Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 10 de gener del 2021

LECTURES EN TEMPS DEL CORONAVIRUS

 

La lectura nos hace cuestionarnos y ser críticos. Lee, reflexiona! (ilustración de Maria Simavilla)  

Llibres infantils i juvenils per entendre el coronavirus i gestionar les emocions

L'auge dels llibres infantils i juvenils sobre la Covid i les emocions que ha generat la pandèmia es fa notar  amb una gran oferta de títols nous. Entre totes les propostes literàries  el mestre Jaume Centelles, col·laborador de "L'ofici d'educar" i autor del blog "La invitació a la lectura", fa una tria de recomanacions per a nenes i nens de 3 a més de 12 anys

A partir de 3 anys

"Renta't les mans, Mariona", de Pilar López Ávila (Brúixola)


Un àlbum amb unes efectives i boniques il·lustracions de la Roser Calafell que ens narren la peripècia de la Mariona, una nena que viu feliç amb la seva família i avança bé a l'escola.  La Mariona només té un problema: no vol rentar-se les mans. Com se les empescaran els seus pares per fer-li entendre que cal tenir les mans netes?

El llibre inclou un enllaç a una divertida cançó per aprendre a rentar-se les mans, pas a pas.

"Qui soc jo?", de Dàmaris Gelabert (El cep i la nansa)


Algunes de les seves cançons són hits que es canten a les escoles: "Abecedari", "Els dies de la setmana", "Bon dia", o "Massatges". Ara ha començat una col·lecció de llibres que són adaptacions de les seves cançons. El primer és "Qui soc jo?", i parla d'una nena, la Lola, que ens fa reflexionar sobre l'autoconeixement, sobre qui som i quines coses ens ajuden a créixer.

Al final hi ha reflexions per als familiars, el text de la cançó i l'enllaç al videoclip.


"Virus i bacteris", d'Ester Baldó, Rosa Gil i Maria Soliva (Barcanova)

En aquest llibre de coneixements trobem, a les pàgines de l'esquerra, uns textos breus que expliquen de manera senzilla i entenedora què són els virus i els bacteris, quin aspecte tenen, com s'encomanen i sobretot quins hàbits saludables hem de seguir per evitar-los.

A les pàgines de la dreta hi ha unes imatges que ho il·lustren perfectament, afavorint la lectura autònoma dels infants.

A partir de 6 anys

"Rady, el gat infermer", de Satorino Fuchigami (Blackie Books)


Un àlbum que vol mostrar la feina dels sanitaris que vetllen per la salut de tots els malalts. Ho exemplifica amb la història real d'un gat anomenat Rady que un dia el van trobar malferit, arraulit dins d'una caixa i a punt de morir de fred. Gràcies a les atencions del personal sanitari se'n va sortir i es va quedar a viure al refugi d'animals.

Curiosament, aquest gat s'acostava a tots els altres animals que arribaven malalts i els ajudava en la seva recuperació fent-los companyia, oferint-los tranquil·litat i empatitzant amb ells.

Què construirem. Plans per un futur junts", d'Oliver Jeffers (Andana)


Un llibre bellament il·lustrat on l'autor li pregunta a la seva filla "Què construirem, tu i jo?". Aquest és el punt de partida d'un seguit de respostes poètiques que ens mostren algunes de les coses que pares i fills poden fer per viure un futur més emotiu. Diu, per exemple: "Jo construiré el teu futur i tu el meu. Farem un rellotge que marqui el nostre temps."

Utilitzant les seves eines especials, es posen a treballar i a construir una fortalesa on no entrin mai els enemics, un túnel que porti a qualsevol lloc, un lloc per guardar les coses que més estimen, etc.

Un àlbum que convida a pensar en quines coses hem experimentat amb els nostres fills i quines altres aventures ens esperen per poder-les viure junts. Es tracta d'imaginar quines eines necessitarem per fer realitat els nostres somnis.

"De pressa, de pressa!", de Clotilde Perrin (Joventut)


Un àlbum apaïsat, ideal per recordar la noció de temps, amb dos ritmes ben marcats. La primera part és vertiginosa i comença quan es fa de dia i un nen salta del llit, es vesteix, i surt de casa a un ritme trepidant perquè convé ser dels primers a arribar. Però resulta que arriba l'últim, a temps de veure com els companys marxen en l'autobús i ell no.

L'autora ens vol explicar que, en les nostres vides apressades on sempre anem corrent com esperitats, convindria una mica de calma i descobrir les petites coses que ens envolten, encara que perdem l'autobús.

Unes il·lustracions que interpreten perfectament el missatge i mantenen el ritme narratiu.

A partir de 9 anys

 "Microbis monstruosos", de Geert Bouckaert (Takatuka)


És lògic que els infants i els joves vulguin saber per què emmalalteixen. Llibres com aquest ajuden a trobar respostes, tot i que no només va de microbis monstruosos. N'hi ha que no ho són, i també es parla de bacteris, virus i paràsits diversos.

Hi trobem explicacions a preguntes que ens podem fer com: Per què ens hem de rentar les mans abans de menjar? Els bacteris, poden sobreviure al pol nord? La Covid-19 és el virus més perillós que hi ha? Hi ha bacteris masculins i femenins? Què són els antibiòtics?

