Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dissabte, 1 de febrer del 2020

AL FEBRER TOT LO MÓN TÉ QUE FER



Los libros nos protegen de la ignorancia y de la manipulación. Lee! (ilustración de Yevhenia Haidamaka)

ACTIVITATS FEBRER 
DILLUNS 3 DE FEBRER

CLUB LECTURA NOVEL·LA NEGRA
Lectura: “LA INNOCENT” DE L’AUTORA ISABEL- CLARA SIMÓ
A LES 18,30 hores

Isabel-Clara Simó (Alcoi,1943 - 2020), escriptora i periodista. Llicenciada en Filosofia i en Periodisme i doctorada en Filologia romànica. Com a periodista ha dirigit el setmanari Canigó i col·labora habitualment en nombrosos mitjans de premsa escrita, ràdio i televisió. Va ser delegada del Llibre del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, professora de la Universitat Pompeu Fabra i vicepresidenta al Principat de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.


Des que l'any 1978 guanya el Premi Víctor Català amb el seu primer llibre, És quan miro que hi veig clar, ha publicat una cinquantena de títols en gairebé tots els gèneres: novel·la, narrativa breu, narrativa juvenil, teatre, poesia, guions radiofònics i televisius, reculls d'articles, assaig, memorialística… Ha estat guardonada amb el Premi Sant Jordi, el Premi de la Crítica Serra d'Or, en quatre ocasions amb el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians, amb el Premi Andròmina de narrativa, el Premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català, la Medalla d'Or d'Alcoi, el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, entre molts d'altres-


Amb reedicions constants de la seva obra i traduccions a diversos idiomes, Isabel-Clara Simó és una de les figures més populars de la literatura actual en català.
A Miquel, un funcionari molt atípic de Benestar Social, li canvia la vida quan una de les seves clientes, l'Elisa Solbes, li demana ajuda per aclarir l'acusació d'assassinat que recau sobre un veí i protector seu de tota la vida. De cop i volta, Miquel es veu immergit en una perillosa i absorbent activitat detectivesca que, gràcies a un passat en dolorós contacte amb els baixos fons, pot fer avançar contra les versions oficials i l'actitud passiva de les autoritats. I és que, per ella, és capaç de jugar-s'ho tot.

DIJOUS 6 DE FEBRER

PRESENTACIÓ LLIBRE

Presentació del llibre “ Les arrels del camí que no et retornarà”

Per l’autor ÒSCAR RAMIREZ DOLCET

A les 19,30h.

Ha desenvolupat la seva trajectòria professional a Tarragona durant els darrers vint i cinc anys treballant a diferents mitjans de comunicació. A la ràdio, ha presentat programes musicals a Cadena Nova i ha estat cap de programes de la Cadena Cope, cap d’informatius a Onda Rambla Tarragona i Tortosa i Onda Cero Reus. 

En premsa escrita, va ser corresponsal del diari El Mundo a la província de Tarragona. A més, ha treballat com a redactor a diferents gratuïts. 

En l’àmbit televisiu, va treballar com a cap de programes de la Televisió de Tarragona. El 2001 se li va lliurar la Insígnia de Plata de la Conselleria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona i l’any 2004 va guanyar el Premi de Comunicació Ciutat de Tarragona. Està especialitzat en màrqueting polític i ha coordinat diverses campanyes estatals i municipals a més de col·laborar en altres. Actualment és el gerent de l'empresa de comunicació i màrqueting Avanti Comunicació. També és el reponsable de l'editorial La Banya Edicions que ha publicat diversos llibres d'àmbit social i històric. 
.
Com a escriptor ha publicat una vintena de llibres. Així, és autor dels llibres L’aigua a Tarragona, 25 anys d’Ematsa (Silva Editorial, 2008), Pensaments Lleugers (Edicions La Banya 2010), Esperando la ausencia (Edicions La Banya 2010), Aforo completo/Tutto al completo (Silva Editorial 2012), Agricultura Mental (Silva Editorial 2013), Cafè Nuage (Edicions La Banya, 2013), Invasió de Camp (Silva Editorial 2015), Invasione di Campo (Silva Editorial 2015), El trist atzar del vertigen que em devora (La Banya Edicions 2017), Records de Riudecanyes. Relats de memòria oral (La Banya Edicions 2019) i Les arrels del camí que no et retorna (La Banya Edicions 2019).

