Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 20 de juny del 2021

EL PLANETA MART, LA CURIOSITAT VERMELLA

 

EL PLANETA MART

La hipotètica colonització de Mart ha rebut interès d'agències d'espai públic i corporacions privades, i ha rebut un ampli tractament en diferents llibres de ciència ficció, en el cinema i en l'art.

És el quart planeta del Sistema Solar. Conegut com el planeta roig pels seus tons rosats, els romans li van posar el nom del deu de la guerra.

Té una atmosfera molt fina, formada principalment per diòxid de carboni, que es congela alternativament en cadascun dels pols. Conté només un 0,03% d'aigua, mil vegades menys que la Terra.

Els estudis demostren que Mart va tenir una atmosfera més compacta, amb núvols i precipitacions que formaven rius. Sobre la superfície s'endevinen solcs, illes i costes.

Les grans diferències de temperatura provoquen vents forts. L'erosió del sòl ajuda a formar tempestes de pols i sorra que degraden encara més la superfície

 Abans de l'exploració espacial, es pensava que Mart podia tenir vida. Les observacions han demostrat que no en té, encara que en podria haver tingut en un passat llunyà.

En les condicions actual, Mart es esterilitzant, és a dir, no pot tenir vida. El seu sòl és sec i oxidant. A més, rep del Sol massa rajos ultraviolats.

Té dos satèl.lits, Fobos i Deimos. Són petits i giren ràpid prop del planeta. Això va dificultar el seu descobriment a través dels telescopis.

Fobos té poc més de 13 Km. pel costat més llarg. Gira a 9.380 Km. del centre, és a dir, a menys de 6.000 Km. de la superfície, cada 7 hores i mitja. Deimos és la meitat de Fobos i gira a 23.460 Km. del centre en poc més de 30 hores.

 

Dades sobre Mart

La Terra

Tamany: radi equatorial

3.397 km.

6.378 km.

Distància mitjana al Sol

227.940.000 km.

149.600.000 km.

Dia: període de rotació sobre l'eix

24,62 hores

23,93 hores

Any: òrbita al voltant del Sol

686,98 dies

365,256 dies

Temperatura superficial mitjana

-63 º C

15 º C

Gravetat superficial a l'equador

3,72 m/s2

9,78 m/s2

 Font:

https://spaceplace.nasa.gov/all-about-mars/sp/

MÉS CURIOSITATS SOBRE MART
 

Mart és un planeta desèrtic i fred. És la meitat de la mida de la Terra, i també rep el nom de "planeta vermell". És vermell pel ferro oxidat que a terra. Com la Terra, Mart estacions, casquets polars, volcans, canons i clima. Té una atmosfera poc densa feta de diòxid de carboni, nitrogen i argó. Hi ha signes d'antigues inundacions a Mart, però ara l'aigua existeix principalment en la seva pols gelat i els seus núvols prims. En algunes vessants marcianes, s'han trobat proves d'aigua líquida salada. Els científics volen saber si Mart podria haver tingut éssers vius en el passat. També volen saber si Mart podria albergar vida ara o en el futur.   

Estructura i superfície 

És un planeta terrestre: és petit i rocós.

Té una atmosfera poc densa.

Disposa d'una atmosfera activa, però la superfície del planeta no ho és. Els volcans estan inactius.

El temps a Mart

Un dia dura 24,6 hores, una mica més que un dia a la Terra.

Un any equival a 687 dies a la Terra, gairebé el doble que l'any terrestre.

Veïns de Mart

dues llunes: Fobos i Deimos.

És el quart planeta comptant des del Sol. Això vol dir que la Terra i Júpiter són els seus veïns.

Breu història

Es coneix la seva existència des de l'antiguitat perquè no cal fer servir els telescopis més avançats per veure-ho.

Diverses missions han visitat el planeta vermell, i és l'únic planeta per on han circulat els rovers, que s'han passejat per Mart fent fotos i fent mesuraments.

 LA BIBLIOTECA RECOMANA VISITAR L'EXPOSICIÓ "MART EL MIRALL VERMELL"

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), del 25 de febrer a l'11 de juliol.

De divinat primigènia a terreny d’exploració, el planeta veí ha rebut les projeccions de les pors i dels anhels de la humanitat des de temps immemorials.  

