altra més petita, que demostren com s’estimen. A partir de la comparació i de l’anar i tornar, les dues llebres van demostrant el que poden arribar a sentir l’una per l’altra. Però, entre les dues, descobriran que els sentiments sovint no són fàcils de mesurar.
baixa (2)Aquesta és l’aventura del pirata Ulisses el Barba-Roig. Un pirata que tenia tanta gana que un dia va decidir menjar-se totes les estrelles. Però com s’ho farà per arribar al cel? I què en dirà la lluna de quedar-se tota sola? Una divertida i delicada història amb sirenes, remolins de vent, balenes gegants, cofres amb tresors i moltes estrelles.
El llibre ve acompanyat d’exercicis d’educació emocional per aprofundir al màxim en l’objectiu del llibre.

Les emocions d’en Pol. Liesbet Slegers, Editorial Baula
101574_Cub_EmocionsSovint les emocions en els infants són un fenomen força estrany de comprendre per a sí mateixos. Els nens, al igual que els adults, també estan tristos, tenen por, estan enfadats, i necessiten sempre algú que els consoli, ja que en un infant li és molt complicat entendre i controlar les seves pròpies emocions. Un llibre sobre les emocions, amb rimes, solapes i jocs de descoberta.

Segur que vols trobar-te de gust entre els companys; que t’acceptin i que vulguin estar amb tu. Saps que tot això no sempre és fàcil. En cada un dels 20 contes, hi descobriràs algun petit secret que t’ajudarà a conviure millor amb els qui t’envolten.

51b-67mYX-L._SX258_BO1,204,203,200_Aquesta col·lecció ofereix un enfocament nou, creatiu i revolucionari dins de l’educació emocional. Ecologia emocional és l’art de gestionar de manera sostenible, el nostre món emocional, de tal manera que la nostra energia emocional ens ajudi a ser millors persones, per millorar la qualitat de les nostres relacions personals i el món en què vivim.La vida és un apassionant viatge ple de territoris molt diferents. Per embarcar-nos en ell haurem de comptar amb l'”equipatge” més apropiat i tenir molts desitjosos de trobar i descobrir tresors. ¿Voleu formar part d’aquesta aventura i convertir-vos en veritables exploradors emocionals?

00106539156957___P1_600x600A vegades als menuts els costa trobar paraules per explicar què senten. En aquest llibre viuen, amb tendresa, humor i realisme, situacions quotidianes relacionades amb l’afecte, la vergonya, la felicitat, la tristesa, l’alegria, la gelosia… En Fèlix i el seu conillet els ajudaran a identificar els seus sentiments i a posar-hi nom.

baixa (10)Dos germans esquirols viuen feliços al bosc fins que un d’ells comença a acusar l’altre de tots els problemes que tenen, cosa que deteriora molt la relació entre ells. El conte tracta temes com: la culpabilitat, l’egoisme, la ràbia, la solidaritat, la justícia.

libro-album-ilustrado-catalan_65880_3En aquesta faula d’amor i llaços familiars, els autors, ens ajuden de nou a parlar de sentiments amb els nens , a expressar-los, a alliberar les seves pors secretes responent a les seves preguntes i inquietuds. Així els ajudem a estimar-se i acceptar-se tal com són.
baixa (5)Un conte per treballar l’amor. Es tracta d’un conte sense paraules, i és que de fet, no li calen. És a través de les seves il·lustracions que descobrim una fantàstica història d’amor, els protagonistes aprenen a compartir, respectar i sobretot, estimar. Unes imatges molt cuidades, amb un fil argumental preciós.

  • 435c5a93788e34286198c39be2072b41 Les emocions. Susanna Arànega, Joan Portell, Anna Nolla. Editorial la galera
Recull de contes per treballar les emocions i els sentiments. Aquest conte forma part de la col·lecció “Aprenem”. Amb lletres majúscules i frases curtes, ajudaran els nens i les nenes a treballar les emocions.

  • El nen gris. Lluís Farré Estrada\Gusti (il·lustr.)Editorial La galera
el nen grisExcel·lent àlbum il·lustrat que explica la història d’un nen que, quan neix, és totalment gris i insensible a la realitat que l’envolta. Fins que no li passa un fet excepcional, no descobrirà la importància de les emocions. Premi Hospital Sant Joan de Déu 2006 – Premi Serra d’Or 2007 – Premi Junceda 2007 (Il·lustració) – The White Ravens List 2007
baixaUn recull de contes pensat perquè grans i petits llegiu junts i parleu de les coses que us preocupen. Cultivar de ben petits la intel·ligència emocional ens proporciona aquells recursos necessaris per fer front a la vida adulta. Per això, al final de cada conte, trobareu una guia que us ajudarà a treballar les emocions presentades.

baixa (6)Un conte ideal per primers lectors. Descobreix com a Paula li canvia de color els cabells segons l’emoció que senti. Conte infantil sobre les emocions: alegria, tristesa, enuig i por. A través de les transformacions de la Paula anem donant nom a les emocions que sentim. A partir de fer-nos preguntes com: Què ens provoca aquesta emoció?, Què ens fa sentir? i Què hem de fer? anem proporcionant respostes o solucions per a cada tipus d’emoció.

Aquest àlbum comença amb la següent pregunta: Com et sets avui? Content? Trist? Avorrit? Animat? O una barreja de tot això i més…? I això ens porta a presentar una àmplia sèrie d’emocions i sentiments, cada un descrit amb exemples. Descobreix molts tipus d’emocions diferents amb els nens d’aquest llibre, mira si trobes emocions que es corresponguin amb les teves, o que t’ajudin a entendre el que senten altres persones…
9788484701323Es un conte on un ratolí vol dir les seves paraules dolces i no troba el moment fins que al final del dia no es pot aguantar més i…. li surten de dins com una explosió!! Amb aquest conte podem treballar l’expressió dels sentiments.

9788496123021Simpàtic llibre en el qual els vegetals es pregunten sobre els seus sentiments i estats d’ànim. Així, alguns apareixen cansats, altres tristos, altres es creuen diferents, altres necessiten carícies per sentir-se millor. Les excel·lents fotografies animades faran les delícies dels més petits, alhora que els ensenyen que la vida és complexa però meravellosa.

 
Un llibre molt útil amb activitats diverses per treballar la intel·ligència emocional a les escoles.

51+KsLkwdYL._SS280Un disc – llibre amb 6 contes il·lustrats i un disc que inclou els contes i les seves cançons. Cadascún dels contes tracta un tema que té a veure amb les emocions i els sentiments que el nen experimenta al llarg del seu desenvolupament.

sentiments-i-emocionsPrecioses cançons d’autor que tracten diferents sentiments i emocions com l’alegria, la solitud, l’estimació, la valentia, la possessió, la ràbia, la indignació i la vergonya. En definitiva, un material per ajudar a descobrir als infants de primària els seus sentiments i emocions.

El nen pot estar alegre o trist, eufòric o desanimat, furiós o fastiguejat ... Els sentiments el dominen, li fan patir. El seu món interior és un laberint que ha de conèixer perquè les emocions condicionen la seva vida. Aquest llibre explora els sentiments més comuns presentant-los en forma narrativa en quaranta contes. En la mesura que el nen els explori a través de ficcions li resultarà més fàcil entendre el que li passa i se sentirà més segur de si mateix. Llibre exquisidament escrit i il·lustrat que podran gaudir petits i grans. Llibre per llegir en família.


Esperem que aquest recull de contes us pugui ser útil per treballar les emocions
Font: 

 

Inside Out -Del revés