Oscar Ramírez és coautor, amb Pere Tàpias, de Restaurantes de la Costa Dorada (Editorial Òptima, 2004), La Catosfera Literària (Cossetània Edicions, 2007), del recull Històries de la Terra, Guanyador dels VIII Premis Literaris de Constantí (Silva Editorial 2010), del llibre 25 Aniversari Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona (Arola Editors 2010), del recull de poemes Al quebrar la crisálida (RIET 2011), del llibre Jaume Joan Magriñà. Cor de Jazz (Silva 2012) i de l'obra Sirusa 25 anys (Silva Editorial 2015). També ha coordinat el llibre Victòria Forns. Parlem de Tarragona (Edicions la Banya 2014).

També ha publicat centenars d'articles d’opinió a diversos diaris en paper i digitals. En aquest blog, que manté obert des del 2007, hi ha escrit més de 2.500 textos literaris i articles.

"Les arrels del camí que no et retorna", una col·lecció de dietaris personals, de viatges que en alguns casos són reals i fets sobre el terreny o, en altres, han nascut en un espai sense moviment. Gener serà el mes de les presentacions de la nova obra a les ciutats de Tarragona, Reus i Altafulla.

DIVENDRES  7 DE FEBRER

XERRADA AMB MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL DE LA NENA I LA CIÈNCIA

NURIA RUIZ MORILLAS ENS PRESENTA YOUYPU, la dona que va lluitar científicament contra la malària.

A les 18,30 hores

El Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència va ser decidit l'any 2015 per l'Assemblea General de les Nacions Unides que en la Resolució 70/474/Add.2 va proclamar l'11 de febrer de cada any com al Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència per tal de promoure la participació plena i en condicions d'igualtat de les dones i les nenes en l'educació, la capacitació, l'ocupació i els processos d'adopció de decisions en la ciència, i eliminar tota mena de discriminació contra les dones en les esferes de l'educació i l'ocupació, tot trencant les barreres jurídiques, econòmiques, socials i culturals mitjançant polítiques i plans d'estudi en el camp de la ciència per fomentar una major participació de les dones i les nenes i reconèixer-ne els seus èxits. Es va celebrar per primera vegada l'11 de febrer de  2016

Tu Youyou xinès Tú Yōuyōu; Ningbo, Zhejiang, 30 de desembre de 1930) és una científica mèdica, química farmacèutica i educadora xinesa. És coneguda per descobrir l'artemisininqinghaosu) i el dihidroartemisinin, utilitzats per tractar la malària, que van salvar milions de vides. La descoberta de l'artemisinin i el seu tractament de malària és considerat com a un avanç significatiu de la medicina tropical del segle XX i una millora de la salut per les persones de països en desenvolupament tropicals a Àsia del Sud, Àfrica i Amèrica del Sud.
Tu Youyou va ser la primera dona xinesa en rebre en 2011 el Premi Lasker en medicina clínica i també el 2015 el premi Nobel de Fisiologia o Medicina, conjuntament amb William C. Campbell i Satoshi Ōmura. També ha estat la primera dona xinesa en rebre el premi Nobel en ciències naturals. Va ser educada i va dur a terme la recerca exclusivament a la Xina

