Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

dijous, 12 d’abril del 2012

DIA DE LA TERRA

 El Dia de la Terra és un dia festiu celebrat internacionalment el dia 22 d'abril, des de l'any 1970, que s'ha convertit en un esdeveniment informatiu i educatiu sobre l'ecologia i la salut del planeta.
El proper 22 d'abril, dia de la Terra, és una bona oportunitat per a reflexionar i prendre consciència dels problemes que afecten el planeta en el que vivim, com la contaminació, el canvi climàtic o la pèrdua de biodiversitat, entre d’altres,  fent-nos més conscients de la necessitat d’emprendre mesures per a mitigar-los.
Història del Dia de la Terra

El promotor d'aquest esdeveniment va ser el senador nord-americà Gaylord Nelson, qui va instaurar aquest dia a partir del 22 d'Abril de 1970 com una forma de concientizar a la seva nació sobre diferents problemàtiques que posseeix el planeta Terra.
Al principi, es van adherir unes dues mil universitats, deu mil escoles primàries i centenars de comunitats autònomes, generant un moviment la força del qual va aconseguir la creació de l'Enviromental Protection Agency (EPA), que s'encarrega de l'anàlisi del medi ambient i les mesures necessàries per a la seva protecció o recuperació.
Des de llavors, i amb respatller de les Nacions Unides, es reconeix com a tal a aquest dia festiu en el qual es posa vital importància a les necessitats econòmiques, socials i mediambientals que tenen les generacions presents i futures, sent llavors conegut com a Dia Internacional de la Terra.

Què se celebra?

Aquest dia tan especial apunta a la presa de consciència sobre el que tenim disponible a la Terra, els recursos naturals que aquest planeta ofereix i les cures que s'han de tenir per al seu correcte aprofitament, a més d'altres temàtiques, enfocant-se principalment en les següents:
  • Contaminació: Tant la que és causada per l'home com aquella per causes naturals
  • Superpoblació: La relació entre els recursos que posseeix la terra i la quantitat d'individus per aprofitar-los
  • Biodiversitat: La seva conservació, anàlisi i manteniment en els diferents ecosistemes
  • Problemàtica Mediambiental: Una anàlisi en conjunt i integrador de les anteriors
Aquest dia pertany llavors a la gent que vulgui commemorar-ho des del seu lloc, sense intervenció específica per un ens institucional o governamental, sinó buscant l'accionar individual o grupal dels individus.

EL FUTUR DE LA TERRA

 
La Carta de la Terra és una declaració de principis ètics fonamentals i principis pràctics d’importància duradora, àmpliament compartits per tots els pobles de la Terra.
La Carta de la Terra està impulsada per la xarxa mundial Dia de la Terra, i està pensada com una declaració de principis ètics fonamentals i principis pràctics d’importància duradora, àmpliament compartits per tots els pobles de la Terra. Funcionarà com un codi universal de conducta per guiar les persones i les nacions cap a un desenvolupament sostenible. És una crida a l’acció que afegeix noves dimensions significatives a tot el que ja s’ha expressat en acords anteriors i declaracions sobre medi ambient i desenvolupament sostenible.
A continuació, trobareu el text íntegre:




“Arribarà un dia que només els poetes estimaran la terra?” Josep Pla