Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 18 de juny del 2023

INTEL·LIGENCIA ARTIFICIAL LECTURES

 

La intel·ligència artificial (abreujat IA) és una part de la informàtica, dedicada al desenvolupament d'algorismes que permet a una màquina (habitualment un computador) prendre decisions intel·ligents o, si més no, comportar-se com si tingués una intel·ligència semblant a la humana.

PER SABER MES

https://es.wikipedia.org/wiki/Inteligencia_artificial

https://ca.wikipedia.org/wiki/Intel%C2%B7lig%C3%A8ncia_artificial

https://politiquesdigitals.gencat.cat/ca/economia/catalonia-ai/index.html

https://www.agenciasinc.es/Reportajes/Sinfonia-artistica-de-la-inteligencia-artificial-y-los-humanos

EINES

https://escribelo.ai/prueba-gratis?gclid=EAIaIQobChMI4o6Wku_J_wIVTB4GAB2SAwGKEAMYASAAEgI6_vD_BwE

https://xarxanet.org/informatic/recursos/7-eines-dintelligencia-artificial

https://m4social.org/es/15-eines-dintelligencia-artificial-que-has-de-coneixer/

https://www.criar.cat/noticia/1752/eines-ia-infants-adolescents

https://www.fhios.es/ca/eines-intelligencia-artificial-social-media/

LLIBRES


Intel·ligència artificial Com els algorismes condicionen les nostres vides Enric Senabre, Vicent Costa

Què és la intel·ligència artificial? Com es va originar? Com ha passat a ser tan important en el nostre dia a dia? Què tenen a veure Black Mirror i l’aplicació Radar COVID? Per què Google Photos va classificar de manera racista una selfie d’una parella de joves afroamericans? Pot un software perseguir presumptes delinqüents? És ètic que una aplicació seleccione personal? Acabarem fent match amb un robot? Per què són tan opacs i poderosos els algorismes d’Amazon, Google o Netflix?

En aquest llibre bàsic i necessari, Enric Senabre i Vicent Costa ens situen davant els reptes urgents que ens planteja la intel·ligència artificial. A partir d’exemples quotidians, ens ofereixen eines per a reflexionar sobre les implicacions socials i morals dels algorismes que ja condicionen les nostres vides. Un llibre imprescindible per a prendre partit en una lluita desigual però apassionant de la guerrilla democràtica contra el control de les grans corporacions tecnològiques.

EL LLIBRE DELS PETITS SÀPIENS SOBRE ELS ROBOTS I LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL VIRR PAUL


El llibre és ple a vessar de les dades més fantàstiques i al·lucinants sobre els robots i la intel·ligència artificial. IAAquest segon títol de la col·lecció dels Petits Sapiens, després de l'èxit del primer llibre dedicat al clima i al temps, és la introducció perfecta al món dels robots i la I...


Superintel·ligencia: Camins, Perills, Estratègies De Nick Bostrom

Nick Bostrom és un filòsof d'origen suec conegut pel seu treball sobre els riscos de la superintel·ligència. Actualment és professor a la Universitat d'Oxford com a director del Future of Humanity Institute.El seu llibre Superintel·ligència és un intent ambiciós de presentar el panorama de la IA. Aborda temes com ara els oracles, la convergència instrumental, la intel·ligència col·lectiva i el crim mental.Bostrom considera si és possible dissenyar una IA que mai no estarà fora del nostre control.Si voleu saber més sobre els problemes que l'IA presenta al nostre futur, aquest llibre és sens dubte un bon lloc per començar.

T-Minus AI: El Compte Enrere De La Humanitat Per A La Intel·ligència Artificial I La Nova Recerca Del Poder Global De Michael Kanaan


T-Minus AI explora el món de la IA a través d'una perspectiva orientada a l'ésser humà. Kanaan analitza les implicacions globals de la IA a través de qüestions culturals i nacionals actuals.Cita que la Xina utilitza la IA per complir la seva influència autoritària. Fa una ullada a com Rússia està començant a armar l'IA amb el seu exèrcit.

L'autor Michael Kanaan comparteix la seva perspectiva com a expert conegut i president de la Força Aèria dels EUA en intel·ligència artificial.

T-Minus AI és una crida a les armes de lectura obligatòria que t'educa sobre el poder geopolític que té la IA.


Vida 3.0: Ser Humà A L'era De La Intel·ligència Artificial De Max Tegmark

Max Tegmark és un professor del MIT a qui li encanta escriure sobre IA superintel·ligent. El seu llibre Life 3.0 ens mostra una visió del futur amb la IA i com canviaran les nostres vides.

