Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dimecres, 25 de juliol del 2012

EL PODER DE LA POR



Tothom ha de ser plenament conscient que la vida és una aventura, fins i tot quan ens pensem que la tenim tancada en una seguretat funcionària; qualsevol destí humà comporta una incertesa irreductible, fins i tot en la certesa absoluta, que és la de la mort, ja que n'ignorem la data. Tothom ha de ser plenament conscient de participar en l'aventura de la humanitat, que va, d'ara endavant, a una velocitat accelerada, llançada cap al desconegut.
Edgar Morin, Tenir el cap clar, pàgs. 76-77

 
Una de les aportacions cabdals del segle XX ha estat l'adquisició de la plena consciència que les certeses absolutes s'han acabat. Hem adquirit, doncs, d'una manera clara i definitiva, una gran certesa: la certesa de la incertesa. Dels castells de les veritats absolutes només en queden les runes. El segle XX ens ha resituat a escala humana.
 
La crisi esta en els cors dels qui tenen POR a compartir, deixar, regalar i de fet n’haurien de tenir molta més, perquè n’hi ha molts que desitgem que TOT CANVII…
  • En nom de la por som capaços d'edificar i d'acceptar les absurditats més absurdes?
    La intel.ligència d'una persona es mesura per la seva capacitat de conviure amb la incertesa.. Kant

La por és una emoció que serveix per a avisar d'un possible perill. Va sorgir per qüestions adaptatives; la por permet l'individu preparar-se per reaccionar en situacions adverses amb més rapidesa. Una bona gestió de la por inclou sentir-la al cos i escoltar-la, si no es fa queda reprimida i pot generar problemes psicològics. La por continuada genera estrès, o "estrès bo", que posa en alerta les capacitats de la persona, fent que temporalment siguin majors a l'habitual. Al cap d'una hora i mitja el cos necessita descansar i, de la mateixa manera que quan es fa massa exercici físic el cansament i el dolor avisen el cos que cal aturar-lo temporalment, quan és sotmés a estrès continuat segrega cortisol, que també l'empeny a aturar-se (amb cansament, manca de concentració, sentiment de desesperança, etc.): és el que popularment es coneix com a "estrès dolent" (tot i que no ho és, simplement compleix amb la seva funció) o tècnicament com a distrès.
Existeixen molts graus de la por, els menors són la desconfiança i el temor i els majors el terror o el pànic, que ja freguen els camps de la psiquiatria, com la fòbia irracional. Es pot manipular el comportament d'un grup social induint-lo a sentir por (vegeu política de la por).
La por pot ser un sentiment agradable i estimulant per a certes persones. En aquesta sensació es basen moltes atraccions de fira, pel·lícules de terror, llibres i esports de risc.
La por a vegades fa referència a coses inexistents, no ja a allò que pot esdevenir un perill, coses o accions que son perilloses en potència, mes a llegendes, coses que només existeixen dins la ment, i que pertanyen a la consciència col·lectiva, car es transmeten de persona a persona per llegendes i contarelles. Es el que se solia denominar dins el folklore popular dels països catalans la por. Així es deia, per exemple, que a tal casa hi sortia por, fent referència a fantasmes, o coses semblants. La por era l'extrem contrari dels elements fantasmagòrics benèfics: negrets, fades; semblant per tant a les bruixes
 

Característiques associades a la por

Pensaments

Els pensaments que es tenen en el medi més “explosiu”, en el més continu i desgastador giren al voltant de perills. Els pensamens propis de les preocupacions acudeixen una i altra vegada fins a monopolitzar l’atenció del subjecte durant el temps que duren les mateixes, moltes vegades impedint-lo gaudir d’altres coses o concentrar-se en la seva vida cuotidiana, sense ser capaç de desconectar d’allò que està reconeixent.

Comportaments

Tipus d’actes que realitza una persona que pateix pors. No hi ha res pitjor que ens etiquetin com a nerviosos, histèrics o porucs, perquè` encara ens creiem m´es aquest paper i assumim aquest rol.

Sentiments

Els sentiments que es tindran seran com a mínim d’intranquil·litat, d’inquietut continua, però moltes vegades també d’angoixa i terror, o desesperació. La por és una des les emocions més desestabilitzadores que pot patir l’ésser humà i només es pot comprendre quan es pateix.

Símptomes físics

Els que experimentem en el nostre propi cos. En el pànic, el que podem arribar a patir en l’àmbit corporal és un atac de pànic o crisis d’angoixa. Els símptomes són: taquicardies, suors, tremolors, sensació d’afogament, opresió en el pit, nàusesas, canvis de temperatura, etc. Les preocupacions es caracteritzen per simptomes físcis: tensií musuclar, tremolor, molestias a l’estòmac, falta d’aire, palpitacions i altres.

LLIBRES PER GESTIONAR LA POR 

El poder de la por, Jorge L. Tizón. Pagès editors


La por s’ha convertit en un dels sentiments dominants en la societat actual. Tant el temor que neix de les circumstàncies col·lectives (calamitats climatològiques, guerres o crisis econòmiques galopants) com el que sorgeix del nostre interior, especialment del cervell (fòbia, ansietat, terror, angústia, pànic, incertesa). A més a més, la creixent influència dels mitjans de comunicació de masses sobre la nostra conducta provoca que els temors ens semblin més terribles del que realment són. Aquesta és l’idea en la que es basa El poder de la por, escrit pel professor Jorge L. Tizón i editat per Pagès editors.

El professor Jorge L. Tizón aborda de manera rigorosa però comprensible per a qualsevol lector la naturalesa i el poder de la por a El poder de la por (Pagès editors). En ell l’autor intenta situar cadascun dels temors en el seu context just, per a mostrar on guardem les nostres pors i mirar d’explicar-nos com gestionar- los a la nostra vida quotidiana. Un cop identificats, poden perdre força i, sobre tot, poden quedar atenuats o neutralitzats per teràpies i enfocaments basats en la intel·ligència emocional.

Anatomía del miedo, José Antonio Marina. Anagrama 
 En Anatomia de la por, José Antonio Marina se centra en una emoció que pertany al sistema defensiu de la naturalesa humana. Un sentiment i una emoció individual però també social, ja que la por és contagiosa. La seva tasca investigadora busca donar resposta a la pregunta de què puc fer amb les meves pors o com deslligar aquest nus a l'estómac que tots en algun moment hem sentit i patit. La indagació s'integra en el seu projecte de crear una teoria de la intel · ligència que comença en la neurologia i acaba en l'ètica. Amb el que Anatomia de la por vindria a ser un apartat o capítol més d'aquest gran i únic llibre

 NoMiedo, Pilar Jericó. Editorial Alienta
NoMiedo ens proposa dos desafiaments. El primer consisteix en alliberar-nos de la gran cadena de la por: desenvolupar tot el nostre potencial, sovint encotillat per les nostres pròpies inseguretats. El segon, evitar la gestió basada en la por i optar per una altra alternativa molt més rendible: la basada en el talent, el canvi i la innovació. La por ha estat el model clàssic de gestió, però els èxits del passat no garanteixen els del futur. El futur pertany a qui sigui capaç de crear-lo, com ara una empresa o una persona, sempre que s'atreveixi a trencar les regles de joc ia créixer sobre si mateix.
Aquesta fantàstica obra és un viatge pel NoMiedo que ajudarà el lector a identificar i conquerir aquesta emoció tant en la seva empresa com en la seva vida.


El periodista i escriptor uruguaià Eduardo Galeano, ens convida a reflexionar sobre com la por a pres un lloc important en les nostres vides, de com influeix en el nostre albir, en les nostres decisions importants i quotidianes, i com es fabriquen i propaguen aquestes pors, moltes vegades injustificades o exagerades, a través dels mitjans de comunicació en pro d'una agenda de govern o interès econòmic.


Les nostres pors són més nombroses que els perills que ens envolten, i patim més en la nostra imaginació que en la realitat. Sèneca