Dades personals

Biblioteca Municipal creada per oferir l'accés al coneixement de forma lliure i gratuita

diumenge, 16 de juliol del 2023

MOR FRANCISCO IBAÑEZ, MAG DE L'HUMOR. GRÀCIES PER FER-NOS LLEGIR AMB PASSIÓ I RIURE

Francisco Ibáñez Talavera (Barcelona15 de març de 1936 - Barcelona15 de juliol de 2023) fou un prolífic autor de còmics. Fou el creador de gran quantitat de sèries humorístiques, com Mortadel·lo i Filemó. A Espanya moltes de les seves sèries es perceben encara com una icona essencial de la vida de diverses generacions i molts altres dibuixants posteriors de còmic reconeixen la seva enorme influència.

Els seus àlbums han aconseguit vendre més de 150 milions d'exemplars, un fenomen comercial que rivalitza amb els grans èxits de mercats consolidats com el japonès. Així, Ibáñez s'ha convertit en un dels autors més importants de la història del còmic i en l'autor català que ha aconseguit vendre més exemplars de les seves obres.

Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Francisco_Ib%C3%A1%C3%B1ez_Talavera

“Acomiadem la figura més important del còmic espanyol. Ens deixa l’enorme llegat de la seva lucidesa, sentit de l’humor i més de 50.000 pàgines amb personatges memorables que han fet feliços un gran nombre de lectors”, ha dit l’editorial en un comunicat.

Ibáñez va néixer a Barcelona, abans de l’esclat de la guerra de 1936-39, en una família treballadora. El seu pare era alacantí i la seva mare andalusa. Enamorat del dibuix, va combinar la seva carrera artística amb una feina en un banc, fins que el 1957 es va poder dedicar completament al còmic, quan va entrar a formar part de l’editorial Bruguera

Un any després va crear Mortadel·lo i Filemó, els personatges que li van donar fama mundial i li van permetre de fer el salt a la televisió, el cinema i, fins i tot, els videojocs. Al llarg de la seva carrera, que ha durat unes set dècades, Ibáñez ha venut més de 100 milions d’àlbums i llibres arreu del món.

El 1994 va rebre el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona; el 2001, la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts; i el 2021, la Creu de Sant Jordi.PÀGINES MORTADEL·LO I FILEMÓ

https://mortadelo-filemon.es/content?q=Y2NvZGU9SEVNRVJPJmN0Z19pZD0xMDgmcG09YmxvZw%3D%3D

https://ca.wikipedia.org/wiki/Mortadel%C2%B7lo_i_Filem%C3%B3

https://humoristan.org/ca/serie-imagenes/mortadelo-y-filemon-agencia-de-informacion 

https://mortadelo-filemon.es/content?q=Y2F0X2lkPTQ4JmN0Z19pZD0xMTgmcG09YmxvZyZvZmZzZXQ9MCYmb2Zmc2V0PTA%3D

https://encontraronline.webnode.es/comics/de-siempre/mortadelo-y-filemon/MÉS INFORMACIÓ

https://humoristan.org/ca/autor/f-ibanez

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/lilla-del-tresor/francisco-ibanez/video/5798547/

https://www.rtve.es/play/videos/noms-propis/noms-propis-francisco-ibanez/4016199/

https://www.rtve.es/play/videos/imprescindibles/ibanez/5743070/

"RIURE'S DEL QUE ÉS SERIÓS I TAMBÉ AMB ALLÒ SERIÓS" Francisco Ibáñez


ENTREVISTA
EL CÒMIC PRIMER PAS AL CAMÍ DE LA LECTURA