Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dissabte, 20 de març del 2021

Entra en funcionament el nou catàleg col·lectiu Atena, amb els fons de totes les biblioteques públiques de Catalunya

 

 

A partir d’avui, es posa en funcionament el catàleg Atena que facilita la integració del fons documental de totes les biblioteques públiques de Catalunya i l’accés dels documents als ciutadans. És un servei gratuït i de lliure accés pels que disposin del carnet de les biblioteques públiques de Catalunya, basat en un sistema de préstec interbibliotecari nacional, que connecta totes les biblioteques públiques de Catalunya. 

Des d'ara, ja es pot accedir des de qualsevol punt de Catalunya als 15 milions de llibres i documents dels fons de totes les biblioteques públiques. L'acord entre la Generalitat i la Diputació de Barcelona per crear un catàleg únic dona resposta a una de les principals reivindicacions dels usuaris.

Fins ara, com que el sistema de biblioteques el porten les dues administracions -a Barcelona són de la Diputació i a la resta de Catalunya, de la Generalitat-, una persona no podia buscar un llibre que estigués a qualsevol lloc. Sí que es podia fer anant a la biblioteca en alguns casos, però era un procés complicat i lent.

El que canvia és que qualsevol persona pot, des de casa seva, consultar una base de dades i demanar llibres o documents siguin on siguin i, a més, el procés no ha de tardar més d'una setmana. És l'evolució d'un sistema d'organització que va començar fa molts anys.

La unificació dels catàlegs i la creació de la xarxa única accessible per a tots els ciutadans porta per nom Atena. Els préstecs es podran gestionar per internet i el sistema aprofitarà les balises internes per fer arribar els documents arreu del territori.

Què tens al teu abast?
El catàleg col·lectiu: Aladí, o Argus si l’usuari no és de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya i el catàleg Atena.
Si disposes de carnet de biblioteca, pots realitzar en línia les peticions de préstec interbibliotecari de documents que no estiguin disponibles a la biblioteca o biblioteques del teu municipi o bibliobús.

Quan adreçar-te a l’Argus i quan adreçar-te a l’Atena?

  • L’Argus és el catàleg de les Biblioteques publiques de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre i l’Atena és un complement a l’Argus
  • L’Argus té funcionalitats més àmplies: l’espai personal dels usuaris i tots els serveis associats (veure els préstecs i reserves, renovar, cerca per municipi i altres localitzacions, cerca per autor, títol…, consultar historial de préstecs, comentar i valorar documents, canviar PIN, subscripció a novetats, subscripció a butlletins, modificar dades personals), integració d’eBiblio Catalunya en la cerca i en l’espai personal,
  • Atena permet peticions només si no tens documents disponibles en alguna biblioteca de la Xarxa de Biblioteques Públiques de la Generalitat de Catalunya.

Dades actuals del Sistema de Lectura Pública de Catalunya (SLPC):

  • Més de 400 equipaments bibliotecaris (actualment 417 biblioteques públiques i 12 bibliobusos)
  • Més de 15 milions de documents
  • Més de 4 milions de carnet de biblioteques
 

COM FUNCIONA ATENA?Com cercar i obtenir un document al catàleg Atena ?


 

També s'unifiquen els quatre milions de carnets de biblioteques existents i a la llarga es crearà un carnet únic del Sistema de Biblioteques Públiques de Catalunya.

La nova xarxa compta amb 429 equipaments -417 biblioteques i dotze bibliobusos. Hi ha dotze milions de llibres i la resta és material audiovisual i sonor.

ACCÉS AL CATÀLEG ATENA