Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dissabte, 13 d’abril del 2013

PRESENTACIÓ LLIBRE: LLIURES O MORTS

SANT JORDI 2013
El proper 19 d'abril la Biblioteca d'Altafulla acollirà la presentació del llibre Lliures o Morts de Jaume Clotet i David de Monserrat a les 19 hores
"Lliures o morts", la novel·la que et descobreix l'heroi oblidat del 1714. 

Entrat el segle XVIII, Ermengol Amill, mestre d’escola, s'implica de gairell a la Guerra de Successió. Amb l'únic objectiu de viure tranquil·lament amb la seva família a l'Empordà després d'abandonar el seu Pirineu natal, un gir inesperat en el seu destí el duu a lluitar sense descans per defensar a ultrança la nació catalana abandonada a la seva dissort. Amill encarna amb la seva resistència la peça d'escacs en què s'ha convertit Catalunya en el gran tauler europeu.
 
Amb la Guerra de Successió com a escenari de fons, amor, venjança, traïció, hipocresia, desconsol, coratge i amistat conviuen entre la vida d'aquest heroi involuntari i l'alta política que remou els fonaments del Vell Continent. La narració, recolzada sobre una gran quantitat d'informació rigorosament històrica, passa dels camps de batalla a les cancelleries europees per oferir els dos punts de vista d'aquesta història: el d'un home en una Catalunya que descobreix d'una manera lacerant que quan no hi ha amics ni enemics sinó interessos, la llibertat té un preu; i el dels grans poders que acabaran decidint el futur d'Europa i les seves nacions.

Homenatge als herois de la guerra de Successió

Durant el procés de recerca i documentació del llibre hem confirmat una idea que fa temps que ens ballava pel cap: Catalunya és, desafortunadament, un país amb escassa memòria històrica; segurament, per culpa d’una política inspirada des de fora per al que els catalans perdem la identitat. Perdre els nostres referents històrics és el primer pas per oblidar la nostra història i les raons per les quals hem arribat fins aquí.
Per aquest raó, amb la mirada posada en el 300 aniversari de la fi de la Guerra de Successió, creiem que és un bon moment per recuperar la memòria dels homes i dones que van lluitar per les llibertats de Catalunya. Per sort, la feina rigorosa de molts historiadors ha permès recuperar les trajectòries de molts d’aquests herois, els orígens dels quals permeten dibuixar el país sencer. Totes les comarques i molts pobles, viles i ciutats tenen fills que van tenir un paper rellevant en aquell conflicte i mereixen un reconeixement i un record tant des de les institucions nacionals com locals.
Ha arribat el moment de dedicar-los espais públics i aixecar-ne monuments. Ja ho diuen: "qui perd els orígens perd la identitat". En conseqüència, qui recupera els seus orígens guanya la seva plenitud. Per això, ens agradaria instar a les institucions a aprovar mocions com la que oferim de model, per tal d'iniciar aquest procés de reestabliment nacional.
Jaume Clotet / David de Montserrat
Història militar de Catalunya. La guerra de successió