Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 10 de març del 2019

LLEGIR ENS TRANSFORMA

Cada cual lee a su ritmo, a su gusto (ilustración de Francesca Protopapa)
ACTIVITATS MES DE MARÇ 
TALLER LITERARI

“Escriu la teva historia”
7 de març de 17:30h a 19:30h
14 de març de 17:30h a 19h
21 de març de 17:30h a 19:30h
28 de març de 17:30h a 19:30h

4 març de 19h a 20h
CLUB NOVEL·LA NEGRA
“Mis rincones oscuros” de James Ellroy 
En junio de 1958, cuando James Ellroy tenía diez años, recibió la terrible noticia del asesinato de su madre. El cadáver de Geneva Hilliker fue hallado cubierto de hiedra en una cuneta de las afueras de Los Ángeles, estrangulado con una cuerda y unas medias de nylon y con signos evidentes de violación. Nunca se descubrió al asesino y el caso no se resolvió, pero la brutal muerte marcó para siempre la vida del autor y fue el germen de toda su obra. Ellroy alcanzó el éxito en su faceta de escritor de novelas tan radicales como provocativas, pero la memoria de la muerte de su madre no dejó de perseguirlo.
Resultat d'imatges de ELLROYEn 1994, después de publicar el último volumen del Cuarteto de los Ángeles, Ellroy decidió descubrir la verdad sobre el crimen. Para ello contrató los servicios de un veterano y experimentado “detective”, antiguo sheriff de Homicidios del condado de Los Ángeles, llamado Bill Stoner. A medida que ambos avanzaban en este caso enterrado desde hacía treinta años, Ellroy descubría el misterio que en realidad fue su madre, cuáles fueron sus aspiraciones y por qué decidió salir de un pequeño pueblo de Wisconsin para empezar una nueva vida en Los Ángeles.
Publicado originalmente en 1996 en Estados Unidos e inédito hasta ahora en castellano, Mis rincones oscuros relata de forma autobiográfica esta investigación, en una mezcla de crónica negra y memorias confesionales, y se convierte en un libro fascinante que proporciona las claves autobiográficas de sus novelas y, a su vez, en la introducción perfecta a la perturbadora obra del autor. Una historia arrebatadora sobre la naturaleza del crimen, sobre el mero pestañeo que puede separar la lujuria del impulso asesino y sobre el viaje atrevido y revelador del autor a los rincones más oscuros de su memoria.

12 de març a les 17h
CONTACONTES “EN TABALET”
a càrrec de les GERMANES MIRÓ
  

En Tabalet
Autors: Thompson Seton, ErnestIl·lustracions: Ballester, Arnal
En Tabalet aprèn que no ha de desobeir la mare.
Sinopsi: 
En Tabalet és un conill petitó que viu amb la seva mare en una lloriguera. La mare li diu que quan ella surti a buscar menjar no es mogui ni faci cap soroll. Però en Tabalet és una mica tafaner i vol saber què és aquest soroll tan estrany que sent allà fora.

 
15 de març de 17h a 20h

CICLE DRETS HUMANS. FEIXISME.
Projecció i debat
: “EL GRAN DICTADOR” Director Charles Chaplin
Títol original: The great dictator
Direcció, producció i guió: Charles Chaplin (Estats Units, 1940)
Fotografia: Karl Struss i Roland Totheroh
Música: Meredith Wilson i Charles Chaplin
Direcció artística: J. Russell Spencer
Muntatge: Willard Nico
Interpretació: Charles Chaplin (El barber jueu / Adenoid Hynkel, dictador de Tomania), Paulette Goddard (Hannah), Jack Oakie (Benzino Napaloni, dictador de Bacteria), Reginald Gardiner (Schulz), Henry Daniell (Garbitsch), Billy Gilbert (Herring), Maurice Moscovich (Senyor Jaeckel), Emma Dunn (Senyora Jaeckel), Bernard Gorcey (Senyor Mann).
Duració: 124 minuts

