Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dissabte, 23 de novembre del 2013

LECTURES CLUBS


CLUB NARRATIVA

El llibre: Que ningú no et salvi la vida, FLÀVIA COMPANY 2012. Proa 217 pàgines.
Flàvia Company és escriptora, periodista, traductora, crítica literària i gestora cultural.. Viu a Barcelona des del 1973. És llicenciada en Filologia Hispanica i professora de l’escola d’Escriptura de l’Arteneu barcelonès i professora de Creació Narrativa a la Pompeu Fabra.

Enzo, sentenciat prematurament per una malaltia, rep del seu millor amic Víctor la petició d'un favor. Víctor de jove havia salvat fortuïtament la vida d'Enzo, i creu que ara pot demanar-li que elimini una dona que li pot arruïnar la vida. S'han de tornar, els favors? Es pot prendre la decisió de matar quan ja no tens res a perdre? Poc abans del desenllaç clínic, Enzo sent la necessitat d'escriure una llarga carta confessant un secret a una persona especial i demanar-li al seu torn un favor pòstum.
Dia 28 novembre a les 19 hores, comentari obra, Biblioteca Altafulla.

CLUB ASSAIG

El llibre: Vigilancia líquida | Zygmunt Bauman & David Lyon, Paidos (2013)

Sociòleg polonès, Zygmunt Bauman és un dels grans pensadors europeus de l'actualitat. Resident a Anglaterra, Bauman exerceix la docència a la Universitat de Leeds i el seu treball assagístic abasta nombrosos subjectes, entre els quals caldria destacar el seu personal tractament de l'enfrontament entre modernitat i postmodernitat, així com la seva obra dedicada als moviments obrers o la globalització.
Segons Bauman, la modernitat en la seva forma més consolidada requereix l'abolició d'interrogants i incerteses. Necessita d'un control sobre la naturalesa, d'una jerarquia burocràtica i de més regles i regulacions per fer aparèixer els aspectes caòtics de la vida humana com organitzats i familiars. No obstant això, aquests esforços no acaben d'aconseguir l'efecte desitjat, i quan la vida sembla que comença a circular per carrils predeterminats, hi haurà sempre algun grup social que no encaixi en els plans previstos i que no pugui ser controlat. 
Un llibre que ens adverteix dels riscos de contínua vigilància i control a què estem sotmesos, moltes vegades sense ser conscients.
El llibre examina en quina mesura la noció de vigilància líquida és útil per entreveure el que està passant en el món del control per monitors, el seguiment, el rastreig, la classificació, la comprovació i l'observació sistemàtica que anomenem vigilància. Aquest és l'eix que s'inicia amb dos debats històrics: el primer tracta del model del panòptic com a mitjà de vigilància, el segon versa sobre l'evolució contemporània de la vigilància des d'una perspectiva global, fins al punt que no sembla quedar enlloc on amagar-se, i de com aquest fet es considera positiu. Però aquestes consideracions ens porten cap a qüestions més àmplies que no solen tractar els debats sobre vigilància. Aquesta és una conversa en la qual cada un dels participants contribueix més o menys en la mateixa mesura.
 
Dia 4 desembre a les 19 hores, comentari obra, Biblioteca Altafulla

 
CLUB NOVEL·LA NEGRA
   
El llibre: Societat negra, Andreu Matin, Editorial La Magrana (2013).
Andreu Martín (Barcelona, 1949) escriptor prolífic, té publicades més d'un centenar d'obres en català i castellà, principalment novel·la policíaca per a adults i joves. També ha escrit còmic, teatre i guions de televisió i cinema. 
Al carrer Güell de Barcelona, sobre un Lexus, troben un cap de dona tallat. I la resta del cadàver no triga a aparèixer, arrossegat per un Seat Toledo. L’han lligat amb una corda al cotxe mentre estava aparcat, i el cos ha quedat ocult sota el camió de repartiment que tenia al darrere. Les primeres investigacions dels Mossos d’Esquadra apunten a un cas relacionat amb les bandes llatines, una prova macabra o una manera brutal de passar comptes. Però al voltant de la botiga de roba a l’engròs del senyor Soong, al carrer Trafalgar, passen moltes coses, i se senten rumors d’un robatori recent a una central de diner negre. Ben aviat comença a haver-hi veus que assenyalen les tríades xineses.
 
Novel·la guanyadora del V Premi Crims de Tinta.

Dia 2 desembre a les 19 hores, comentari obra, Biblioteca Altafulla