Aquest llibre sobre la intel·ligència artificial és una guia reflexiva sobre com podem prendre mesures per crear un futur millor amb la IA. El futur serà de naturalesa utòpica o distòpica?Tegmark ofereix múltiples futurs possibles al lector i li demana que tregui les seves pròpies conclusions.

En conclusió, Life 3.0 és una gran anàlisi social de fins a quin punt el nostre futur depèn de com desenvolupem la nostra IA.


L'algoritme Mestre De Pedro Domingos

L'aprenentatge automàtic està canviant el món, però els seus aspectes tècnics sovint eclipsen els conceptes genials darrere de les matemàtiques. L'algoritme mestre és un viatge entretingut i fàcil de llegir per les idees darrere de l'aprenentatge automàtic.

Pedro Domingos és professor d'informàtica a la Universitat de Washington i és guanyador del SIGKDD Innovation Award, un dels premis més alts en ciència de dades.Aporta la seva experiència per crear una guia informativa sobre les tecnologies que alimenten els gegants tecnològics com Google i Amazon. L'algoritme mestre homònim es refereix a un futur aprenent universal, que Domingos prediu que canviarà fonamentalment la nostra societat.


Androides Somien Amb Ovelles Elèctriques? Per Philip K. Dick

Encara que es coneix principalment com la inspiració de Blade Runner, aquesta novel·la és un clàssic de la ciència ficció! Segueix una història distòpica futurista que il·lumina les implicacions filosòfiques de la creació d'androides. El protagonista principal, Rick Deckard, és un caçador de recompenses que persegueix una nova generació d'androides gairebé humans. Durant les seves investigacions, s'adona que empatia amb aquests androides i que lluita per completar la tasca.

Philip K. Dick ofereix una història de suspens i que provoca reflexions sobre l'empatia i com captar la intel·ligència humana pot significar també capturar els costats més foscos de la humanitat.

Aquest llibre és una lectura obligada per als aficionats a la ciència-ficció, sobretot si podeu manejar els temes més foscos que es plantegen en aquesta novel·la.Encara que es coneix principalment com la inspiració de Blade Runner, aquesta novel·la és un clàssic de la ciència ficció! Segueix una història distòpica futurista que il·lumina les implicacions filosòfiques de la creació d'androides. El protagonista principal, Rick Deckard, és un caçador de recompenses que persegueix una nova generació d'androides gairebé humans. Durant les seves investigacions, s'adona que empatia amb aquests androides i que lluita per completar la tasca.

Philip K. Dick ofereix una història de suspens i que provoca reflexions sobre l'empatia i com captar la intel·ligència humana pot significar també capturar els costats més foscos de la humanitat.

Aquest llibre és una lectura obligada per als aficionats a la ciència-ficció, sobretot si podeu manejar els temes més foscos que es plantegen en aquesta novel·la.


L'edat Del Diamant De Neal Stephenson

Aquesta novel·la èpica segueix un enginyer en nanotecnologia que roba un dispositiu superordinador conegut com "A Young Lady's Illustrated Primer" per a la seva filla. Malauradament, la còpia de contraban cau en una noia desfavorida.The Diamond Age mostra la profunda habilitat de Stephenson com a escriptor i mostra el seu interès tant per allò històric com pel futurista. Amb l'argument de la novel·la s'entrellaça la crítica de la intel·ligència artificial com a possible.

El món de The Diamond Age es refereix a la IA com a "pseudo intel·ligència", burlant-se del fracàs de les màquines per replicar completament la intel·ligència d'una persona real. A la novel·la, els humans anomenats "ractors", en lloc de la IA, interactuen amb les persones en un entorn de realitat virtual.

Mostra que hi ha alguna cosa inherentment a faltar en una màquina que li prohibirà substituir mai un humà.


Jo, Robot D'Isaac Asimov

I, Robot és una col·lecció de contes de l'escriptor de ciència-ficció Isaac Asimov. Asimov mostra nou històries diferents que aborden les implicacions morals de l'IA semblant a l'ésser humà. Aquestes històries es van publicar originalment a revistes de ciència ficció a la dècada de 1940. L'èmfasi d'Asimov en les consideracions ètiques de la IA s'ha convertit en una gran influència en l'àmbit de la ciència-ficció.

Les Tres lleis de la robòtica d'Asimov es descriuen en aquesta col·lecció i formen un tema unificador per al treball. Aquesta guia per assegurar-se que els robots segueixen sent "ètics" és un problema fins ara. Actualment, tant els futuristes com els enginyers continuen discutint les implicacions de la programació ètica.

