Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dimecres, 10 d’abril del 2013

" Quan penses amb l'ànima et senten! ".Ha mort l'home senzill, José Luis Sampedro; ens deixa la paraula.


"Sempre es pot, quan es vol".
L'escriptor, humanista i economista Jose Luis Sampedro (Barcelona, 1917) va morir diumenge a Madrid als 96 anys.
L'autor de novel·les com "La sonrisa etrusca" (1985), va rebre el Premi Nacional de les Lletres l'any 2011 mentre que un any abans el Consell de Ministres li va atorgar la Orden de las Artes y las Letras de España per "la seva excel·lent trajectòria literària i el seu pensament compromès amb els problemes del seu temps".
En aquest sentit, sempre es va mostrar combatiu i lluitador contra les injustícies socials i en els darrers anys es va convertir en la veu dels indignats del moviment 15-M en escriure el pròleg del llibre 'Indigneu-vos' del francès Stéphene Hessel.
L'escriptor va viure al Marroc fins els 13 anys. A la Guerra Civil va lluitar primer amb el bàndol republicà i després amb el franquista. Finalment, però, es va allunyar d'ambdós bàndols. Una de les seves primeres obres, 'La sombra de los días' (1945) és fruit de la seva experiència a la guerra.
Com a economista, va treballar al Banc Exterior d'Espanya i va donar classes a la Universitat Complutense de Madrid, on va ser catedràtic. Als anys 60 va marxar d'Espanya i va treballar com a professor a les universitats de Salford y Liverpool. Quan va tornar al país va demanar una excedència a la universitat i va escriure 'El caballo desnudo', una sàtira sobre la situació del país.
L'any 1976 va tornar a treballar al Banc Exterior d'Espanya com a economista assessor. Entre les seves obres econòmiques destaquen 'Las fuerzas de nuestro tiempo', 'Inflación: una versión completa' (1976), 'El mercado y la globalización' (2002) i 'Economía humanista. Algo más que cifras' (2009).
Paral·lelament a la seva activitat professional, Sampedro va publicar diverses novel·les. Entre la seva obra narrativa destaca 'Octubre, octubre' (1981), 'La sonrisa etrusca' (1985), 'La vieja sirena' (1990) o 'El amante lesbiano' (2000).
 Us recomanem aquest autor i volem oferir unes cites i pensaments d'un home savi,  En la seva literatura l'important es el camí, la literatura, i com cada persona visqui aquest camí i aquesta literatura.
 
"Des que, quan era petit, Salgari em va portar a viure entre els bucaners del Carib, fins ara que puc treure el cap i descobrir mitocondris i el seu debatut misteri a les cèl·lules, mentre no perdi els ulls ni la raó, la lectura omplirà els meus desitjos, en provocarà d'altres i em descobrirà el que no sospito, oferint a la meva vida física, que és limitada, perspectives innombrables".
 
"Sens dubte la qüestió que més preocupa el nostre món és la crisi. A les llars i a les empreses se'n pateixen les conseqüències; als parlaments, als mitjans i a les tertúlies se n'analitzen els efectes i, sobretot, les causes. Però l'explicació clara i definitiva ens l'ofereix la saviesa popular: QUI TOT HO VOL TOT HO PERD. Encara que no siguin sinònims, avui la paraula 'cobdícia' s'associa inevitablement amb la paraula 'crisi'".

"El nostre és un món en el qual quatre cinquenes parts de la Humanitat passen gana, mentre l'altra cinquena part pateix malalties provocades per l'excés de menjar. Algú pot considerar que es compleixen els drets humans? Ni tan sols el més elemental, que és alimentar-se".
Patriotisme, nacionalisme, èxit esportiu, diners, són conceptes que no resolen la soledat, però enganyen fent sentir-se menys sols als qui ho estan sense consciència plena” 

"El temps és invencible perquè ell mateix es destrueix a cada moment".

"Deberíamos vivir tantas veces como los árboles, que pasado un año malo echan nuevas hojas y vuelven a empezar".

"Uno escribe a base de ser un minero de si mismo".

"Hay dos clases de economistas; los que quieren hacer más ricos a los ricos y los que queremos hacer menos pobres a los pobres".

" El mercado está en manos de los poderosos. Dicen que el mercado es la libertad, pero a mí me gustaría saber qué libertad tiene en el mercado quien va sin un céntimo. Cuando se habla de la libertad hay que preguntarse inmediatamente: ¿la libertad de quién?"
 

Los derechos y valores

"Sin libertad de pensamiento, la libertad de expresión no sirve de nada".
"Desde la infancia nos enseñan, primero, a creer los que nos dicen las autoridades, los curas, los padres... y luego a razonar sobre lo que hemos creido".
"Esto acaba por degradación moral. Hemos olvidado la justicia y la dignidad"

Sobre el hombre y la vida

"Creo que humanidad no hay; hay seres humanos. Llevamos dos mil años desde la Antigua Grecia, se ha progresado técnicamente de una manera fabulosa pero seguimos matándonos unos a otros".
"La vida siempre resucita y el hombre sigue en marcha hacia el mañana".
"No hemos aprendido a vivir".
"Uno escribe a base de ser un minero de sí mismo".
"Me pueden apartar y jubilar. Pero no me pueden jubilar de mí mismo".
"La palabra amor significa ansias de la vida, ansias de vivir... es llevar la vida a cabo".
 

Capitalismo y economía

"En este momento estamos en la descomposición del capitalismo hacia una situación de barbarie".
"El sistema de vida occidental se acaba".
"Algunos creemos que la economía tiene que hacer menos pobres a los pobres. Otros creen que tiene que servir para hacer más ricos a los ricos".
"Los recortes se aceptan por una de las fuerzas más importantes de la humanidad: el miedo".
"Tras esta crisis, lo próximo a corto plazo será otra crisis".
"Con la globalización se ha producido una transferencia de poderes: los gobiernos han sido sustituidos por unos financieros que actúan sobre una desregulación absoluta".

  En aquesta breu conferència ens convida a reflexionar sobre l’art de viure, sobre la capacitat que tenim d’aprendre, sobre allò humà i l’humanisme. Conclou que “la humanitat està per fer”, “no tenim imatges de viure”, “tenim molta tècnica i poca saviesa”, i que en definitiva, “no hem après a viure”. Sabies reflexions d’un home coherent i bo que ens ha regalat excel·lent literatura i saviesa.


 Se habla mucho del derecho a la vida, pero no de lo importante que es el deber de vivirla
 (José Luis Sampedro)