U n barber jueu que va combatre amb l'exèrcit de Tomania a la primera guerra mundial torna a casa seva anys després de la fi del conflicte. Amnèsic a causa d'un accident d'avió, no recorda pràcticament res de la seva vida passada i no coneix la situació política actual del país: Adenoid Hynkel, un dictador feixista i racista, ha arribat al poder i ha iniciat la persecució del poble jueu, a qui considera responsable de la situació de crisi que viu el país. Paral·lelament, Hynkel i els seus col·laboradors han començat a preparar una ofensiva militar destinada a la conquesta de tot el món.
El gran dictador, més que una crítica al feixisme i als governs totalitaris, més enllà de la paròdia i caricatura grotesca que proposa dels governs d’Adolf Hitler i Benito Mussolini, és un cant a l’esperança, un cant a la democràcia, la pau i la llibertat. El missatge del film, clar i contundent, culmina en el mític discurs final, organitzat per celebrar l’annexió d’Ostelrich a Tomània.

19 de març a les 18:30h

XERRADA
“ QUÈ SÓN LES FAKE NEWS I COM ENS PODEM PROTEGIR?”
A càrrec del Periodista Jordi Salvat, i serà presentada per 
Albert Jansà, periodista i director d’Altafulla Ràdio

"Notícies falses" és un neologisme sovint usat per referir-se a notícies fabricades. Aquest tipus de notícies, que es troben en notícies tradicionals, Mitjà de comunicació social o llocs web de notícies falses, no tenen cap base en realitat, però es presenten com a factualment exactes. Michael Radutzky, a producer of CBS 60 Minutes, va dir que el seu espectacle considera que les notícies falses són "històries que són falsament falses, tenen una gran tracció popular en la cultura i són consumides per milions de persones". No incloïa notícies falses "invocades pels polítics contra els mitjans de comunicació per a històries que no els agrada ni per comentaris que no els agrada". Guy Campanile, també un productor de "60 minuts", va dir: "El que estem parlant són històries que es fabriquen a partir d'insinuacions. Per la majoria de les mesures, deliberadament i per qualsevol definició, això és una mentida." La intenció i el propòsit darrere de les notícies falses és important. En alguns casos, el que sembla ser una notícia falsa pot ser, en realitat, notícies de sàtira, que utilitza l'exageració i introdueix elements no provats, i té com a objectiu divertir o fer un punt, en comptes d'enganyar. Propaganda també pot ser notícies falses.
22 de març de 17h a 20h
Projecció i debat
Agora és un drama històric de 2009 dirigit per Alejandro Amenábar i protagonitzat per Rachel Weisz. És la cinquena pel·lícula d'Amenábar i la seva segona rodada completament en anglès després de The Others. La història se situa en l'any 391 a la ciutat d'Alexandria (Egipte). La seva protagonista és la matemàtica, filòsofa i astrònoma Hipàtia que va ser assassinada pels seguidors del bisbe Ciril d'Alexandria el 415. Segons l'autor, es tracta de la seva pel·lícula més personal
La història se situa a Alexandria (Antic Egipte), i narra les revoltes que hi tenen lloc i que arriben a la Biblioteca d'Alexandria, on la filòsofa i científica Hipàtia lluita per preservar els seus escrits.
Altres articles de la Declaració que es poden treballar: 3, 4, 5, 18, 26, 27

Temes: Llibertat d'expressió, llibertat de pensament i religiosa, separació Església-Estat, dret a la cultura, drets de la dona.
Resultat d'imatges de PIEL ATOPICA NIÑOS26 de març a les 17h
XERRADA
“PELL ATÒPICA” a càrrec DE SUSANA DOMINGO
de la Farmàcia d’Altafulla Susana Domingo Navarro.


La dermatitis atòpica és un trastorn inflamatori crònic de la pell que es manifesta en forma de brots d'inflamació de la pell (èczema) de forma recurrent.
Es presenta en nens amb una predisposició genètica i, sovint, amb antecedents familiars o personals d'asma, rinoconjuntivitis o al·lèrgies alimentàries. Aquestes alteracions genètiques produeixen una alteració de la barrera cutània i una inflamació permanent de la pell.
26 de març a les 17,30 h