De la Sabana a Mart. L’economia de la intel·ligencia natural. Xavier Sala Martín

Com funciona el cervell? Què és la intel·ligència? Quines són les idees que han transformat el món? Una història apassionant de la humanitat a través de les idees científiques, tecnològiques i socials que ens han permès assolir nivells de prosperitat colossals. Un homenatge a les 10.000 generacions que hem necessitat per poder fer el viatge des de viure amb els lleons a la sabana fins a enviar naus a Mart.Els primers exemplars de la nostra espècie competien amb els lleons per caçar zebres i gaseles al Serengueti africà. Dos mil segles després, els lleons continuen caçant les mateixes zebres i les mateixes gaseles amb els mateixos mètodes als mateixos llocs que ho feien aleshores. Nosaltres, en canvi, hem colonitzat tots les racons del planeta i aconseguit uns nivells de prosperitat i benestar incommensurables.Com ho hem aconseguit? Doncs gràcies a aquest quilo i mig de massa gelatinosa que tenim entre orella i orella que anomenem cervell i que ens dona una intel·ligència natural amb la qual generem tres tipus d'idees: les científiques, que ens permeten entendre el funcionament l'univers. Les tecnològiques que posen a l'abast dels mortals coses que els pensadors de l'antiguitat imaginaven que només podien fer els totpoderosos déus: des de volar com Mercuri fins a sentir converses a distància com Odin. I finalment, les idees socials amb les quals organitzem i coordinem economies de milers de milions de persones on cadascú fa una feina molt petita però on entre tots ho fem tot. Com a individus som patèticament inútils i precisament per això, els humans que van sobreviure als atacs de les feres del Pleistocè són els que van saber treballar en equip. Nosaltres som descendents d'aquells que van saber formar petites societats en què tothom s'ajudava. D'aquí sorgeix la nostra força com a espècie, la força que ha fet possible als humans escriure al llarg dels segles una història incomparable.


La fe en la inteligencia artificial. Los algoritmos predictivos y el futuro de la humanidad. Helga Nowotny

'La digitalización nos empuja a un proceso coevolutivo entre humanos y máquinas', afirma la experta en la sociedad del conocimiento Helga Nowotny. Ese proceso, aparentemente irreversible, está atravesado por la tensión entre la confianza en la inteligencia artificial y la duda sobre sus beneficios para la humanidad. La simbiosis ciborg se da, además, en un contexto complejo y preocupante: el de la crisis climática y la conciencia del Antropoceno. Este importante libro propone una reflexión de conjunto sobre esos dos fenómenos simultáneos, tal vez los más importantes de nuestra época: el auge de los algoritmos y la preocupación por la sostenibilidad. Para llevarla a cabo, la autora analiza el tiempo digital, los sistemas complejos, los algoritmos predictivos, los modelos de simulación o la posibilidad de un pensamiento no lineal. Lo hace en un punto intermedio entre el tecno-optimismo excesivo de los ingenieros de las grandes corporaciones y el negro pesimismo de los detractores de la inteligencia artificial. En ese lugar defiende el humanismo digital, la idea de que el futuro permanece abierto, un avance con conciencia de la tradición y el diseño de algoritmos éticos. 


12 Bytes. Cómo vivir y amar en el futuro.
 
WINTERSON, JEANETTE
Uno de los libros del año según The Guardian, Financial Times y Evening Standard «Un libro impactante, ingenioso y excelentemente documentado que ofrece una mirada feminista a la revolución de la inteligencia artificial». Charlotte Cripps, The Independent «Cuando leo a Winterson siento con certeza que estamos en el umbral de algo nuevo, de algo bueno». Nuria Barrios Cuando creemos formas de vida no biológicas, ¿lo haremos a nuestra imagen y semejanza, o aprovecharemos la primera oportunidad en la historia de nuestra especie para «re-crearnos» y hacerlo a su imagen y semejanza? ¿Cómo serán el amor, los cuidados, el sexo y el apego cuando los seres humanos entablemos relaciones con seres no humanos que ejerzan de profesores, trabajadoras sexuales o figuras de compañía? ¿Qué será de nuestros arraigadísimos prejuicios de género? ¿Disfrutaremos en breve de mejoras biológicas e implantes neurales que nos permitan mantenernos en forma, más jóvenes y conectados? Tras años de reflexión y lectura sobre la inteligencia artificial, Jeanette Winterson recurre a la historia, la religión, la mitología, la literatura, la política y, por supuesto, la informática para ayudarnos a entender los cambios radicales que ya se están produciendo en nuestra forma de vivir y de amar. Con un derroche de ingenio, humor y empatía, nos invita a abrir los ojos y expandir la mente. La crítica ha dicho...
«A través de la heterodoxia de sus textos, Winterson dinamita categorías, vocabularios y convenciones tristes. Una escritora maravillosa».