L’exposició Mart. El mirall vermell recull aquest llegat mil·lenari: la presència de Mart en les cultures de la Terra en els àmbits més diversos. Com a prova, més de 400 peces (d’incunables a autèntics meteorits marcians) donen compte de la interrelació entre ciència, art i literatura a l’hora d’imaginar el planeta vermell. 

Més informació: 

https://www.cccb.org/ca/exposicions/fitxa/mart/232742

MATERIALS CREATIUS SOBRE MART

https://diumenge.ara.cat/diumenge/mart-material-creacio_1_3877374.html

https://cat.elpais.com/cat/2021/02/19/cultura/1613733896_278034.html

https://www.xataka.com/espacio/una-guia-de-15-peliculas-libros-y-series-para-viajar-a-marte

https://www.gva.es/va/inicio/area_de_prensa/not_detalle_area_prensa?id=820845

https://www.nuvol.com/art/mart-ultima-frontera-159128

https://www.pocket-lint.com/es-es/camaras/noticias/147538-asombrosas-imagenes-de-marte

  LLIBRES

Mentre els científics intenten resoldre el misteri de Mart, des de la Biblioteca presentem sis llibres sobre com alguns escriptors imaginen la vida al quart planeta més proper a el Sol.


Libros preparados para la nueva semana… de la biblioteca! (ilustración de Stefania Infante )

Crónicas marcianas
Ray Bradbury
Publicada en 1950, esta colección de relatos narra la llegada a Marte y la colonización del planeta por parte de los humanos.Conforme a su concepción de lo que debe ser la ciencia ficción, Bradbury se traslada al futuro para iluminar el presente y explorar la naturaleza humana.

Marte rojo
Kim Stanley Robinson
Considerada por por Arthur C. Clarke como la mejor novela sobre la colonización de Marte jamás escrita, Marte rojo es la primera parte de la Trilogía marciana de Kim Stanley Robinson. La novela narra la historia de los primeros 35 años de vida humana en Marte, desde 2026 hasta 2061. Le siguen Marte verde y Marte azul, abarcando en estos dos libros, el período posterior a 2061.

Las arenas de Marte
Arthur C. Clarke
Martin Gibson, famoso novelista de ciencia ficción, viaja a una de las más prósperas colonias extraterrestes, un planeta cuyo aspecto ha cambiado hasta ser habitable gracias al trabajo de célebres científicos. Sin embargo, lo que tenía que ser un viaje de placer no tarda en convertirse en una complicada red de intereses políticos y científicos.

Tiempo de Marte
Philip K. Dick
En Tiempo de Marte, Philip K. Dick, el genio incomparable de la ficción especulativa, usa el poder político, el tráfico con bienes extraterrestres, el adulterio y el asesinato para penetrar en los misterios del ser y el espacio.

La guerra de los mundos
H.G. Wells
Publicada en 1898, narra la invasión hostil de la tierra por extraterrestres procedentes de marte, recibidos por una humanidad ingenua que tendrá que organizarse para impedir una destrucción masiva del planeta.

Una princesa de Marte
Edgar Rice Burroughs
Una princesa de Marte es la ópera prima de Edgar Rice Burroughs que inicia la saga de libros protagonizados por John Carter. Esta historia fue publicada por primera vez en la revista All Story en febrero de 1912 con el título Bajo las lunas de Marte.

 Referències:

https://humildelector.com/2018/10/06/mejores-novelas-marte/

https://jackmoreno.com/2014/04/24/12-novelas-de-ciencia-ficcion-ambientadas-en-marte/

VIDEOS

https://www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html

https://www.youtube.com/watch?v=dWMcH0LdgY0

https://www.youtube.com/watch?v=VD_-nmWrqkU

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/sense-ficcio/viatjar-a-mart-salvar-la-terra/video/6105597/

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=aZyT7qDY7D8&feature=emb_logo

ACTIVITATS

https://www.timeout.cat/barcelona/ca/que-fer/activitats-al-voltant-del-planeta-mart-als-centres-civics-i-biblioteques



Historia de exploración de Marte y sus distintas aportaciones a la Misión 2020 Perseverance.


La NASA muestra imágenes de Marte en alta resolución

 CITA

“Saber que sabemos lo que sabemos y saber que no sabemos lo que no sabemos, ese es el verdadero conocimiento”. COPÉRNICO