És un text adreçat als infants, escrit amb paraules entenedores i amb il·lustracions amb colors vius. Molt atractiu.

"Amb calma. 50 històries naturals", de Rachel Williams (Flamboyant)


Un llibre que explica les petites meravelles de la natura que podem observar als carrers, places i jardins de la ciutat, o al camp.

Són transformacions que fins i tot algunes les podem veure des de la finestra de casa. A tothora i cada dia se succeeixen fenòmens formidables que només podem copsar si ens deturem un moment i no tenim pressa.

Un llibre que convé assaborir de mica en mica. A cada doble pàgina se'ns presenta un nou animal o un nou acte de la natura que convida a fixar l'atenció en els detalls i pensar en el món meravellós que ens envolta.

"El peix número 14", de Jennifer L. Holm (Viena Editorial)


Una història que combina l'humor amb preguntes més serioses sobre la vida i les implicacions ètiques de la ciència.

El personatge principal és una noia de dotze anys, l'Ellie Cruz. Un dia, la seva mare apareix amb un noiet de tretze anys que discuteix amb ella i sembla enfadat amb el món. Resulta que és l'avi de l'Elli, el famós científic Melvin Sagarsky, i ha inventat una substància que permet rejovenir.

La pregunta que subjau en tot el relat és: És bo envellir? Està bé que siguem sempre adolescents? Quina gràcia hi ha a seguir el cicle de la vida? I està envoltada de ciència per tot arreu. Idees sobre la vida que, de ben segur, propiciaran un debat interessant

A partir de 12 anys

"Pandèmies", de Gusia Kulik i Tomek Zarnecki (Editorial Thule)

Llegint aquest llibre aprenem molt d'un tema insòlit narrat amb anècdotes curioses, paraules comprensibles i unes il·lustracions que descriuen molt bé el que s'explica.

El recorregut comença amb la grip i acaba amb la Covid-19, i entremig sabrem de la pesta, l'ebola, la verola, la sida, el tifus i altres pandèmies.

Fa un recorregut històric farcit d'anècdotes curioses, ens presenta víctimes famoses de determinades malalties, els inventors de les vacunes i els antibiòtics, les supersticions, els costums de diferents cultures, etc. Trobareu respostes a preguntes del tipus: Pot una picada de mosquit matar una persona? De debò "vacuna" ve de "vaca"? Beure llet pot provocar tuberculosi? I altres curiositats.

Una obra amena amb un disseny gràfic molt dinàmic.

"Sentiments trobats", de Gustavo Puerta Leisse i Elena Odriozol (Ediciones Modernas El Embudo)


És un compendi d'emocions, ben escrit i perfectament maquetat. Gran llibre. Per a infants i per a adults.

Són setze pàgines dividides en dues parts. A la part superior, il·lustracions d'una casa dividida en quatre pisos i a cada pis quatre habitacions on podem veure qui hi ha, qui entra i qui surt. La part de sota és un text que aborda un sentiment, cadascuna d'elles. Així, la primera ens parla de la nostàlgia, la segona de l'empatia, la tercera de la por, etc. Són uns textos breus que es relacionen o es poden relacionar amb les històries que veiem a la part superior.

És un bon llibre per tractar les emocions que de vegades no se saben expressar. També ens ajuda a reflexionar sobre com podem ser feliços, a fer-nos autoexamen de les nostres actuacions, a veure les coses amb uns altres ulls.

 "Viure", de María González Reyes (Pagès)


Es tracta de 68 relats aparentment sense lligam entre ells però que tenen una segona capa que els uneix. Bé, de fet són dos grans temes que van planant pels relats: el feminisme i l'ecologisme.

Diu l'autora que es tracta d'entendre que la vida no és una certesa, "de saber que el futur de moltes espècies, inclosa la nostra, depèn dels verbs als quals dediquem el nostre temps. Destruir o cooperar. Contaminar o cuidar. Acaparar o repartir. Gaudir. Estimar. Riure".

Cada relat comença amb un verb i cada pàgina ens obre possibilitats de reflexió i conversa, empenyent-nos a ser millors persones. Si el professor John Keating (Robin Williams) de la pel·lícula "El club dels poetes morts" hagués tingut aquesta joia a la mà, de ben segur que l'hauria fet llegir als nois de l'escola Welton.


L’editorial anglesa Nosy Crow ha publicat en obert un llibre per a infants sobre el coronavirus, amb l’objectiu d’apropar-los el coneixement sobre aquesta pandèmia i ajudar-los a entendre situacions quotidianes que els toca viure. El llibre està escrit per Elisabeth Jenner, Kate Wilson i Nia Roberts, autores d’altres llibres per a infants, i il·lustrat per Alex Scheffler, que segur que reconeixereu pel seu Grúfal.

El llibre Coronavirus: a book for children explica, de forma senzilla, com es trasmet la malaltia, com es pot prevenir i tractar. I fa un pas més: explica per què cal estar confinats, què podem fer quan hem d’estar a casa tants dies seguits sense sortir  i mostra als lectors situacions quotidianes d’avui, com les estones d’avorriment o de teletreball dels pares o els sentiments de ràbia, d’enuig, de tristesa o de preocupació que pot ser que tinguin.

Un llibre interessant i amb una bona crítica del School Library Journal (SLJ).

 

Podeu descarregar el llibre aquí.


L'Alicia i el coronavirus