CAPSA DELS CONTES
CONTACONTES
“EL DRAGONET PÀRRAC” a càrrec D’IMMA “GORIL·LA”
Resultat d'imatges de DRAGONET PARRACGirat el primer full, el lector participa en el viatge de coneixement de l’entorn i de creixement d’en Parrac: després de diversos intents infructuosos de compartir la vida amb altres animals, el dragonet troba el desitjat consol al costat de la Jordina, una nena a la qual rescata de caure a la gargamella d’un llop. I vet aquí que Molist, tot i el canvi de punt de vista i del distanciament comentat més amunt, torna a mantenir fils d’unió amb la llegenda, ara a través del nom de la nena.
Escriptor/a: MOLIST, Pep
Il·lustrador/a: Bernadette Cuxart
Editorial: Baula
Col·lecció: Capsa de Contes

 


28 de març de 19h a 20h

CLUB DE LECTURA D’ADULTS

Estem llegint...”A Sangre Fría” de l’autor Truman Capote

Va néixer a Nova Orleans, Lousiana, l'any 1924, i passà part de la seva infància a Monroeville, Alabama, on, curiosament, va ser veí de l'escriptora Harper Lee, coneguda per la novel·la Matar a un rossinyol.
L'any 1933 es mudà a Nova York amb la seva mare, que havia conegut un home de negocis cubà anomenat Joseph Capote. Un cop graduat a l'escola, l'any 1944, entrà a treballar la revista The New Yorker fent de missatger. Va fer una mica de tot durant dos anys, fins que va ser acomiadat arran de cobrir una lectura pública a càrrec del poeta Robert Frost... sembla que els seus superiors no van encaixar la sinceritat de l'article.
En aquesta època, Capote ja publicava històries curtes en revistes literàries, i el seu cercle d'amistats era format per escriptors, especialment Carson McCullers. L'any 1948 publicà la seva primera novel·la, Altres veus, altres àmbits. El llibre va projectar Capote a l'opinió pública, no tan per la novel·la en si sinó per l'edició de Random House, que contenia una fotografia de l'autor amb un posat suggerent, tant com per fer de Wandy Warhol un fervent admirador de l'escriptor.
Durant un temps va viatjar per tot arreu, a París, al Marroc, a les illes d'Ischia i Sicília, i arreu d'Itàlia; mentrestant, va escriure dos musicals per a Broadway i el guió d'una pel·lícula, conjuntament amb John Houston, La burla del diablo, de títol original Beat the devil.
L'any 1958 publicà el següent llibre, Esmorzar al Tiffanny's, que també va ser adaptat al cinema amb el títol de Desayuno con diamantes. Un any després, The New Yorker li va oferir la possibilitat de cobrir la notícia d'un assassinat múltiple a la localitat de Holcomb, Kansas, i s'hi va dedicar durant sis anys. Com a resultat de la seva investigació va publicar la novel·la A sang freda, l'any 1966. Curiosament, bona part del llibre va ser escrita a Palamós, on Capote va passar-hi dues llargues temporades.
Va viure la resta de la seva vida entre Nova York i Palm Springs, California, actuant ocasionalment a la televisió i al cinema, on va destacar pel seu paper a la pel·lícula Un cadáver a los postres, originalment Murder by death. L'any 1980 va publicar el seu últim llibre, Música per camaleons, un dietari amb anècdotes ben curioses, com per exemple la que dóna nom al llibre. Va morir quatre anys més tard. 
Història d'un crim monstruós convertit en obra d'art gràcies a l'ofici i a la sensibilitat del narrador, aquesta «novel·la de no-ficció» descriu, amb tant de detall que és a la ratlla de la morbositat -però sense ultrapassar-la mai-, la vida de dos psicòpates des de la seva infantesa fins a l'acompliment de la pena a què són condemnats.Truman Capote va dedicar sis anys seguits de treballs i investigacions a A sang freda, que es traslladaria aviat al cinema i li donaria notorietat mundial. Després d'aquesta novel·la, Capote es veuria incapaç d'acabar cap altre llibre. 
El periodista i escriptor nord-americà Truman Capote va néixer el 30 de setembre del 1924 i va morir el 25 d'agost del 1984. Va passar tres temporades a Palamós: les primaveres i estius dels anys 1960, 1961 i 1962. Hi va trobar la tranquil·litat necessària per escriure la seva obra mestra: A sang freda, una novel·la de no-ficció sobre l’assassinat de la família Clutter en un poble de Kansas, el 1959.