Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dimecres, 21 d’octubre del 2015

ESTIMEM LES BIBLIOTEQUES

24 D'OCTUBRE DIA DE LA BIBLIOTECA

El 24 d'octubre es celebra el Dia de la Biblioteca per iniciativa de l'AssociacióEspanyola d'Amics del Llibre Infantil i Juvenil, des de 1997, en col·laboració amb el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, amb l'objectiu de conscienciar la societat de la importància de la lectura i com a homenatge i reconeixement a la tasca dels biblitoecaris / es.
Cada any s'encarrega a un escriptor i a un il·lustrador, tots dos de reconegut prestigi, la redacció del pregó i el disseny del cartell que es difon entre totes les biblioteques d'Espanya, associats i interessats. Aquest any els autors seleccionats són Diego Arboleda, Premi Nacional de Literatura Infantil 2014 i la il·lustradora Leticia Ruiz Fernández, respectivament.
Aquest és el text del pregó:



Con motivo del Día de la Biblioteca, quiero compartir con vosotros un secreto: el Conejo Blanco casi siempre tiene prisa.
Quizá algunos penséis que esto no tiene mucho que ver con las bibliotecas y que, además, como secreto, deja bastante que desear.
Alicia en el País de las Maravillas se publicó hace 150 años, y desde entonces los lectores de todo el mundo han sabido que el conejo llega tarde, demasiado tarde, y por tanto tiene prisa.
Reconoceréis, eso sí, que no es un conejo cualquiera. Que sepamos, este es el único conejo que usa chaleco y reloj de bolsillo, lo cual plantea una incógnita: si tiene reloj, ¿por qué siempre llega tarde? ¿Quién es culpable de la tardanza? ¿El conejo o su reloj? Los expertos no se han puesto de acuerdo sobre este punto, que ha provocado graves discusiones entre veterinarios y relojeros. Y si se alude al chaleco, es aún peor. Solo hay una cosa más peligrosa que una discusión entre un veterinario y un relojero, y es una discusión entre un veterinario, un relojero y un sastre. Es mencionar el asunto y se desenvainan todo tipo de agujas (hipodérmicas, de coser y de reloj).
Así que mejor volvamos al secreto. El Conejo Blanco casi siempre tiene prisa. Corre porque tiene miedo de que la Duquesa y, sobre todo, la Reina de Corazones ordenen que le corten la cabeza. Pero vosotros, que aún conserváis la vuestra, concentraos en ese casi. Es la clave, el secreto mejor guardado del País de las Maravillas.
Casi siempre. ¿Cuándo no tiene prisa el Conejo Blanco? Solo cuando visita un pequeño edificio escondido tras los árboles del bosque: la biblioteca.
El conejo se toma su tiempo para curiosear entre las abarrotadas estanterías. Tiene un libro en mente pero, cuando se acerca a cogerlo, no puede evitar fijarse en el tomo que lo precede, y en el de más allá (y, como ya sabéis, en una biblioteca, el libro de más allá es al mismo tiempo el libro de más acá de otro libro que está a su lado…). Demasiadas opciones. Lleva tiempo elegir un libro. El conejo sabe que se encuentra en el hogar de la lectura, y la lectura es un placer que se disfruta sin prisa.
Aunque nadie haya mencionado antes esta biblioteca secreta, no lo dudéis, hay una en ese extraño mundo que visitó Alicia. No puede ser de otra forma. Pues a pesar de contar con el Sombrerero Loco, el Gato de Cheshire y la Oruga Azul, a pesar de todos los animales fantásticos y las extraordinarias cosas que allí suceden, todo eso no es suficiente para ganarse el nombre que ese mundo tiene. Un lugar nunca podría llamarse País de las Maravillas si entre sus maravillas no se contara una biblioteca.
Diego Arboleda

En un dia com aquest els professionals hem de reivindicar la importància del servei públic que prestem. Les biblioteques són el primer recurs cultural que els ajuntaments es veuen obligats, perquè així ho estableix la Llei de Bases del Règim Local, a posar a disposició dels seus veïns i ciutadans, a partir de poblacions de més de 5.000 habitants.
Són per descomptat, la cèl·lula bàsica per al desenvolupament sociocultural de les poblacions, són el servei de proximitat per a les poblacions que no poden accedir a altres.
Si la lectura en el nostre temps d'oci ens transporta a altres mons, a altres moments a altres realitats o a altres somnis, la informació rebuda a través dels llibres omplen els espais reservats per al coneixement i per a la superació personal i professional.
La utilització plena de les noves tecnologies de la informació permetrà alguna vegada eliminar la bretxa digital a generacions i a classes socials.
Avui han de ser fomentades les exposicions bibliogràfiques, les sessions de contacontes, els clubs de lectura, la utilització de les xarxes socials en i per la biblioteca; qualsevol activitat o faceta que ajudi a eliminar les barreres interposades amb artificis entre la biblioteca i la societat. Un servei públic de primer ordre; una activitat pública de primera necessitat, això han de ser i continuar sent les biblioteques públiques d'avui dia
Al segle XXI la biblioteca ha de ser un veritable centre de gestió cultural, i ha de ser, sens dubte un centre de difusió de tota la informació que pugui considerar-se d'interès de la comunitat a la qual serveix i ho ha de fer de manera presencial en locals i instal·lacions apropiades o de qualsevol de les maneres que les tecnologies de la informació permeten fer-ho fins i tot d'alguna de les maneres que no estant encara inventades les podem imaginar.

 
Tot això sense professionals formats i reconeguts no serà possible.


BIBLIOTECA DEL FUTUR?