El viatge pot generar literatura de qualitat. Els escriptors que s'ho proposen saben bé el que hi cerquen, és el goig d'oferir una experiència vital, creativa. Quan encara eren molt lluny les grans comoditats dels viatges d'ara mateix, ja sempre teníem escriptors viatgers: Josep Pla va dir que descriure viatges és la millor escola de literatura. Antoine de Saint-Exupéry, pilot d'aviació, envolava amb ell una excepcional vocació d'escriptor que comunicava els seus viatges; per exemple, descriu un vaixell ple d'emigrants -plantes sense arrel, diu- que es treuen de la butxaca els records de casa i de la ciutat nadiua que en perden el significat. "Vull ser un viatger i no un emigrant -diu l'escriptor- he après tantes coses al meu país, que a fora no em servirien de res." El viatger pensa tornar, quan surt ja comença el seu retorn. Ja no és nostàlgia enyorar els propis origens.
JORDI DALMAU
Llegir és viatjar amb la imaginació, si no disposem de temps o de recursos, sempre ens queda volar a altres paratges gràcies a la imaginació. Per això, des de l’antiguitat, els llibres de viatges han fascinat als lectors de tota mena.
Per iniciar el viatge us proposem una molt bona tria de llibres feta per un lloc web per addictes als viatges:
Aquesta és una selecció personal de llibres de viatges, ordenada alfabèticament per nom d'autor, o relacionats d'alguna forma amb el viatge que nosaltres considerem interessants per un motiu o altre. No pretén ser una llista exhaustiva, ni erudita, ni el Top 10 dels clàssics de la literatura de viatges de tots els temps, ja que ni estan tots els que són ni són tots els que estan.
Qualsevol aventura ha de començar primer en la nostra ment perquè, sens dubte, és gràcies a la racionalitat que som capaços de dilucidar els misteris del món que ens envolta i convertir-los en realitat.
A les acaballes del segle XIX els progressos científics i tècnics, el desenvolupamentdels mitjans de transport, la consolidació de la Revolució Industrial, l’ascens de la burgesia i l’expansió colonial van obrir nous horitzons a la societat europea. En aquest marc social hem de situar la literatura de viatges o aventures. Aquestes novel·les d’aventures, sovint, són el fruit d’experiències de viatges dels seus autors i de la voluntat de demostrar l’enginy del nou home maquinista davant la natura. L’exotisme i la capacitat d’estimular la nostra sensibilitat que té aquest gènere constitueix un dels avantatges que el converteix en una eina interessant per suscitar valors ecològics en els infants i els joves, en alguns casos més per contraposició que per assimilació.
Es tracta, en general, de narracions amb prou força perquè no sigui cap problema endinsar-s’hi i reflexionar.
Us recomanem el següent blog .... que el viatge sigui llarg i ple d'aventures...
VIATGE A ITACA LLUIS LLACH
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada