Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dissabte, 29 d’octubre del 2016

EL SALÓ DEL MANGA ARRIBA A BARCELONA

EL XXII SALÓ DEL MANGA DE BARCELONA se celebrarà del dissabte 29 d’octubre al dimarts 1 de novembre del 2016 en el recinte de Fira Barcelona Montjuïc. El certamen ocuparà el Palau 1, les dues plantes del Palau 2, el Palau 4, el Palau 5 i la plaça Univers on estarà ubicat el gran escenari cobert. El Saló tindrà en aquesta edició un total de 70.000 metres quadrats.



Els orígens del manga
El manga, tal com el coneixem avui, es deu en bona part a l'obra d'Osamu Tezuka publicada just després de la Segona Guerra Mundial. Però el gran mestre del manga no va partir en absolut de zero. Cal destacar que, des de principis del segle XX, van començar a aparèixer al Japó historietistes com Rakuten Kitazawa que cultivaven la tira còmica, la caricatura i altres formes d'expressió artística que barrejaven imatges i text. Cap forma artística ha sortit del no-res, i encara que no podem parlar pròpiament de manga fins al segle XX, la veritat és que en la tradició artística japonesa trobem un pòsit d'imatges i creacions que d'alguna manera han influït en l'esdevenir de la historieta japonesa.
La mostra explorarà més de mil anys d'història artística japonesa, ensenyant aquelles obres que podrien arribar a considerar-se els ancestres del manga. Tenim les irreverents caricatures descobertes en el revers de les taules del sostre del temple Hôryûji de finals del segle VII i els rotllos il·lustrats anomenats emakimono del segle XII. Aquests eren una banda de paper que podia fer fins a quinze metres de llarg que anava enrotllada al voltant d'un pal, que permetia una visió múltiple d'una escena. Els emakimono estaven destinats a l'aristocràcia i les elits religioses. Hi ha una obra que destaca coneguda com chōjū-jinbutsu-giga o Rotlle de les aus i els animals, que retrata amb ironia i sarcasme la bona vida que vivien els monjos a través d'animals antropomòrfics. Ja al segle XIX, l'obra il·lustrada de Kawanabe Kyosai La processó nocturna dels cent dimonis acabaria tenint una gran influència en un autor tan transcendent del segle XX com Shigeru Mizuki, conegut pels seus colpidors mangas sobre els yôkai, que és com s’anomena als fantasmes en la cultura japonesa.
Japó té una llarga i rica tradició pictòrica i del gravat, on hi ha un lloc destacat per a la caricatura, l'exageració, la fantasia, la paròdia, i tants altres elements que després s'han plasmat en els manga que llegim avui dia.




La literatura japonesa
El XXII Saló del Manga de Barcelona tindrà en la literatura japonesa un dels seus eixos temàtics. La gran difusió i reconeixement que estan tenint els escriptors japonesos a tot el món en els últims anys demostra el gran interès que desperten entre els lectors.
Japó és un país de lectors. Segons la UNESCO, el 91 per cent de la població llegeix habitualment llibres, revistes, diaris o manga. Es calcula que un japonès llegeix a l'any una mitjana de 46 llibres, incloent-hi els còmics. Cal recordar que el manga és un sector clau de la indústria editorial del Japó. La literatura japonesa té una llarga tradició, tot i que s'ha donat a conèixer al món després de la Segona Guerra Mundial gràcies a autors com Kenzaburo Oe o Yasunari Kawabata, tots dos guanyadors del Premi Nobel de Literatura.
Formant part d'aquest gran món de la literatura, i representant un considerable percentatge de producció literària, hi ha el manga. Entre tots dos mons hi ha moltes sinergies, amb desenes de manga que s'han inspirat en obres literàries, o que són adaptacions d'obres ben conegudes, clàssics de la literatura japonesa o universal.


 
Pokémon The Origins Episodio 1 Subtitulado Español