Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dijous, 9 d’agost del 2012

50 anys de la mort de Herman Hesse

 La meitat de la bellesa depèn del paisatge;
i l'altra meitat de la persona que la mira. H. Hesse

El món de la literatura commemora aquesta setmana els 50 anys de la mort de l'escriptor suís HermanHesse, premi Nobel el 1946 i autor d'obres cabdals de la literatura alemanya del segle XX com El llop estepari i Siddhartha. Nascut a Calw (Alemanya) i amb nacionalitat suïssa des del 1924, Hesse va morir a Montagnola el 9 d'agost del 1962 i va deixar un llegat literari convertit en best seller mundial, amb 140 milions d'exemplars venuts a tot el món. 

 Biografia

Va néixer a la ciutat de Calw, població situada a l'actual estat alemany de Baden-Wurtemberg. De jove va fer grans viatges per Itàlia i també per l'Índia, on vivien el pare i l'avi com a missioners. Va educar-se entre Alemanya i Suïssa, on va estudiar en un col·legi d'humanitats, que abandonà al cap de dos anys, i en un seminari. L'any 1892 va intentar suicidar-se, raó per la qual va quedar sota la tutela d'un teòleg i, posteriorment, va passar per una institució de salut mental i una altra «per a joves problemàtics». El 1893 finalitzà la seva educació bàsica; més endavant esdevindria llibreter, mecànic rellotger i, finalment, altre cop, llibreter.
L'any 1912 es va establir amb la família a Berna, des d'on adoptà una posició crítica envers la Primera Guerra Mundial. Fou atacat per la premsa del seu país d'origen i abandonat pels seus amics després de la publicació d'un assaig en el qual demanava a l'imperi Alemany que no caigués en el nacionalisme. Arran d'aquest conflicte polític, juntament amb el seu fracàs matrimonial i la mort del pare, va acabar per demanar la nacionalitat suïssa, que li fou concedida el 1921.
Igual que molts dels seus personatges, Hesse va tenir al llarg de la seva vida problemes amb les dones. El seu primer matrimoni amb Maria Bernoulli el 1904, amb qui va tenir tres fills, va acabar tràgicament pels problemes mentals de la seva dona. El segon matrimoni, el 1924, aparentment no va passar de ser una breu aventura amb Ruth Wenger, que es va acabar al cap de pocs mesos. Finalment es va casar amb Ninon Dolbin l'any 1931, amb qui va compartir la vida fins a la fi dels seus dies.
Va morir d'una hemorràgia cerebral mentre dormia, a l'edat de 85 anys, a la seva residència de Montagnola, població situada al cantó de Ticino.

Obra literària

Hesse va construir la seva pròpia filosofia a partir de la seva revolta personal (Peter Camenzind, 1904) i de la seva interpretació dels corrents filosòfics d'Orient (Siddhartha, 1922), i en especial a Der Steppenwolf (El llop estepari, 1927), que esdevé una crítica al militarisme i als desigs de revenja vigents a la seva pàtria natal després de la Primera Guerra Mundial. Aquesta postura valenta el va fer força popular a l'Alemanya de la postguerra.
Va escriure també, entre d'altres, Das Glasperlenspiel (El joc de les granisses), novel·la ucrònica de caràcter al·legòric (1943); Unterm Rad (Sota les rodes, 1906) i Demian (1919), escrita originalment sota el pseudònim d'Emil Sinclair. L'any 1952 va publicar l'edició completa de les seves obres (Gesammelte Werke).
El 1946 fou guardonat amb el Premi Nobel de Literatura «per la seva inspirada obra que exemplifica els ideals humanitaris clàssics i l'alta qualitat de l'estil».
http://ca.wikipedia.org/wiki/Hermann_Hesse

Cites

  • El que és tou és més fort què el que és dur; l'aigua és més forta què la roca, l'amor és més fort què la violència.
  • La divinitat és en un mateix, no en els conceptes o en els llibres.
  • La felicitat és amor, cap altra cosa. El que sap estimar és feliç.
  • La pràctica hauria de ser producte de la reflexió, no al contrari.
  • La vida de cada home és un camí cap a un mateix, l'assaig d'un camí, l'esbós d'una drecera.
  • N'hi ha que es consideren perfectes, però és perquè s'exigeixen menys de si mateixos.
  • Si odiem a algú, odiem en la seva imatge allò que és dins nostre.
  • Si tenim por d'algú és perquè a aquest algú l'hem donat poder sobre nosaltres.
     El coneixement es pot comunicar, la saviesa no. Hesse