DILLUNS 17 DE FEBRER

LECTURES REBELS: Grup de lectura feminista

Lectura: “Educar en el feminismo” de IRIA MARAÑÓN

Amb Amanda Tarín

De les 18 a les 20 hores
Iria Marañón Goyeneche, filòloga hispànica, editora a l’editorial educativa McGraw-Hill i creadora i autora de Comecuentos Makers, un bloc on proposa idees per empoderar a les nenes i educar als nens en igualtat.
Ho denuncia el llibre Educar en el feminismo (Plataforma Actual), en què Iria Marañón ens alerta sobre el perill d'educar nenes perquè siguin obedients, fràgils i permissives. Davant d'aquest escenari, ens empeny a empoderar-les des que són ben petites, perquè siguin lliures, valentes i poderoses. 
¿Sabías que las niñas a partir de los 6 años se sienten menos inteligentes que los niños? ¿Y que los chicos subestiman las capacidades de sus compañeras en la universidad? La culpa es de los estereotipos: los juegos y referentes culturales que entrenan a las niñas y niños sobre cómo tienen que comportarse, expresarse y relacionarse.



DIJOUS 20 DE FEBRER

TARDA DE JOCS I MANUALITATS PER CARNESTOLTES

MANUALITAT: “Fes la teva màscara”

JOCS: Jocs de taula

A partir de les 17 hores



DIJOUS 27 DE FEBRER

CLUB DE LECTURA ADULTS
Estem llegint… “ LA MALA DONA “ DE MARC PASTOR
Ales 18,30 hores
(Barcelona, 1977) és criminòleg i crononauta amateur. Va combatre els nazis a Montecristo i va traçar el perfil criminal de la Vampira de Barcelona a La mala dona (Ara Mini, 2017), distingida amb el premi de novel·la negra Crims de Tinta. Amb L’any de la plaga (Amsterdam, 2017) va alertar sobre una imminent invasió d’ultracossos (novel·la adaptada al cinema i estrenada al Festival de Sitges). A Bioko (Amsterdam, 2013) va encreuar la novel·la colonial amb els viatges en el temps i amb Farishta (Amsterdam, 2017) es va endinsar en un misteriós complex a la
Polinèsia Francesa. Ha publicat relats en diverses antologies, i, tot i que es poden llegir per separat, les seves ficcions es complementen i conformen el Corvovers, univers propi i únic. La seva obra ha estat traduïda a una dotzena d’idiomes, entre els quals hi ha l’anglès, l’alemany, japonès, el coreà, el turc, el txec o l’hongarès. Treballa a la policia científica dels Mossos d’Esquadra.
 
 LA MALA DONA
A principis del segle XX, en una època tèrbola de Barcelona, el pànic s’ha apoderat dels carrers. Algunes prostitutes han vist com desapareixien els seus fills, però no gosen denunciar-ho a la policia. Quan comencen a escampar-se els rumors d’un possible assassí en sèrie sanguinari, un vampir que campa amb llibertat pels foscos suburbis de la ciutat comtal, entren en escena els inspectors Moisès Corvo –bevedor, faldiller, de puny fàcil– i Juan Malsano per encarregar-se del cas. Barris baixos i altes esferes, bruixeria i superstició, vicis inconfessables i cadàvers infantils mutilats... Una Barcelona de terror omple les pàgines d’aquesta intriga apassionant.
La mala dona és la recreació novel·lada d’un fet històric: els terribles crims d’Enriqueta Martí, la vampira del carrer Ponent. Guanyadora del primer premi Crims de tinta és una obra que confirma el talent i l’originalitat d’un autor imprescindible de les lletres catalanes, una rara avis imprevisible.


GRUP D’ESCRIPTURA
“ESCRIU LA TEVA HISTÒRIA “
CADA DIMECRES A LES 17,30 hores


 
María Zambrano: “Però les paraules diuen alguna cosa. Què és el que vol dir l’escriptor i per què vol dir-ho? Per què i per a qui? Vol dir el secret; el que no es pot dir amb la veu per ser massa veritat; les grans veritats no solen dir-se parlant. La veritat del que passa en el si secret del temps és el silenci de les vides, i que no pot dir-se. “Hi ha coses que no es poden dir”, i és cert. Però això que no pot dir-se, és el que s’ha d’escriure. Certament: la veritable vida s’esdevé a l’interior de cadascú, l’altra és, amb més o menys transparència o opacitat, representació.