Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 18 d’octubre del 2015

Saló del manga l'esperit del japó, dracs, bola de drac Z...i molt més


 

El Saló del Manga de Barcelona és una convenció sobre manga, anime i cultura japonesa organitzada per Ficomic que se celebra anualment a la Fira de Barcelona (Plaça Espanya, Barcelona). És la convenció sobre còmics japonesos més important d'Espanya. La segueixen al darrere la Japan Weekend de Madrid i el Saló del Manga de Múrcia.
Després d'un experiment en forma de jornades de manga a l'abril del 1995 (que va ser tot un èxit) a finals d'aquell mateix any es va celebrar el primer Saló del Manga de Barcelona a l'Estació de França de Barcelona, on es repetiria el següent any. No obstant això, atesa la gran afluència de públic, la tercera edició del 1997, es va traslladar al recinte de La Farga, a la ciutat veïna de L'Hospitalet de Llobregat, on s'ha celebrat des de llavors. Aquesta tercera edició, a més a més, va ser la primera en què hi va haver un autor convidat, que va ser la Masami Tsuda, autora de Karekano. El 2012, el Saló del Manga es trasllada a la Fira de Barcelona (Plaça Espanya), al mateix lloc que el Saló Internacional del Còmic.  

  Activitats

Durant el Saló del Manga de Barcelona es realitzen moltes activitats, però les més aclamades pels visitants són el concurs de cosplay i el de karaoke.

Concurs decosplay


Tradicionalment se celebra el dissabte, dia de més afluència. Les normes canvien cada any i les categories de premis també.
El nombre de participants ha augmentat sempre, arribant a haver-hi 500 participants en una sola edició. L'organització s'ha vist obligada a restringir el nombre de participants, i el 2006, amb el canvi de president de l'organització, es va intentar eliminar el concurs, tot i que finalment es va realitzar, però només amb un límit de 40 inscripcions.

World Cosplay Summit

L'any 2003, Espanya passa a formar part dels països participants en el World Cosplay Summit, i s'escull el Saló del Manga de Barcelona per dur-hi a terme l'elecció dels participants que viatjaran al Japó. La primera edició es va celebrar amb el concurs de cosplay, però posteriorment es van convertir en dos concursos a part.
Que és el manga?


El manga (漫画, en kanji; まんが, en hirigana; マンガ, en katakana) és el còmic d'origen japonés, desenvolupat a finals del segle XX. No obstant això, la seva forma moderna data poc després de la Primera Guerra Mundial, el manga ha tingut un llarg i complex precursor en la història de l'art japonés.
El manga és un còmic apte per a totes les edats. Inclou una àmplia gamma de temes: acció-aventura, romanç, esports, drama històric, comèdia, ciència-ficció-fantasia, misteri, terror, sexualitat, el món de les empreses i el comerç entre d'altres. Des de la dècada de 1950, el manga s'ha tornat una part important de la indústria de l'editorial japonesa. Els mangues són normalment impresos sense color, tot i que alguns es fan a color, ja siguin només algunes pàgines, capítols especials o tot ell. Normalment els mangues són publicats per primera vegada en revistes d'antologies de tiratge setmanal o mensual (Com Afternoon, Shonen Jump o Hana to Yume). Aquestes revistes d'antologies contenen centenars de pàgines i desenes d'històries individuals escrites per diversos autors. Són impreses en paper de diari i són d'un sol ús. Si la sèrie té èxit, els capítols són recollits en una sèrie de volums anomenats tankōbons (Normalment de 9 a 11 capítols). Un dibuixant de manga (mangaka) normalment treballa amb uns pocs assistents en un petit estudi i s'associa amb un redactor creatiu d'una companyia de publicitat comercial. Si una sèrie manga és prou popular, pot ser portada a l'animació en un format anomenat anime, encara que a vegades és a l'inrevés i és el manga qui surt de pel·lícules d'animació. 
«Manga» com un terme que s'utilitza fora del Japó es refereix específicament als còmics publicats originalment al Japó.Tanmateix hi ha el manga i els còmics influenciats pel manga, entre els quals es destaquen especialment a Taiwanmanhua»), Corea del Sudmanhwa»), i a la República Popular de la Xina; en particular de Hong Kong («manhua»). A França, «la nouvelle manga» s'ha desenvolupat com una forma de bande dessinée extretes en els estils influenciats pel manga japonès. En els Estats Units, la gent es refereix al manga produït al seu país com a còmics Amerimanga.


‘Akira’, Katsuhiro Otomo (1982-1990). Ediciones B (blanco y negro) y Norma Editorial (color).
‘Adolf’, Osamu Tezuka (1983-1985). Editorial Planeta.
 ’20th Century Boys’, Naoki Urasawa (1999-2007). Editorial Planeta.
 ‘Doraemon’, Fujiko F. Fujio (1969-1996). Editorial Planeta (parcialmente).
 ‘Dragon Ball’, Akira Toriyama (1984-1995). Editorial Planeta.
 ‘One Piece’, Eiichiro Oda (1997-actualmente). Editorial Planeta.
 ‘Slam Dunk’, Takehiko Inoue (1990-1996). Editorial Ivréa.
‘Maison Ikkoku’, Rumiko Takahashi (1980-1987). Editorial EDT.
  ‘Marmalade Boy’, Wataru Yoshizumi (1992-1995). Editorial Planeta.
 ‘Nana’, Ai Yazawa (2000-actualmente). Editorial Planeta.
‘Nausicaä del Valle del Viento’, Hayao Miyazaki (1982-1994). Editorial Planeta.