Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 10 de novembre del 2019

24a Setmana de la Ciència


Del 8 al 17 de novembre se celebrarà a Catalunya la 24a Setmana de la Ciència.
Durant la Setmana de la Ciència se celebraran tot un munt d’activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… tot un ventall de possibilitats al teu abast.
Els temes centrals de l’edició d’enguany són, d’una banda, la taula periòdica, amb motiu de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, i, de l’altra, diferents persones que han estat referents als respectius camps de coneixement com ara l’ecòleg Ramon Margalef, enguany es commemora el centenari del seu naixement; l’enginyer i inventor Narcís Monturiol, amb motiu del bicentenari del seu naixement; Margaret Hamilton, qui va liderar el desenvolupament del programari de navegació on-board per al Programa Espacial Apollo, amb motiu del 50è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna; i el polifacètic Leonardo da Vinci, en commemoració dels 500 anys de la seva mort.
La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació
El seu objectiu és promoure la cultura científica dels ciutadans i sensibilitzar la societat respecte a les activitats d'investigació científica i innovació tecnològica.

RECOMANEM
Ruta científica Antoni de Martí i Franquès


RECURSOS


 

Els  youtubers científics, els més influents en parla hispana, intenten difondre la ciència d´una forma interessant, senzilla i amena, tot tractant temes de física, química, biologia, geologia, matemàtiques, astronomia i tecnologia, de la mateixa manera que pretenen ajudar a resoldre els dubtes dels seus seguidors sobre aquestes matèries.


Volem compartir una selecció d'alguns dels canals científics de més èxit, però a Yotube podràs trobar molts més.

Robot de platón: En aquest canal ens trobem amb Aldo Bartra, una jove peruà que viu a Nova Zelanda i que ens explica algunes dades curioses que poden provocar un gran interès en els alumnes i les alumnes per aprendre conceptes científics. Aquest youtuber té un canal secundari, Robot de Colónque utilitza per pujar vídeos centrats més en la natura.
C de Ciencia: Martí Montferrer és un youtuber barceloní que va crear el seu canal perquè considerava que existia manca de divulgació científica en els mitjans de comunicació. En C de Ciència podràs trobar una selecció de notícies actuals sobre ciència, a més d'una gran varietat de vídeos que expliquen fets científics relacionats amb temàtiques de l'espai.
QuantumFracture: El protagonista d'aquests vídeos és José Luis Crespo que amb només 23 anys ja disposa d'un canal ple de vídeos dedicats a l'ensenyament de la física. Els vídeos que edita aquest youtuber es basen en l'elecció d'un tema actual que relaciona amb una investigació científica concreta explicant-ho amb un llenguatge jove i amè mitjançant animacions molt visuals. Tot un èxit!
Deborahciencia: La youtuber Deborah García Bello, química i divulgadora científica que ha rebut diversos premis, et aclareix els mites i secrets que només la ciència pot resoldre. A més a Deborah li encanta l'art, amb la qual cosa intenta barrejar la disciplina artística amb la ciència ... Molt interessant!
Date un voltio: Javier Santaolalla és un doctor en física capaç de transmetre la seva passió per aquesta matèria en cada un dels seus vídeos. Als 22 anys Javier descobrir el seu amor per una disciplina capaç deresoldre misteris i amb la qual és possible, nonomés canviar el món,sinó també canviar lavida. Per als seus vídeos utilitza l'humor, la ficció i, sobretot, la física. Una combinació perfecta que animarà i motivarà als teus estudiants a conèixer més sobre la ciència!
Han sorgit també els EduTubers, els YouTubers que ofereixen continguts educatius de diferents temàtiques.
 
 
YOUTUBERS DE LA CIÈNCIA

«Res en la vida és per ser temut, és només per a ser comprès. Ara és el moment d'entendre més, de manera que puguem témer menys » Marie Curie