Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 1 de juny del 2014

UN ANY EN XARXA


 
El Baix Gaià és una comarca natural no oficial a l'est de la comarca del Tarragonès. Limita a l'est amb el Baix Penedès i al nord amb l'Alt Camp. Els seus municipis més importants són Altafulla, Torredembarra, Roda de Berà i Creixell, tots ells costaners, malgrat que és una comarca lligada a la conca hidrogràfica del riu Gaià i del seu tram més baix. Es tracta d'una reivindicació d'una zona en el passat més lligada al Penedès que al Camp de Tarragona, tot i que actualment se l'ubica dins d'aquest darrer. Gairebé la totalitat dels municipis que en formen part pertanyen a l'administració comarcal del Tarragonès, a excepció de Bonastre. Hi ha molts pobles que tot i formar part de la conca del Gaià no han fet manifesta la seva voluntat de deslligar-se de les seves actuals comarques i crear aquesta nova
La comarca la formen els termes municipals del Catllar, Renau, Vespella de Gaià, Salomó, La Nou de Gaià, La Riera de Gaià, La Pobla de Montornès, Altafulla, Torredembarra, Creixell i Roda de Berà. D'altra banda, al terme municipal de Tarragona hi ha diversos nuclis que geogràfica i històricament pertanyen a aquesta unió. Així, els nuclis de Tamarit, el Ferran, Monnars i La Móra són antics agregats a la ciutat, però que formarien part d'aquesta nova divisió.

La Xarxa de Biblioteques del Baix Gaià compleix el seu primer any de vida

Ara fa un any, el 25 de maig de 2013, la Xarxa de Biblioteques del Baix Gaià es convertia en una realitat. En un acte oficial molt festiu va ser presentada a la plaça Cal Llovet de Torredembarra, just davant de la biblioteca municipal. Finalment la iniciativa va ser engegada l’1 de juny, amb el clar objectiu d’unir esforços entre totes les biblioteques de la subcomarca del Baix Gaià: Torredembarra, Altafulla, la Riera de Gaià, la Nou de Gaià, el Catllar, Creixell, Salomó i Roda de Berà, per tal de compartir serveis, recursos, idees, lectors i cultura.
Ara, després d’un any de treball conjunt, els membres de la Xarxa han realitzat un balanç molt positiu i agraeixen tot el recolzament rebut per part dels vuit ajuntaments, de la Central de Biblioteques Públiques de la Generalitat, del Consell Comarcal del Tarragonès, del Departament de Cultura de la Generalitat, i molt especialment l’ajuda rebuda per part de Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, com a principal impulsor de la iniciativa, així com de Carme Fenoll, cap de Serveis de les Biblioteques de la Generalitat.
Durant aquest primer any de vida la Xarxa de Biblioteques del Baix Gaià ha aconseguit algunes fites com el fet que tres de les biblioteques que la conformen hagin pogut entrar al catàleg col·lectiu de lectura pública de la Generalitat,  la de Roda de Berà, la de Creixell i El Catllar biblioteques que milloraran substancialment la gestió i l’oferta de serveis per als seus usuaris. També han aconseguit accedir als cursos de formació de personal organitzats per la Xarxa de Biblioteques Públiques de la Generalitat; entrar al servei dels Clubs de Lectura; o tenir accés a les exposicions disponibles, entre d’altres.
A més, conjuntament van organitzar, a principis d’aquest any, la segona edició del Concurs Literari ‘Roca Plana’ Baix Gaià, iniciat durant l’any 2013 per l’Ajuntament de Roda de Berà.
Han posat en marxa un carnet comú de la xarxa que ofereix avantatges per a les persones usuàries; i engegar els cicles de contacontes de Tardor i Primavera del Consell Comarcal del Tarragonès.
Alcaldes, regidors i regidores de Cultura i les tècniques i responsables dels diferents serveis bibliotecaris asseguren que continuaran treballant per millorar el catàleg de serveis oferts als usuaris de forma conjunta, ja que, tal i com afirmen, “la unió fa la força”.